Her blir vi plyndret

- Lommetyvene herjer som aldri før, og de elsker nordmenn. De er kjent med at vi har god økonomi, mye penger, dyre smykker og kamerautstyr. Vi står høyt på listen over attraktive objekter, sier informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Baklomma er ikke noe egnet sted å oppbevare reisekassen.
Baklomma er ikke noe egnet sted å oppbevare reisekassen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det nærmer seg sommer, som betyr høysesong for ferierende nordmenn – og dessverre høysesong for tjuver og taskenspillere. Her er oversikten over høyrisikosteder for vesker og lommebøker – og tipsene for hvordan du kan gjøre deg litt mindre utsatt for langfingrede tjuveradder.

163 millioner

- Tyveri, ran og tapt bagasje kostet oss 98,1 millioner kroner i 2001, fordelt på 25.600 saker, forteller Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske er desidert størst på reiseforsikring i Norge, med en markedsandel på cirka 60 prosent. Totalt kostet tyveri og tap av reisegods den norske forsikringsbransjen 163 millioner kroner i 2001, fordelt på 41.898 tilfeller.

- Vi ser at antallet saker har gått ned de siste tre årene, men erstatningene har gått opp, forteller informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stein Haakonsen. Dette er fordi verdiene som blir stjålet er høyere, fortsetter Haakonsen.

35 millioner i kontanter rett i tjuvenes lommer

Ifølge Haakonsen bør du passe ekstra godt på kamerautstyret ditt på ferieturen.

- Spesielt fotoutstyr er veldig utsatt, fordi det er lett omsettelig. Smykker er også populært, og lommebøker med kort – men her er det begrensninger på erstatningsutbetalingen, forteller Haakonsen.

Ifølge Vennesland i Europeiske har tjuvene fått en økende interesse for kontanter.

- Vi ser at penger ferdig vekslet i lokal valuta er topp for tyvene, bare vi utbetalte noe over 17 millioner kroner for tyveri av penger i fjor, forteller Vennesland. Dersom gjør en beregning på hele det norske markedet, ser vi at hele 35 millioner kroner i kontanter går til utenlandske tyver, fortsetter informasjonssjefen i Europeiske.

Her er Europeiskes fem på topp liste over tjuvenes favoritter:
1. Penger
2. Kamerautstyr
3. Briller
4. Mobiltelefoner
5. Smykker

Hva kan du gjøre for å unngå å bli offer for langfingrede tjuveradder?

 • Her finner du 20 gode råd for en ransfri ferie.

 • I faresonen? Her blir vi robbet.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!