Her blir du syk av å bade

Alt står ikke bra til på tyske badestrender.

<strong>FINE, MEN ...</strong> Mange tyske badestrender stryker når det kommer til vannkvalitet. Foto: Colourbox.com
FINE, MEN ... Mange tyske badestrender stryker når det kommer til vannkvalitet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 72 testede badestrender, har en fjerdedel får dårlig vannkvalitet. Det er den tyske bilistorganisasjonen ADAC som har stått for testen i forkant av årets badeferie-sesong.

- Målingene er bekymringsfulle, sier ADACs visepresident Thomas Burkhardt i en pressemelding.

Flere av de tyske strendene sliter med høye nivå av bakterier. Enkelte stedene er problemene så store at badende risikerer å bli syke. Mage- og tarmsykdommer er et av problemene, men vannet kan også påføre deg betennelser i øyne, hud og ører.

Les også: Sommerens verste bakteriebomber

På grunna

Det er spesielt dårlige resultater på grunne områder av strendene som er bekymringsfulle. Her leker ofte de minste, og barn er spesielt utsatte for smitte. De har gjerne dårligere immunforsvar enn voksne, samtidig som de gjerne plasker lenge i vannet, og ofte får i seg både vann og sand.

Selv om EU-målinger som tas på en meters dyp viser grei vannkvalitet, kan vannet inne ved land være i langt dårligere skikk, skriver ADAC på sine nettsider. ADAC advarer spesielt mot bading ved bekker og elvemunninger, nær rør, kanaler og grøfter. Se også opp for alger, og svøm ikke nær marinaer og fuglekolonier der bakteriekonsentrasjon og utslipp gjerne er større enn andre steder.

37 strender og 111 marinaer i Tyskland har fått blått flagg i år, et merke som viser at de skal ha god vannkvalitet.

Les også: Fem norske strender har fått blått flagg

Bade i Tyskland?

Tyske strender? sier du kanskje, med spørsmålstegn bak. Men joda. Tyskland har mange fine strender i nord, mot Østersjøen og Nordsjøen. Det er i disse områdene ADAC har gjennomført sine tester, og altså fått dels nedslående resultat.

Her er mer informasjon fra det tyske turistkontor om bademuligheter ved Østersjøen og Nordsjøen.

Bassengene ikke nødvendigvis bedre

Det er ikke nødvendigvis redningen å velge bassengbading heller. I løpet av dagen forurenses bassengene med svette, urin, slim, spytt, hår, døde hudceller, avføring, solkrem, parfyme og diverse kosmetikkprodukter. Om ikke renseanlegg og filter virker, blir dette en bakteriesuppe av dimensjoner i varmen. Britiske tester har vist elendig vannkvalitet sydenbassengene. I 2007 strøk en av fire testede bassenger, når det britiske forbrukermagasinet Which? sjekket 80 stykker på populære Middelhavsøyer. Vannkvaliteten i disse bassengene utgjorde en potensiell helserisiko, men du kan ikke umiddelbart se på vannet at det er dårlig.

Les også: - Alle tisser i bassenget

Usynlige farer i vannet

E-coli er en av de farligste bakteriene som du kan bli utsatt for i vannet. Resultatet kan bli alvorlig magetrøbbel, spesielt farlig for barn. I visse tilfeller er utfallet permanent nyreskade eller dødsfall.

Giardia kan gi infeksjoner som gir dårlig apetitt, feber og alvorlig diaré med oppkast.

Pseudomonas Aerugihnosa kan påvirke lunger, og også gi diaré og oppkast.

Cryptosporidium er en parasitt som kan forårsake diaré som varer i inntil to uker.

Acanthamoeba kan komme inn i kroppen via sår eller øyet, og kan forårsake hovenhet og smerte i øyet.