Her ble Harry Potter filmet

Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom, Galtvang stasjon og plattform ni og trekvart. Vi viser vei til Harry Potter-filmens virkelige Storbritannia.

Publisert
Sist oppdatert
Gloucester Cathedral er et av stedene som er benyttet som kulisser i Harry Potter-filmen.
Foto: Gloucester Cathedral
Gloucester Cathedral er et av stedene som er benyttet som kulisser i Harry Potter-filmen.
Foto: Gloucester Cathedral Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Ben Nevis, Storbritannias høyeste fjell, ligger ved Fort William.
Foto: British Tourist Authority Foto: British Tourist Authority
Ben Nevis, Storbritannias høyeste fjell, ligger ved Fort William.
Foto: British Tourist Authority Foto: British Tourist Authority Vis mer

Harry Potter har trollbundet både ung og gammel med sine hekserier og fantastiske opplevelser, både i bokform og på film. 854.743 mennesker løste billett til den første Potter-filmen, Harry Potter og de vises stein, og allerede en dag før premieren er det 50.000 som har kjøpt billetter til den nye filmen, Harry Potter og Mysteriekammeret. Potter og mysteriekammeret har premiere på 86 steder rundt i Norge førstkommende fredag, den 22. november.

Vi har funnet fram til noen av stedene som opptrer i Harry Potters verden. Mange av stedene er naturlig nok de samme i begge filmene; som stedene som fremstår som Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom, plattform ni og trekvart og Galtvang stasjon i filmene. Disse kan du lese om i vår Potter-guide laget i forbindelse med den første filmen:

 • Her ble filmen skutt …
 • … og her
 • Nye steder i Potter 2

  I den andre filmen får vi være med Harry Potter på besøk hjem til familien til kompisen Ronny Wiltersen. De bor i et merkelig hus som er utvidet etter hvert som behovet har meldt seg. I filmen ble huset faktisk bygget (i alle fall deler av det) på privat grunn i Gypsy Lane ved Hunton Bridge, like ved Watford. Dette ligger en liten mil fra studioet Leavesdane Studios, hvor andre scener også er filmet. Watford ligger litt nordvest for London.

  Nytt filmsted i Harry Potter og Mysteriekammeret er også det skotske høylandet nær Fort William. Harry Potter reiser gjennom den mektige naturen med Galtvort-ekspressen, blant annet over den 100-årige Glenfinnan-broen. Fra broen kan du se utover Loch Shiel og Storbritannias høyeste fjell: Ben Nevis på 1.343 meter. Den lille byen Fort William ligger ved Ben Nevis' fot. Om sommeren kan du oppleve Glenfinnan-broen og utsikten derfra, på en togreise med damptoget "The Jacobite" fra Fort William til Mallaig.

  Internettside: The Jacobite

 • Orienter deg på kartet og se avstander her.
 • Bekjente av lerretet

  Begge Potter-filmene er tatt opp på forskjellige steder rundt om i England. Vi har lagt opp en reiserute til de viktigste lokalitetene som er brukt som kulisser, fra London i sør og nesten opp til den skotske grensen. Men tror du det bare er tre stopp og ferdig med det, så har du mer å glede deg til: Når de viktigste filmstedene er medregnet, er vi oppe i ti steder spredt over hele øya – inkludert de to ovennevnte. For tro ikke at alle scenene fra Galtvort skole er filmet på ett sted; Vi har funnet fram til i alle fall fem steder som i filmen er fremstilt som ett.

  Underveis vil du oppdage at områdene som er benyttet som kulisser i Harry Potter-filmen, ikke er fullstendig ukjente for lerreter og regissører. Mange av stedene er benyttet i andre filmer og TV-serier, som for eksempel Alnwick Castle som også ble brukt som kulisse i Kevin Costners Robin Hood og Rowan Atkinsons Blackadder I.

 • Vi guider deg til Harry Potters virkelige Storbritannia.
 • Vi har også tegnet inn stedene og reiseruten med avstander på et kart - dette finner du her.
 • Magiske steder

  Spøkelser og magi, kjemper og drager, slott og skoger, ugler og reptiler. Du trenger ikke dra til de nøyaktig samme stedene som er brukt i filmen for å oppleve magiske øyeblikk.

  Spøkelser og hjemsøkte hus kan du finne over hele England, men landets mest hjemsøkte landsby sies å være Pluckley i Kent. Landsbyens spøkelse bor på puben Black Horse, og sies å ha et noe anstrengt forhold til avholdsmennesker. Kjøper du deg en alkoholfri drikk, er det gode muligheter for at du vil oppleve å få glasset feid av bordet. Det er i alle fall hva historien sier …

  I flere byer er det også mulig å delta på guidede turer med spøkelset i fokus, blant annet i York, Edinburgh, Windsor, London og Bath.

  Vi har tidligere skrevet om å sove med spøkelser. Eksempler på hvor du kan gjøre dette i Norden, USA og på De britiske øyer, kan du lese her og her.

  Drager og reptiler

  I Harry Potters eventyr møter vi både drager, kjemper og mindre skumle saker, som krypdyr. Om du legger godviljen til er det mulig å møte disse også i virkelighetens Storbritannia.

  Hvem har ikke hørt om sjøuhyret i Loch Ness. I Inverness i Skottland lever historiene om dette uhyret fremdeles, og det påstås at uhyret er virkelig. Rundt innsjøen Loch Ness finnes mange magiske steder å se etter sjøuhyret. Og hvorfor ikke ta en tur innom besøksenteret, der er du garantert å blåse liv i troen på sjøuhyret.

  Krypdyr og andre dyr kan sees i zoologiske museer over hele Storbritannia. Eller hvorfor ikke besøke slangeburene som faktisk ble brukt i Harry Potter-filmene? Stedet der Harry oppdager at han kan snakke med slanger. Hvor det er, kan du lese om her:

 • Se stedene Harry Potter ble filmet.
 • Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra British Tourist Authority, og de enkelte stedenes nettsider. Deler av artikkelen ble første gang publisert 23/1-02.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer