Her er de dårligste flysetene

Noen flyseter er kjipere enn andre. Slik avslører du dem.

Her ser du et eksempel på hvordan Boeing-737-800 ser ut innvendig.
Her ser du et eksempel på hvordan Boeing-737-800 ser ut innvendig. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du først skal ut og fly, uansett hvor lang tid reisen tar, er det kjekt å få et ok flysete. DinSide har tidligere vist deg hvilke som er de mest populære flysetene, men hvilke seter gjør du lurt i å unngå?

Takket være TripAdvisor's SeatGuru kan du få et lite bilde av hvordan flyets seter er satt opp. Her kan du finne flyet fra det aktuelle flyselskapet for å få en eksakt seteoversikt, og det er spesielt fargekodene du bør merke deg.

 • Grønt sete:
 • Betyr at det er et bra sete. Ergo et lurt setevalg.
 • Rødt sete:
 • Står for "dårlig sete".
 • Gult sete:
 • Innebærer at setet kan ha noen ulemper.

  Sjekk lista: Disse flyselskapene mangler rad 13 ... men disse har det

  Unngå rødt

  – Når et sete er farget rødt, er det ment til å advare reisende om at de bør unngå setet. Vanligvis har det flere dårlige kvaliteter, som ingen vindu, begrenset hvile- eller benplass, redusert setebredde, og så videre, forklarer SeatGurus nettsider.

  Hvis du plasserer musepekeren over det aktuelle setet, vil du se SeatGurus kommentarer dukker opp, som forklarer hvorfor det er et godt eller dårlig sete.

  Er det en seterad du bør unngå, så er det setene foran nødutgangen. Disse kan nemlig ikke lenes tilbake, og det samme gjelder de bakerste setene.

  >>>Disse setene går først hos Norwegian og SAS

  Varierer fra fly til fly

  – Årsaken til at enkelte seter ikke kan lenes tilbake, er at det kan sperre for nødutgangen. Hvis de bakerste ikke kan lenes tilbake, så er det som regel den bakerste veggen mot toalettene som hindrer dette. Men vi snakker om forskjellige versjoner og flytyper med ulike løsninger, så dette kan variere, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

  Visste du dette om plassen ved nødutgangen?

  Det er faktisk ikke alle som kan sitte ved nødutgangen.

  I henhold til EUs sikkerhetskrav kan ikke reisende med redusert mobilitet sitte ved et sete som leder direkte til en nødutgang. Du må også være over 16 år for å sitte ved nødutgang, ifølge Norwegian

  – Personalet ombord avgjør om du kan sitte ved nødutgangen siden det innebærer et stort ansvar. Barn under 12 år, reisende med spedbarn og personer med nedsatt rørlighet tillates ikke å sitte ved nødutgang, sier "Eva" i SAS' spørretjeneste


  Det samme gjelder på Norwegians fly.

  – Det kommer an på konfigurasjonen, men på noen rader ved nødutgang, samt på bakerste rad, er det ikke mulig å lene setet tilbake, forteller Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

  Men det er ikke bare fryd og gammen å sitte ved vingen.

  – Når det gjelder støy, vil det alltid være litt mer støy ved vingen, der motorene sitter, enn andre steder i flyet, sier Sandaker-Nielsen.'

  Les også: Er det greit å senke seteryggen på flyet?

  I tvil? Gå for hvitt

  Setene som SeatGuru har farget hvite, er standard seter. Disse er vanligvis å foretrekke fremfor gule seter, men alltid å foretrekke foran røde seter.

  En annen ulempe med å sitte fremst eller bakerst i flyet, er at da sitter du rett opp i toalett-trafikken. Noen bryr seg ikke om dette, mens andre opplever det som et irriterende element. Til gjengjeld får du bedre beinplass om du sitter fremst i flyet, så her er det bare å gjøre seg opp en egen mening på hva som er å foretrekke.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer