Her blir nordmenn syke under ferieoppholdet

Og det er magen vi sliter mest med i utlandet.

Spania, Tyrkia og Thailand er landene hvor flest nordmenn blir syke på ferie. Her fra Bangkok, Thailand. Foto: Colourbox.com
Spania, Tyrkia og Thailand er landene hvor flest nordmenn blir syke på ferie. Her fra Bangkok, Thailand. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en fersk rapport om hvilke sykdommer nordmenn smittes av i utlandet, og i hvilke land vi vanligvis blir syke.

Rapporten viser at det er tarminfeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer norske turister vanligvis pådrar seg i utlandet.

>> Pass deg for drinkene om du reiser hit


Mageproblemer mest vanlig

FHI melder at det i 2011 ble innrapportert 2.926 tilfeller av meldingspliktige sykdommer etter utenlandsopphold. Dette er en liten reduksjon sammenliknet med tidligere år.

Ikke overraskende er det i landene vi ferierer mest i, hvor vi også blir mest syke.

Spania, Tyrkia og Thailand er de landene hvor flest ble antatt smittet i 2011, med mer en 300 tilfeller i hvert av de tre landene. Spania havner på "førsteplass".

Det nordmenn i aller størst grad sliter med ved utenlandsopphold, er tarminfeksjoner.

Hele 82 prosent av de som ble syke i utlandet, fikk magerelaterte sykdommer. Det er infeksjonene campylobacteriose etterfulgt av salmonellose som var mest utbredt.

Les også: Her blir kolera stadig vanligere

Smittet av Gonoré, HIV og syfilis

Seksuelt overførbare sykdommer var den andre vanligste gruppen sykdommer nordmenn pådro seg i 2011. Her var gonoré mest utbredt, etterfulgt av hivinfeksjon og syfilis.

Gonoré er dessuten totalt sett den tredje mest utbredte sykdommen nordmenn har blitt smittet av i utlandet, med 120 tilfeller. I dette tilfellet er Thailand det vanligste smittestedet.

Svært få nordmenn blir syke av tradisjonelle tropesykdommer ved utenlandsreiser. I 2011 ble det innrapportert 21 tilfeller av malaria og 16 tilfeller av denguefeber hos ferierende nordmenn.