Her dopes det mest i Europa

Tsjekkerne knasker ecstasytabletter, britene sniffer kokain og danskene slapper av med marihuana. Her er de verste doptrendene blant ungdom i Europa.

 Foto: Martin Simonis
Foto: Martin Simonis Vis mer


Hvert år samler Det Europeiske Overvåkningssenteret for Narkotika og Narkotikamisbruk (EMCDDA) inn de siste tallene om narkotikabruk i de aller fleste europeiske land. Årets rapport er klar, og det er forskjellige land som topper de forskjellige statistikkene. Her er oversikten over de verste narkotrendene i Europa for øyeblikket.

>> Oversikt over hvor mange som har prøvd dop i Europa
>> Narkotika: slik virker de forskjellige stoffene

Mye pot i Danmark

Danskene ligger på Europatoppen i å prøve cannabis. Nesten halvparten (44,6%) av alle dansker mellom 15 og 34 år sier de har prøvd cannabis minst en gang.

Vibeke Rasmussen fra det danske Center for Rusmiddelforskning, sier at noe av bakgrunnen for danskenes cannabisbruk ligger i den danske ungdomskulturen.

- Danmark har hatt en cannabisrøykende kultur i flere år, der vi har hatt en nokså liberal cannabispolitikk, sier Rasmussen.

Hun påpeker at selv om det er mange dansker som tester ut cannabis, er problemet lite i sammenlikning med danskenes alkoholkultur.

- Alkoholdrikking blant unge mennesker er meget høyt, sier hun.

 Foto: Nara Vieira da Silva Osga
Foto: Nara Vieira da Silva Osga Vis mer


Storbritannia er dopversting

Storbritannia ligger i toppskiktet uansett hvilket ulovlig rusmiddel det er snakk om. Når det gjelder bruk av kokain, amfetamin og LSD ligger de helt på Europatoppen i antall mennesker mellom 15-34 som har prøvd de forskjellige rusmidlene. Tallene for cannabis- og ecstasybruk er også høye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia er et populært reisemål for nordmenn, og ikke minst et populært sted å dra for norske utenlandsstudenter. Leder i Ungdom Mot Narkotika, Marius Sjømæling, har fulgt den britiske narkotikasituasjonen, men tror ikke nordmenn tar med seg britenes narkovaner til Norge.

- Storbritannia har et helt annet velferdssystem, sier Sjømæling som forteller at det først og fremst er arbeiderklassen som trekker russtatistikken opp.

- Nordmenn er ikke så skakkjørte som noen skal ha det til, sier han.

Ecstasyinteresse i Tsjekkia

Tsjekkia, og ikke minst hovedstaden Praha, er kjent for sine romantiske bygninger og billige spa. Det du kanskje ikke visste er at unge tsjekkere er på europatoppen når det gjelder å prøve partydopet ecstasy.

Nesten 15 prosent av tsjekkere mellom 15 og 34 år sier de har prøvd ecstacy minst en gang. Storbritannia havner på en tvilsom andreplass med 13,4 prosent. Verdens største ecstasyeksporterende land, Nederland, havner litt lenger ned på listen, med 7,4 prosent.

>> Se hvordan Norge kommer ut på narkotikastatistikken

Billigere dop i Norge

Felles for de fleste landene i Europa er at gateprisen på dop har falt betraktelig de siste årene. Seniorrådgiver i Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS), Odd Hordvin, forteller at dette ganske sikkert er tilfelle i Norge også.

- Prisene på heroin har antakelig falt 75 prosent siden 1998, på grunn av økt tilgang og mindre etterspørsel. Jeg vil ikke si at det flommer over av heroin her i landet, men det er rikelig av det, sier Hordvin.

Prisen på andre ulovlige rusmidler har antakelig også sunket betraktelig siden slutten av 1990-tallet. Hordvin anslår at kokain har blitt rundt 40 prosent billigere, og at hasjen også har sunket betraktelig i pris.

- Men narkotika er fortsatt veldig dyrt i Norge, presiserer han.

>> Her kan du se hvor mange som har prøvd narkotika i forskjellige europeiske land

>> Hva er cannabis, amfetamin, ecstasy, kokain og LSD?

NB! Denne artikkelen har hovedsaklig tatt for seg statistikk om hvor mange unge voksne som har prøvd forskjellige ulovlige rusmidler. Artikkelen har ikke gått inn på hvor mange som er brukere av disse stoffene. Du finner hele rapporten her, hvis du er interessert i en fullstendig oversikt over den komplekse narkotikasituasjonen i Europa.