Foto: Bill Davenport
Foto: Bill DavenportVis mer

Her blir det hvit jul

Det ser stygt ut for de fleste, men noen steder er det snø og julestemning.

I morgen er det julaften, og klokken 17 ringer kirkeklokkene julefreden inn. I en ideel verden burde dette akkompagneres av snøtunge grantrær og glitrende snøfnugg.

Den gang ei, må vi dessverre meddele. I hvert fall hvis du ferier julen i lavlandet i år.

Dessverre har ikke Meteorologisk institutt noen gla'melding å komme med til alle barn som kunne tenke seg å teste det nye akebrettet som ligger pakket inn under juletreet.

– Vinter i lavlandet får vi ikke. Da må vi inn i landet og opp i høyden, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Ingen hyggelig beskjed. Vi må dobbeltsjekke, og ringer Storm Weather Center for å høre med dem.

- Det ser ikke så lyst ut, nei. I løpet av kvelden lille julaften kan det regne litt på vestlandet, og det kan komme som snø i indre og høyereliggende strøk, sier Beate Tveita.

På selve julaften vil det bli forholdsvis bra vær i hele Sør-Norge, med perioder med sol.

- Nord for Stadt vil det komme nedbør i løpet av natta i Møre og Romsdal og Trøndelagsfyklene. Nedbøren kan komme som snø i høyden, men det er mest sannsynlig at det blir regn, sier Tveita.

Grei beskjed, altså. Hverken Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger kan vente seg hvit jul i år. Nå er vel både oslofolk, bergensere og siddiser vant til det. Litt nordligere Trondheim har større sjanse for å oppleve hvit jul, men ikke i år.

Lenger nord i landet blir det vel hvit jul, eller?

- På selve julaften blir det bra vær, selv om det skyer litt til etterhvert. I Nordland kommer det nedbør, men det blir nok mest som regn, da det blir plussgrader i denne delen av landet.

På fredag bygger det faktisk opp til ruskevær i Vest-Finnmark og Troms. Det blir kuling opp til storm styrke, ifølge Storm Weather Center. Nedbørenn vil bare falle som snø i høyden, fra rundt 300 moh.

Her er det snø, også til jul

Konklusjonen er altså at skal du få en hvit jul, må du reise til fjells. Der er det flott og hvitt, og gode muligheter for å teste de nye skiene. Det er altså juleferiring på fjellhytta som sikrer deg en skikkelig god julestemning.

For oss andre som skal ligge lavt i julen, er imidlertid ikke alt håp ute. I Oslo melder Skiforeningen at det er bra snøforhold i områder som ligger 300 moh. Det betyr at det nord i Nordmarka er mulig å legge ut på skitur.

Det samme gjelder for Bymarka i Trondheim. Her meldes det om flott skiføre i dag, 23. desember.

Snøkart for hele landet

Yr.no har snøkart som viser hvor snøen ligger per i dag. Se bildet under, som viser hele Norge. Vil du ha mer detaljerte kart, gå til yr.nos snøkart.

 Foto: yr.no
Foto: yr.no Vis merSjekk akkurat hvor mye snø det er der du skal tilbringe julen i yr.no sin snøliste