Long bar på Raffles Hotel er blitt en turistattraksjon. Hit kommer folk for å drikke en Singapore Sling - selvsagt. Foto: Raffles Hotel
Long bar på Raffles Hotel er blitt en turistattraksjon. Hit kommer folk for å drikke en Singapore Sling - selvsagt. Foto: Raffles HotelVis mer

Her ble barens klassikere oppfunnet

Cocktailmenyens selvsagte slagere ble utviklet i hotellbaren.

Det er straks nyttårsaften, og den skal for de fleste feires med en fest. Champagnen er selvsagt på denne kvelden, men det vil sikkert bli konsumert en rekke drinker eller cocktails, også.

Kanskje skal du nippe til en klassiker som ble funne opp av en innovativ bartender ved en av verdens kjente hotellbarer? Sjansen er ganske stor, i hvert fall hvis du skal drikke en Singapore Sling, Sidecar, Bloody Mary, Piña Colada, Black Russian eller en Mint Julep.

Singapore Sling
Veldig mange vet at denne drinken ble oppfunnet i baren på Raffles Hotel i Singapore i 1910. Denne cocktailen er ganske vanskelig å lage, da den inneholder veldig mange ingredienser. Det var bartenderen Ngiam Tong Boon som oppfant den, og i hotellets museum kan du lære mer om drinken. Den koster forøvrig 27 singaporedollar.

Piña Colada ble raskt en klassiker da den ble oppfunnet i 1954. Foto: Wikipedia Commons
Piña Colada ble raskt en klassiker da den ble oppfunnet i 1954. Foto: Wikipedia Commons Vis mer


Bloody Mary
Enten liker du denne peprede tomatdrinken, eller ikke. Det er noe uvisst hvem som egentlig var opphavsmannen, men versjonen som er utbredt i dag ble utviklet for 75 år siden av bartenderen Fernand Petiot, som jobbet i The Kong Cole Bar på The St Regis i New York. Han gjorde genistreken å tilsette litt tabascosaus i drinken, og kalte den Red Snapper, da ordet "bloody" ble litt sterkt for hotelledelsen. En Bloody Mary koster 18 dollar i hotellbaren i dag.

Sidecar
Denne drinken ble etter alle solemerker oppfunnet mot slutten av andre verdenskrig, men det er flere som hevder å være opphavssted. Uansett, hotellet The Ritz i Paris har en ganske overbevisende historie. De hevder at cocktailen ble oppfunnet av en av bartenderne som kjørte en motorsykkel med sidevogn. Hotellets Hemingway Bar serverer selvsagt denne drinken laget av konjakk, appelsinlikør og sitronjuice til 30 euro. Det er dyrt nok, men enda dyrere blir den hvis du går for luksusversjonen med Ritz Fine Champagne 1865-konjakk. Den koster 400 euro!

Piña Colada
Denne klassikeren ble oppfunnet ved Caribe Hilton i Puerto Ricos hovedstad i 1954. Det var bartenderen Ramon "Monchito" Marrero som ble bedt om å lage en signaturdrink til hotellet. Han fant frem til en miks av rom, kokosmelk og ananasjuice, og dermed var det gjort. I dag koster signaturdrinken 13 dollar.

Mer om drinker og cocktails? Sjekk nettsiden til International Bartenders Association.

Andre morsomme drinkhistorier

Det finnes drinker som har ganske originale historier bak seg. Den ene er Irish coffee, som etter sigende ble oppfunnet av Joseph Sheridan, sjefskokken på Foynes, i Limerick i Irland. En sen vinterkveld i 1940 ankom en gruppe amerikanere havna med en sjøfly i et ufyselig vær. For å varme dem, helte Sheridan litt whiskey opp i koppene. En av passasjerene spurte om det var brasiliansk kaffe de fikk servert. "No, it's Irish coffee," svarte Sheridan.

Drinken Harvey Wallbanger ble funnet opp i 1952 av bartender Donato 'Duke' Antone (Paolantonio), som tre ganger har vunnet verdensmesterskap i drinkmiksing. Det sies at drinken fikk navnet etter en stamgjest ved baren Blackwatch Bar ved Sunset Boulevard i Hollywood. Han hadde det med å bli såpass beruset at han smalt hodet i veggen.

En annen er den norske Olsen Driver, som har fått navn etter Leif N. Olsen, eller UP- Olsen, som var leder av UP (utrykningspolitiet) i mange år. Denne drinken er selvsagt alkoholfri, så i stedet for champagne, har man i champagnebrus...