Helt kongelig!

Bli med på en kongelig rundtur på Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I de fleste rom kan du beundre intrikate mønstre som er malt i takene.
I de fleste rom kan du beundre intrikate mønstre som er malt i takene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I fjor sommer kunne nysgjerrige turister for første gang se inn bak vinduene på Slottet. Etter det vellykkede prøveprosjektet åpnes Drammensveien 1 i Oslo igjen for skuelystne. Første dag er søndag 17. juni, og omvisningene varer til og med 12. august.

Forventer 30.000 gjester

Prosjektleder for Åpent Slott 2001, Tone Lind Jørgensen, forteller at de 14 guidene regner med å geleide 30.000 besøkende gjennom slottsportene i sommer. Omvisningene vil gå hver dag, tre omvisninger i timen. Hver rundtur går over 15 rom i første og andre etasje, og varer i 55 minutter.

- Guidene er utdannede kunsthistorikere og studenter med omvisererfaring fra museer og gallerier, forteller Jørgensen til DinSide.

Vakter fra Securitas blir med på omvisningene for å se til at alt går som det skal.

Eksklusiv pappmache

Den relativt nye kronprinsstolen finner vi i Statsrådsalen.
Den relativt nye kronprinsstolen finner vi i Statsrådsalen. Vis mer

Du får besøke 15 store og små rom i to av Slottets etasjer. Av høydepunkter kan vi nevne Statsrådsalen og gjestesuiten i første etasje. Her kan du blant annet se sengen dronning Elizabeth sov i under det nylig gjennomførte besøket i Norge.

- Da Romanias statsoverhode Ceaucesco var på offisielt besøk, ba han om at trikkene på Drammensveien ble stoppet, slik at han fikk ro, forteller guiden som viser DinSides journalister rundt.

Den forespørselen ble ikke etterkommet.

Det rommet som var dyrest da Slottet stod ferdig, ligger også i første. Det er nå kongens venterom ved Statsrådsalen, Den hvite salong. Her er dørene i mahogni og dekorasjonene i datidens heteste materiale: Pappmache. (!)

- Dekorasjonene i pappmache var regnet som mye finere enn malerarbeider, og ble bestilt på postordre fra Berlin, kan guiden fortelle.

 • Fra Statsrådsalen til Mandelasuiten. Se bilder fra Slottets første etasje her.
 • Middag og fest

  Tunge draperier henger foran vinduene i gjestesuitens stue, Bernadottesalongen.
  Tunge draperier henger foran vinduene i gjestesuitens stue, Bernadottesalongen. Vis mer

  Via den rosa hallen som er restaurert til sin opprinnelige fargeprakt, går turen opp i andre etasje. Her finner vi ballsal, spisesal og det kjente Fugleværelset.

  - Norsk Ornitologisk forening fikk i oppdrag å identifisere fuglene som dekorerer veggene i Fugleværelset. De måtte dessverre melde at ørnen i taket ikke var en kongeørn men en fiskeørn, forteller guiden.

  Her får vi også anledning til å sniktitte på utsikten fra balkongen der kongefamilien har fast plass på 17. mai.

 • Fra Fugleværelse til Festsal, se bildene fra Slottets andre etasje.
 • Snart utsolgt

  Allerede er 75 prosent av billettene til sommerens omvisninger solgt. Du får billetter hos alle landets Postkontorer, og via Billettservice. Billettene må kjøpes på forhånd. Hver dag klokken 14 går det en omvisning på engelsk. Ellers går alt på norsk.

  Billettene koster 65 kroner for voksne og 55 for barn (3 til 12 år), pensjonister og studenter. Omvisningen vektlegger kunst og historie, og er ikke så godt egnet for barn. Det blir heller ikke mulig å ta med bæremeis eller barnevogn inn på Slottet. Trenger du gåstol eller rullestol, bes du ta kontakt på forhånd slik at guidene kan gi deg best mulig hjelp.

  Og husk – du får ikke ta med fotoapparat inn, så bilder som du ser i denne reportasjen, kan du ikke knipse selv.

  FESTSERVISE: Porselenet var en folkegave til Dronning Sonja. Dekoren er hentet fra tapeter og border i Den store spisesal.
  FESTSERVISE: Porselenet var en folkegave til Dronning Sonja. Dekoren er hentet fra tapeter og border i Den store spisesal. Vis mer  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.