Her blir du syk

Populære ferieland gir deg feriemage.

<b>SYK?</b> Har du ferie fra jobben og blir syk, kan du kreve ny ferie fra arbeidsgiver. Foto: COLOURBOX
SYK? Har du ferie fra jobben og blir syk, kan du kreve ny ferie fra arbeidsgiver. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut til at flere ble rammet av sykdom på reise i fjor enn det som har vært vanlig tidligere år. I november publiserte FNH statistikk som viste at det hadde vært en økning i reisesykdomsskader i høysesongen på 21 prosent i forhold til samme periode året før (tall fra årsstart til utgangen av september 2010).

- Årlig oppsøker 100.000 nordmenn lege i utlandet, og 4.000 innlegges i sykehus. De fleste får adekvat medisinsk behandling i utlandet og kan fortsette reisen som planlagt. De vanligste sykdommene man får behandling for i utlandet er turistdiaré og luftveisinfeksjoner. Det sa Sverre Kjølstad, medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring i desember.

Denne maten gir deg feriemage

Her blir vi syke

Det svenske Smittskyddsinstitutet har gjort en stor tallknusejobb, og har funnet hvilke land man mest sannsynlig blir syk i, basert på svenske reisendes sykdomshistorikk og reisevaner. Og om vi går ut fra at norske ferievaner ikke skiller seg veldig fra de svenske, kan vi regne med at det er noenlunde likt også for norske turister.

Disse landene skiller seg ut (flere enn 200 per 100.000 reisende rammes):

  • Thailand (campylobacter og salmonella)
  • India (shigella, campylobacter og salmonella)
  • Marokko (campylobacter)
  • Indonesia (campylobacter og salmonella)
Dessuten rammes mellom 50 og 199 per 100.000 reisende til Egypt av shigella, en sykdom som først og fremst smitter reisende i Afrika og Asia.

Andre land der mange blir rammes av ulike magebakterier er Spania, Tyrkia, Tunisia, Bulgaria og Hellas.

Vanlige sykdommer som rammer turister

Svenskene har fokusert på de tre smittekildene salmonella, campylobacter og shigella, som alle gir mage- og tarmsykdommer.

Tall fra MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer) ved Folkehelseinstituttet bekrefter at disse sykdommene er vanligere å bli rammet av i utlandet enn her hjemme, også for nordmenn.

Nordmenn smittet i 2008-2009 og 2010
SykdomNorgeUkjentUtlandet
Campylobacteriose325610154123
Salmonellose6714763377
Shigellose8135296
Kilde: MSIS Statistikk (FHI). Merk - det er antatt å være en stor underrapportering av disse sykdommene.


Kan du beskytte deg?

- Ta Ducoral-vaksine. Den har en god effekt på en del av infeksjonene. Du burde i hvert fall ta den dersom du skal til land som Egypt eller India. Det var tipset fra Europeiske etter at DinSides journalist som en av mange ble rammet av feriemage på Malta i 2008. Kjølstad regnet med at hvis alle de 150.000 nordmennene som rammes av feriemage hvert år, hadde tatt denne vaksinen, hadde 20-30 prosent av dem sluppet unna.

Dukoral er en drikkevaksine som beskytter mot mot kolera og diaré forårsaket av toksinproduserende E.coli. Men den beskytter ikke mot de tre sykdommene vi tar for oss her. Derfor bør du sjekke de beste rådene mot feriemage

Rammer hardest

Reisesykdom er den største erstatningsposten knyttet til nordmenns reiseforsikring. Forsikringsutbetalinger knyttet til reiseulykke, tyveri og tap av reisegods og avbestillinger har hatt en relativt flat utvikling i 2010 sammenlignet med året før, om vi ser på tallene fram til slutten av september.

En av ti reiser uten reiseforsikring