Her ble filmen skutt ...

Harry Potter-filmene er skutt på flere steder i Storbritannia - fra sør til nord.

(Artikkelen ble første gang publisert 23/1-02)

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her er en reise i Harry Potters Storbritannia, hvor du kommer innom de fleste av filmenes opptakssteder. Vi begynner vår reise på King's Cross i London, som også for Harry Potter var starten på reisen til eventyret og en ny tilværelse som student ved Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom.

King's Cross Station

Harry Potter var bekymret for ikke å finne plattform ni og trekvart. Men nå kan alle hekser og trollmenn besøke den etter hvert berømte plattformen: Filmingen av denne sekvensen ble gjort på King's Cross Station i svarteste London, hvor plattform 3 og 4 ble gjort om til ni og trekvart for anledningen.
Terminalen ble bygget i 1851-52, og består i dag av 11 spor, noen spisesteder og drikkehull - og et 37 meter høyt klokketårn i italiensk stil. Foruten plattform ni og trekvart, er det også mange andre interessante severdigheter i nærheten av denne jernbanestasjonen: Både Covent Garden, British Museum, Institute of Contemporary Arts (samtidskunst), Madame Tussaud's og London Zoo.

Adresse: London
Internettadresser: Railtrack - Englands Jernbaneverk, Londons Turistinformasjon, Londontown.com

London Zoo kan by på mye mer enn slanger og edderkopper.
London Zoo.
Foto: London Zoos internettsider.
London Zoo kan by på mye mer enn slanger og edderkopper.
London Zoo.
Foto: London Zoos internettsider. Vis mer

London Zoo

Ikke langt fra plattform ni og trekvart, i reptil-huset i London Zoo, oppdager Harry Potter sin evne til å konversere med slanger, i den første Potter-filmen. I virkelighetens London Zoo er det også store sjanser for å møte andre hekser og trollmenn, iført sine beste kapper, spisse hatter og runde, sorte brilleinnfatninger. De første dagene etter at "Harry Potter og de vises stein" ble sluppet, strømmet hundrevis av barn og unge til dyreparken iført sine beste kostymer - og hver dag ble beste kostyme kåret og belønnet med et adoptiv-dyr.

London Zoo er en ærverdig dyrehave med en lang historie. Dyrehaven ble åpnet i 1828, og var da verdens første vitenskapelige zoologiske have. Selv om Harry Potter er mest interessert i krypdyr, kan London Zoo by på mye mer enn reptiler. Her bor mer enn 600 dyr; fra elefanter og kameler til slanger, krokodiller og firfirsler. Er du ikke like glad i edderkopper som poden, kan du benytte besøket til å få bukt med edderkoppfobien. En gang i måneden, fra mai til oktober, arrangeres det spesielle kurs som tar sikte på å hjelpe folk med edderkoppfobi til en lettere tilværelse.

Adresse: Regent's Park, London
Åpningstider: Daglig unntatt 1. juledag. 10:00-16:00 fra 4. nov.
Inngangspenger: £11 for voksen, £8 for barn, £34 for familie.
Internettadresser: London Zoo

Bodleian bibliotek

Fra London setter vi kursen mot universitetsbyen Oxford, 63 kilometer nordvest for London. Med tog tar turen en time.

The Bodleian Library er hoved-forskningsbiblioteket ved Universitetet i Oxford. Det består av flere bygninger, og i filmene er både Duke Humfrey's Library og Divinity School benyttet som kulisser til å skape noe av stemningen på Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom.

Biblioteket er et av de eldste i Europa, og er Englands andre største etter British Library. Bodleian har sammenhengende historie tilbake til 1602, men bibliotekhistorien skriver seg enda lenger tilbake, da Bodleian ble bygget på tomta til et tidligere bibliotek. Det er ikke bare dette biblioteket som er verdt et besøk dersom du først befinner deg i Oxford. Denne tradisjonsrike universitetsbyen har mye flott å by på, spesiell av gamle ærverdige skolebygninger.

Adresse: Broad Street, Oxford
Åpningstider: Duke Humfrey's Library: man.-fre. 09:00-22:00, lør. 09:00-13:00. Divinity School: man-fre: 09:00-17:00, lør: 09:00-12:30
Internettsider: University of Oxford, Bodleian Library, Oxford Turistinformasjon

Christ Church Hall.
Foto: Christ Churchs internettsider.
Christ Church Hall.
Foto: Christ Churchs internettsider. Vis mer

Christ Church

Vi befinner oss fremdeles i Oxford: The Great Hall på Christ Church brukes til interiørkulisser i Harry Potter-filmene. På tross av sterke insinuasjoner i navnet er dette ingen kirke, men et av collegene ved Oxford University. Det er selvsagt også en kirke forbundet med skolen; dette er verdens eneste katedral som ligger på et skoleområde, og som også fungerer som college-kapell. Christ Church er det største colleget i Oxford, og skolens historie skriver seg tilbake til 1546.

Harry Potter er heller ikke den eneste som har latt seg fascinere av disse omgivelsene; Forfatteren Lewis Caroll brukte Christ Church som inspirasjon til boken Alice i Eventyrland.

Adresse: St. Altade's, Oxford.
Åpningstider: man-lør: 09:30-17:30, søn: 11:30-17:30
Internettsider: Christ Church

  • Klikk her og se flere steder fra Potter-filmene.