Her er årets happenings

Europa i 2005 er spekket med jubileer, musikkfester, barnefestivaler og annen lettlivet underholdning. Her er kalenderen.


Her er jubileene. Klikk deg videre til mer lettlivet underholdning, musikkfestivaler og barneunderholdning i boksen til høyre.

100-årsjubileum for unionsoppløsningen

I år er det 100 år siden unionen mellom Norge og Sverige ble oppløst, og Norge ble anerkjent som egen stat. Dette skal markeres over hele landet, med avspark 5. februar og avslutningsseremoni 27. november. Det vil bli arrangementer innen musikk, kunst, teater, utstillinger og mye annet. Arrangørene lover en opplevelse av utviklingen av det moderne Norge, sagt med fest og fyrverkeri, folkelighet og finkultur.

Det vil gjennomføres hundreårsfestivaler i de største byene, og her er datoene:

  • Oslo: 3. til 13. juni
  • Bergen: 7. og 13. til 19. juni
  • Stavanger: Ikke klart
  • Kristiansand: 7. og 15. til 26. juni
  • Trondheim: 1. til 6. august
  • Tromsø: 16. til 21. august
Mer informasjon på hundreårsmarkeringens nettside.

H. C. Andersen-jubileet feires med forestillingen Et Tivoli Eventyr i Tivoli, København.
Foto: Tivoli Vis mer


H. C. Andersen i Danmark

Danskene feirer 200-årsdagen for H. C. Andersens fødselsdag, og det blir markert over hele Danmark. Eventyret starter 2. april, som er fødselsdagen til dikteren, med en tv-overført åpningssermoni. Festlighetene varer til 6. desember, på den dato da Andersen i 1867 vendte tilbake til sin fødeby Odense som æresborger.

H. C. Andersen-jubileet markeres på utallige måter over hele det danske land, med utstillinger, teater, musikaler, konserter, sandfestivaler og mye mer. Du kan finne mer informasjon om dikteren og jubileumsprogrammet på jubileets nettside.

Litterært, maritimt og krigersk i England

I England har man flere litterære jubileer i 2005; Vi kan nevne navn som Charlotte Brontë, Samuel Johnson, Sir Winston Churchill, Beatrix Potter, William Wordsworth, Arthur Ransome og Edith Nesbit. Det er ulike grunner til jubileumsfeiringene, noen jubileer markerer dikternes død, mens andre markerer utgivelsesåret av et eller flere av dikternes kjente verker. Det største jubileet i denne sammenhengen er nok Charlotte Brontë, 150-års markering for Brontës død. Det blir en utstilling i Brontë Parsonage Museum i Haworth, Yorkshire, som holder åpent fra 1. februar til 31. desember.

2005 står også i sjøens tegn i Storbritannia; SeaBritain 2005 er en feiring av Storbritannias nære forhold til sjøen, og er også inspirert av 200-års jubileet for slaget vad Trafalgar, der den marine helten admiral lord Nelson, ble drept. Det blir festivaler og utstillinger flere steder i landet. Mer om feiringen på nettsidene til SeaBritain 2005.

Europeisk kulturby i Irland

Byen Cork i Irland er utnevnt til europeisk kulturhovedstad for 2005. Året ble åpnet med en gedigen markering helgen 8. og 9. januar, og var innledningen på et år med festivaler, utstillinger, konserter, konferanser, sportsarrangementer, danseforestillinger og mye annet.

Mer informasjon på Cork 2005 sine nettsider.

Designår i Finland

2005 er designår i Finland. Det markerer slutten på et statlig designprogram som har hatt som mål å øke attraktiviteten til finske selskaper ved bruk av design. Det blir utstillinger med kjente designere, og spennende er også utstillingen av 250 hverdagsprodukter med ukjent designer som opphav. Sistnevnte utstilling er i Kuparipaja, Fiskars, og løper fra 16. januar til 20. mars.

Mer informasjon om feiringen kan du finne på designårets nettside.


... og designår i Sverige

Svenske gjør som sine finske naboer og utroper 2005 til designår. Svensk design skal synliggjøres på alle områder - både overfor næringslivet og privatpersoner. Det blir utstillinger over hele Sverige. Mer informasjon på designårets nettsider.

I Sverige fyller også verdens sterkeste pike 60 år. Den første boken om Pippi Langstrømpe ble utgitt i 1945, og runddagen vil markeres i Astrid Lindgrens Värld i Lindgrens fødeby Vimmerby. Feiringen begynner 14. mai og varer til 28. august. Mer informasjon på familieparkens nettside.


Don Quijote i Spania

I Spania er det Don Quijotes Internasjonale år, i forbindelse med 400-års markeringen av Cervantes utgivelse av første del av verket som ble kåret til århundrets beste. Det blir markeringer i form av utstillinger, forestillinger og festivaler over hele Spania, men kanskje spesielt i Don Quijotes provins, Castilla-La Mancha. Du kan også reise i Don Quijotes fortspor. Mer informasjon om Don Quijotes internasjonale år på jubileets nettside.

I forlengelsen av dette, er det "Bokens og lesingens år" i Barcelona, noe som blant annet markeres med utstillig om Don Quijote.

>> Klikk her for kalenderen for barn og familier

>> Klikk her for lettlivede festivaler og hendelser

>> Klikk her for årets musikkfestivaler