Spania, Tyrkia og Thailand er landene hvor flest nordmenn blir syke på ferie. Her fra Bangkok, Thailand. Foto: Colourbox.com
Spania, Tyrkia og Thailand er landene hvor flest nordmenn blir syke på ferie. Her fra Bangkok, Thailand. Foto: Colourbox.com Vis mer

Her blir nordmenn syke under ferieoppholdet

Og det er magen vi sliter mest med i utlandet.

Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en fersk rapport om hvilke sykdommer nordmenn smittes av i utlandet, og i hvilke land vi vanligvis blir syke.

Rapporten viser at det er tarminfeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer norske turister vanligvis pådrar seg i utlandet.

>> Pass deg for drinkene om du reiser hit

Slik unngår du å bli syk

 • Unngå ikke-desinfisert drikkevann.
 • Sørge for at fisk, fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
 • Sørg for at andre kjøttprodukter er godt stekt, og at kjøtt fra svin er gjennomstekt.
 • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
 • Vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annet mat
 • I områder med dårlige hygieniske forhold er det viktig å unngå rå grønnsaker, salater, majones, iskrem som ikke er pakket og frukt som ikke kan skrelles. Pass på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann.


 • Kilde: Folkehelseinstituttet


  Mageproblemer mest vanlig

  FHI melder at det i 2011 ble innrapportert 2.926 tilfeller av meldingspliktige sykdommer etter utenlandsopphold. Dette er en liten reduksjon sammenliknet med tidligere år.

  Ikke overraskende er det i landene vi ferierer mest i, hvor vi også blir mest syke.

  Spania, Tyrkia og Thailand er de landene hvor flest ble antatt smittet i 2011, med mer en 300 tilfeller i hvert av de tre landene. Spania havner på "førsteplass".

  Det nordmenn i aller størst grad sliter med ved utenlandsopphold, er tarminfeksjoner.

  Hele 82 prosent av de som ble syke i utlandet, fikk magerelaterte sykdommer. Det er infeksjonene campylobacteriose etterfulgt av salmonellose som var mest utbredt.

  Les også: Her blir kolera stadig vanligere

  Smittet av Gonoré, HIV og syfilis

  Seksuelt overførbare sykdommer var den andre vanligste gruppen sykdommer nordmenn pådro seg i 2011. Her var gonoré mest utbredt, etterfulgt av hivinfeksjon og syfilis.

  Gonoré er dessuten totalt sett den tredje mest utbredte sykdommen nordmenn har blitt smittet av i utlandet, med 120 tilfeller. I dette tilfellet er Thailand det vanligste smittestedet.

  Svært få nordmenn blir syke av tradisjonelle tropesykdommer ved utenlandsreiser. I 2011 ble det innrapportert 21 tilfeller av malaria og 16 tilfeller av denguefeber hos ferierende nordmenn.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer