Helt sjef på cruise

- Å jobbe som kaptein på cruiseskip er glamorøst, bekrefter kaptein Johnny Fævelen hos RCCL.

Verdens største cruiseskip døpes i New York.
Foto: RCCL Foto: RCCL
Verdens største cruiseskip døpes i New York.
Foto: RCCL Foto: RCCL Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Royal Caribbean International har tilsammen 15 cruiseskip i tjeneste og fem i bestilling. Et av dem er flunkende nye Adventure of the Seas, verdens største cruiseskip. Skipet seilte i oktober innom Kristiansand på vei til sin jomfrutur i Karibia. I dag, søndag 11. november, legger skipet til havn i New York for å døpes av borgermester Guiliani og representanter fra byens brannvesen, politi og havnevesen. Kaptein ombord er Arnolf Remø fra Ålesund, som har fulgt skipet helt fra byggestadiet. Med på denne turen er også en annen av RCCLs kapteiner, Johnny Fævelen, som vi har snakket med via e-post.

Glamorøst og ansvarsfullt

Selv om det ikke er noen 9 til 5 jobb han har, hevder Fævelen at jobben er glamorøs:

- Kapteinen går rundt i en fin hvit uniform og det følger respekt med jobben. Passasjerene ser opp til deg, og bare å få vekslet noen ord med kapteinen i løpet av cruiset er stort for mange. For ikke å snakke om de som er heldige nok til å bli invitert til middag med kapteinen. Men det er samtidig veldig viktig å ikke miste fotfestet og bakkekontakten.

Kapteinen har ansvar for mer enn 3.000 forventningsfulle passasjerer og et mannskap på mer enn 1.000 fra 70 forskjellige land. Jobben inkluderer både administrative oppgaver og personal- og passasjerkontakt.

- Passasjerene er ombord for å hygge seg, mannskapet for å jobbe. Personlig liker jeg veldig godt å omgås folk, og bruker kanskje mer tid på mannskap og passasjerer enn andre i min stilling. Det går stort sett veldig greit. Men en skal ikke glemme at det er mennesker en har med å gjøre, på godt og vondt, og av og til må en ta upopulære beslutninger og avgjørelser. Det er en del av jobben som kaptein, og ikke alltid den hyggeligste delen, sier Fævelen.

Frynsegoder

Kaptein Johnny Fævelen er en av RCCLs norske kapteiner, og har hatt den stillingen siden 1994.
Foto: RCCL Foto: RCCL
Kaptein Johnny Fævelen er en av RCCLs norske kapteiner, og har hatt den stillingen siden 1994.
Foto: RCCL Foto: RCCL Vis mer

- Det er ikke til å legge skjul på at jeg lengter hjem når jeg er ute på bølgene blå. Når en har familie og venner hjemme, er det alltid et stort savn å være borte fra dem man er glad i. Dette kan være en stor belastning for noen, og da er det bare å mønstre av og finne seg noe annet å gjøre på land. Det ironiske er vel at sjøfolk også lengter ut i blant. Når vinterstormene river i hustakene hjemme og en har vært 12 uker i land, da hender det at en ser fram til sol og varme, arbeidsmiljøet og kameratene ombord, sier kapteinen som er 14 uker ombord og 14 uker i land.

- Det kan høres nokså lenge ut, og det er det også. Som kaptein er du på jobb 24 timer i døgnet hele perioden. Men det gir oss god tid til å følge opp jobben ombord, samtidig som vi har god tid til å avklimatisere oss når vi er hjemme, sier Fævelen som heldigvis ikke trenger å være borte fra familien så lenge i strekk.

- Etter at vi har vært ansatt en viss tid i rederiet, kan vi ta med familien på cruise. Vi betaler havneskatt og tips ombord, men de bor i min lugar og oppholdet er derfor gratis. Jeg har hatt med barna og min kone hvert år, og de elsker det, forteller Fævelen som ombord residerer på 105 kvadratmeter med bolig og representasjonsrom.

Å arbeide ombord

De ansatte bor stort sett i tomannslugarer med eget bad, TV, video og kjøleskap. Offiserene og underoffiserene har enmannslugarer. Mannskapet har sine egne dagligrom med forskjellige fritidstilbud. De har også egen messe.

- Maten som serveres til gjestene er ofte litt fet etter nordiske forhold, og skulle vi spise slik mat i 4 måneder, ville det nok satt sine spor. Vi har heldigvis egne kokker som lager mat til oss mannskapet, sier Fævelen.

Når båten ligger i land har mange av mannskapet og offiserene anledning til å ta noen timer fri på land.

- Det hender jeg tar meg en tur på land selv, dersom jeg har tid. Da er det som oftest en tur på en eller annen golfbane, for dem er det mange av rundt omkring på øyene i Karibia. Dersom vi besøker nye havner, benytter jeg også muligheten til å bli bedre kjent med hva stedene har å tilby. Det er så mange fantastiske steder, og med et åpent sinn finner jeg de fleste steder svært sjarmerende og interessante, forteller kapteinen.

 • Les mer om hvordan du skaffer deg en cruisejobb.
 • Kapteinens favoritter

  Promenaden ombord er sentrum for passasjerenes forlystelse, mens mannskapet har sine egne fasiliteter ombord. 
Foto: RCCL Foto: RCCL
  Promenaden ombord er sentrum for passasjerenes forlystelse, mens mannskapet har sine egne fasiliteter ombord.
  Foto: RCCL Foto: RCCL Vis mer

  Fævelen anbefaler de karibiske øyene mellom november og mai, om sommeren er det fort for varmt for nordboere.

  - Jeg har vært heldig og seilt på cruisebåter over det aller meste av kloden, og sett noen av de vakreste og mest romantiske steder. Naturmessig syns jeg Alaska med dyrelivet der var utrolig flott. Kanskje fordi det minnet meg så mye om Helgeland og den fantastiske norskekysten. Middelhavet og de greske øyene er ubeskrivelig romantisk med hvite hus og blåmalte dører, for ikke å snakke om den azurblå fargen på sjøen. Nordsjøcruisene fra England til de nordiske hovedstedene og St. Petersburg er virkelig interessante. Til sist vil jeg nevne Østen. Tenk å legge seg i Java og våkne opp i Bali, sier Fævelen.

  Verdens største cruiseskip

  I RCCLs flåte er Adventure det siste tilskuddet. Skipet har plass til totalt 3.835 gjester, samt et mannskap på 1.185 personer. Skipet er lenger enn fire boeing 747, og dobbelt så bred som Broadway i New York. Ombord kan gjestene selvsagt nyte mat i mange restauranter og shoppe i "taxfree-gaten". Det er også mulig å forlyste seg i multi-media rom, bibliotek, kasino, teater, treningssenter, spa, galleri, minigolf, løpe- og rulleskøytebane, skøyteis, klatrevegg og basseng. Om det skulle være nødvendig, har båten også et medisinsk senter og et eget bryllupskapell.

  Ut på tur?

  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.