Her blir du robbet

Vi reiser lengre enn før, og stadig flere blir utsatt for ran og tyveri på reisen.

Publisert

- Det vanlige er at tyveriet skjer i en stor forsamling, for eksempel i en buss eller en restaurant. Folk er ikke oppmerksomme nok, noen går på toalettet og lar lommeboken ligge igjen på bordet, andre går rundt med åpen veske over skulderen, forteller informasjonssjef i SOS International, Madeleine Lawson.

I år regner SOS International med å motta rundt 50.000 anmeldelser fra folk som har blitt utsatt for ran og tyveri på ferien. De aller fleste anmeldelsene kommer fra reisende i Spania og Gran Canaria, som har hatt en formidabel økning i antall anmeldte saker. Her kan du se listen over de ti mest utsatte stedene.

Åpen veske = fristende bytte!
Åpen veske = fristende bytte! Vis mer

Vær skeptisk!

Europeiske, som er størst i landet på salg av reiseforsikringer, anbefaler reisende til å være mer forsiktige når de er på ferie.

- Vær skeptisk! Du bør ikke stole på alt du tror er greit, ofte så er det ikke så greit når man er i utlandet. Ganske mange tyverisituasjoner har et veldig naivt utgangspunkt, folk lar verdisaker ligge igjen synlig i bilen, da hjelper det ofte ikke at dørene er låst, forteller informasjonsdirektør i Europeiske, Jack Frostad.

Vi har samlet de beste tipsene for å unngå å bli tyvens neste offer. Sjekk listen her.

På vei opp

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I år beregner norske forsikringsselskaper å betale ut skadeerstatning på 161 millioner kroner. De siste ti årene har utbetalingene fra forsikringsselskapene økt fra 60 til 160 millioner. Salget av reiseforsikringer har parallelt ”kun” økt med 25 prosent.

- Vi reiser mer, og gjerne lengre. Eksotiske reisemål er i ferd med å ta over for pakkereiser, og så tar vi med oss mer kostbare ting på ferien, forklarer informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stein Haakonsen.

Øst-Europa øker

I løpet av de siste ti årene har turistindustrien i tidligere østblokkland eksplodert, dessverre har kriminaliteten fulgt etter i samme takt. En undersøkelse utført av innenriksdepartementet i Storbritannia tidligere i år, viser at kriminaliteten er i sterk fremvekst i Øst-Europa. Land som Ungarn, Polen og Russland har hatt en økning i registrert kriminalitet på over 100 prosent siden 1988.

Også i Norge

Selv om du ikke har planer om en tur ut av landet, skal du ikke føle deg for trygg og avslappet. Kaotisk førjulshandel er høytid for lommetyvene, også i hjemlige omgivelser.

- Julehandel med store menneskeansamlinger er fristende for lommetyvene. Vi merker nå at det er flere ligaer som opererer i de store byene, sier informasjonsdirektør i Europeiske, Jack Frostad.

Med andre ord: Hold fast på penger, kort og juveler, både hjemme og på ferien.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer