Her blir du angrepet av hai

Eksotiske strender er i vinden, men hva med skrekken som lurer under bølgene? Her er haien farligst, og dette gjør du for å unngå å bli et haioffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dykker slapp nylig unna et hvithaiangrep med merker etter tenner i hele overkroppen. Angrepet skjedde ved Cape Howe sydøst i Australia. Det er langt fra den første haihistorien vi hører fra de kanter. Men hvem blir angrepet, og hvor er det størst sjanse for å bli angrepet av hai?

Hvite menn mest utsatt

Siden 1990 er 83 personer bekreftet skadet og 23 drept etter uprovoserte angrep av hvithai verden rundt. (Statistikk fra International Shark Attack File, oppdatert til og med primo 2006.) Tallet er sannsynligvis høyere, grunnet manglende innrapportering fra deler av verden, for eksempel fra turistland som Brasil og en del land i Asia.

Foruten hvithaien er tigerhaien og oksehaien de som oftest er kjent for å angripe mennesker. Hvite menn mellom 15 og 35 år er mest utsatt for haiangrep, sannsynligvis har det sammenheng med hvem som er mest aktive i diverse vannsportaktiviteter. Svømmere, surfere og brettseilere er mest utsatt.

>> Ikke bli haiens neste middag: Se tipsene som gjør deg til et mindre sannsynlig offer

En revhai, ikke regnet blant de farligste.
En revhai, ikke regnet blant de farligste. Vis mer


Dødelige strender

Her blir du angrepet av hai

  1. Ikke bli haimat - her er tipsene


De farligste farvannene (i alle fall sett ut fra registrerte angrep hos ISAF) ligger i USA, med Florida som absolutt verst, fulgt av Hawaii og California. Australia følger like bak, men har større andel med dødelig utfall. Spesielt Queensland og New South Wales er utsatte områder, det samme gjelder den nærliggende stillehavsstaten Papua Ny Guinea. Sør-Afrika har også en svart logg over haiangrep, med mange dødsfall. Brasil er heller ikke fritt for hairelaterte dødsfall.

Utenom disse tallene bør du anta at det er til dels betydelig underrapportering i enkelte land, både grunnet manglende registreringsrutiner, og grunnet et ønske om å beskytte turistindustrien.

Også i Middelhavet

Du trodde kanskje du kunne svømme trygt for hai i Middelhavet? Men nei, selv ikke vår nærmeste vannlekedam er fritt for farlig hai. Det er riktignok lang tid siden sist angrep med døden til følge ble registrert i Middelhavet (1989, Italia), men det er faktisk 19 bekreftede haidødsfall i Europa, alle relatert til Middelhavslandene Italia, Hellas, Kroatia, Frankrike og Malta. I Storbritannia og Spania er det registrert enkelte haiangrep uten dødelig utgang. Også på Kanariøyene, Kapp Verde og Egypt er det registrert haiangrep. Siste dødsfall her var i Egypt (2004) og Kapp Verde (2001).

Ekstern lenke:
Kart over haiangrep verden rundt.

Snill hai, slem hai

Det er mer enn 450 haiarter i verden. Kun en håndfull er kjent for å angripe mennesker, i følge Australian Shark Attack File. Det er heller ikke slik at haien bare angriper på grunn av et ønske om å fylle magen. Forskere regner med at haiangrep både kan utløses av nystgjerrighet og et ønske om å sjekke hva som ligger i vannet, at noen angrep er utløst av behov for å beskytte territorium og at noen utløses på grunn av at mennesker blir for nærgående, for eksempel under haiens parring.

Til sist

Haier kan være skumle, man fakta er at mennesker er langt farligere for hai enn omvent. Du har dessuten langt større sjanse for å bli truffet av lynet, enn å bli spist av hai.

I akvarium - slik de fleste foretrekker å møte en av havets mest fryktede skapninger. Foto: Tash Whiteley
I akvarium - slik de fleste foretrekker å møte en av havets mest fryktede skapninger. Foto: Tash Whiteley Vis mer