Her blir du flådd på 17. mai

Vil du betale 200 kroner for en ballong? Se 17. mai-fellene og diskuter her.

I morgen braker det løs i Oslo. Landets største barnetog skal paradere opp til de vinkende kongelige, og alle som kan krype og gå tar på seg finstasen og stimer ned til Oslo sentrum for å være med på festen. Dette blir moro!

Og dyrt. Sabla dyrt.

Mange benytter nemlig muligheten til å skru prisene i været på den store dagen.

Grisedyre gassballonger

17. mai er barnas dag, da det er lov å spise ubegrensede mengder med pølser og is. Og selvsagt skal ungen ha en gassballong. Til 200 kroner. 200 kroner!

Styr unna de verste pengeslukene i morgen. Karl Johan er et eksmpel.
Illustrasjon: Per Ervland
Styr unna de verste pengeslukene i morgen. Karl Johan er et eksmpel.
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Stive 17. mai-priser der du bor? Fortell oss nederst i saken

Jepp. Husker du skoletimen om tilbud og etterspørsel, der tegningen i boka viser en som selger saft til fem kroner glasset ved bunnen av fjellet, mens sniken som står oppe på toppen av fjellet selger for 20 kroner?

Samme prinsippet gjelder for gassballonger på 17. mai. Der står du, med en spinnvill unge som vil ha gassballongen med Barbie eller Supermann på. Hvem står med det sterkeste forhandlingskortet her?

Stivpyntede folk og ølpriser på Consenzo 17. mai. Foto: Consenzo
Stivpyntede folk og ølpriser på Consenzo 17. mai. Foto: Consenzo Vis mer


Slik opplevde småbarnspappa Jørgen Hvalby det i fjor:

"Det er ikke enkelt å si nei til ei 3 år gammel jente på 17 mai. I min naive lille verden trodde jeg at 100 kroner var mer enn nok for en ballong, men den gang ei. Det dobbelte måtte jeg ut med, og jeg skal garantere deg at dette var avtalt spill mellom alle ballongselgerne i byen. Vi sjekket flere og prisen var den samme. Helt til ca. klokken 16-17 da de så at de ikke ble kvitt restlageret. Da kunne vi plutselig få dem for "bare" 100 kroner hos alle sammen."

Grand Café vs. Egon

Oslos mest attraktive lunsjsteder 17. mai er definitivt restaurantene som ligger langs "indrefileten" - Karl Johans gate fra Stortinget og til Universitetsplassen. Uteserveringene til Grand Café, TGI, Egon og Hard Rock Café vil være proppfulle hele dagen.

Grand Café er et av Oslos mest tradisjonsrike og eksklusive spisesteder. Her står folk i kø for å spise rekesmørbrød på 17. mai. "Sikkert dyrt," tenker du. Tja, 105 kroner for et rekesmørbrød er ikke billig. Men vet du hva "folkelige" Egon tar? 120 kroner!

Det er altså billigere å spise rekesmørbrødet sitt på Grand Café enn på Egon. Men når det gjelder ølpriser, er Egon hakket billigere. Her betaler du 63 kroner for 0,45 liter, altså 70 kroner halvliteren, mens Grand Café tar 59 kroner for 0,4 liter, nesten 74 kroner halvliteren. Prisene er de samme som resten av året.

Ølprisen til himmels

Men det burde ikke være noen bombe at en rekke serveringssteder jekker opp ølprisene på nasjonaldagen. "Alle" skal ta seg en pils under åpen himmel dersom det er fint vær.

På uteserveringen til Consenzo på Solli plass står folk som sild i tønne på 17. mai, og køen for å kjøpe øl er lang. Ingen vits i å mukke over prisen når du endelig er fremme ved baren. Enda 62 kroner for 0,4 liter er til å grine av. Det er 77,50 for halvliteren.

Skål og gratulerer med dagen!

Har du noen skrekkhistorier om stive priser på nasjonaldagen? Skriv i debattforumet under!