Her blir flyturen billigere

Propellene og turbinene skjerpes til kamp. Vesle Norwegian Air Shuttle stiger opp som en ridder i Fokker 50, og lover kamp mot høye flypriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Fokker 50 er varemerket til Norwegian Air Shuttle langs Vestlandet.
Fokker 50 er varemerket til Norwegian Air Shuttle langs Vestlandet. Vis mer
Slike fly, av typen Boeing 737-300, vil trafikkere de nye rutene til NAS.
Foto: Boeing Company
Slike fly, av typen Boeing 737-300, vil trafikkere de nye rutene til NAS.
Foto: Boeing Company Vis mer

Norwegian Air Shuttle (NAS) er et uavhengig, mindre flyselskap som blant annet opererer deler av Braathens rutenett på Vestlandet. Fra januar 2002 har de også flydd strekningen Stavanger-Newcastle to ganger daglig, seks dager i uken. NAS sine flygninger på Vestlandet og til Newcastle skjer med Fokker 50, men de nye rutene vil bli operert med Boeing 737 300-maskiner, med plass til 148 passasjerer.

Hvor

Akkurat når NAS starter opp sine flygninger, er ennå ikke klart.

- Det vil bli tidlig i høst, vi har ikke satt en dato ennå, men det jobbes på spreng med alle planene for å få alt til å gå i hop, sier informasjonssjef i Norwegian Air Shuttle, Jonette Øyen.

De nye strekningene som vil betjenes av NAS, er:

 • Oslo-Stavanger

 • Oslo-Bergen

 • Oslo-Trondheim

 • Oslo-Tromsø
 • Hvor billig

  NAS vil være det billigere alternativet til SAS og Braathens. Men eksakte priser vil selskapet ennå ikke gå ut med.

  - Mellom Oslo og de tre byene i Sør-Norge, vil en ordinær fullprisbillett koste under 1.000 kroner. På disse strekningene vil vi selge en lavprisbillett som vil konkurrere med togprisene. Til Tromsø vil vi selge fullpris til under 2.000, og lavpris under 1.000. Dette er priser én vei, forteller informasjonssjef Øyen.

  NAS vil selge kun enveisbilletter; det vil ikke bli billigere å kjøpe tur-retur billett enn to enveisbilletter.

  - Med enveisbilletter kan man reise når man vil, og det er ingen restriksjoner, sier informasjonssjefen videre.

  Du vil altså ikke måtte føye deg etter bestemmelser som å være borte bestemte netter, og ikke kunne reise enkelte dager. Men selskapet selger billetter både til fullpris og lavpris. Flere billigselskaper selger kun et lite antall seter per avgang til lave priser, og så blir billettene dyrere og dyrere etter hvert som de billige setene blir solgt. Hvordan vil prissystemet være hos Norwegian Air Shuttle?

  - Det skal være et reelt antall lavprisbilletter på hver flygning, slik at det faktisk er mulig å få kjøpt en lavprisbillett, forteller informasjonssjef Øyen. Men det vil være slik at jo tidligere man bestiller, jo lavere pris kan man få, avslutter hun.

  Hva betyr prislovnadene?

  Billigere enn SAS og Braathens og vi skal konkurrere med togprisene. Dette er hva NAS lover på de nye rutene.

  Når det gjelder strekningen Oslo-Tromsø, har de kun flyselskapene å konkurrere med. En tur-retur billett på denne strekningen koster med Braathens i beste fall 1.796 kroner, men da kan du ikke reise på en søndag. Ønsker du likevel å reise søndag, kommer prisen opp i 2.391 kroner. NAS lover en billettpris på under 1.000 kroner, men for å konkurrere med billigste alternativ med Braathens og SAS, bør nok prisen ligge rundt 898 kroner – som er hva den billigste tur-retur billetten koster én vei.

  Og hvilke priser snakker vi egentlig om, for byene i Sør-Norge?

  NAS lover de skal selge lavprisbilletter som konkurrerer med tog på strekningene Oslo-Stavanger, Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim. Vi har sjekket togprisene mellom Norges største byer, og her er hva du kan forvente deg:

 • Oslo-Stavanger: Rundt 730 kroner

 • Oslo-Bergen: Rundt 623 kroner

 • Oslo-Trondheim: Rundt 697 kroner
 • Husk: Prisene er én vei.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.