Helt greit å reise gratis

Tåler du liten valgfrihet og å omgås fremmede, kan du trygt takke ja til et slikt tilbud.

SPANDERER REISE: Gratis-reisen til Italia var slett ikke lureri. Takker man ja til en slik reise, bør man være forberedt på liten grad av valgfrihet og privatliv. Foto: Berit B. Njarga
SPANDERER REISE: Gratis-reisen til Italia var slett ikke lureri. Takker man ja til en slik reise, bør man være forberedt på liten grad av valgfrihet og privatliv. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du fikk tildelt en gratis feriereise, men verken fikk bestemme destinasjon eller dato for reisen og måtte dele hotellrom med en vilt fremmed, ville du takket ja?

En del nordmenn får nettopp slike invitasjoner i posten fra helsekostfirmaer eller postordreselskap, undertegnede inkludert, som fikk invitasjon om en gratis Italia-reise og måtte ta stilling til nettopp dette.

Og er det faktisk slik at "det beste i livet er gratis", slik ordtaket påstår? Det har DinSide undersøkt.

Gratis, men kostet 1.000 kroner

"Vi spanderer din reise! NaturaMed Pharma jubilerer, og vi inviterer deg til Gardasjøen, slik at du kan være med å feire." Slik lød tilbudet vi fikk i posten.

Ifølge daglig leder Bodil Arnesen i NaturaMed Pharma, ønsker de å spandere reiser på utvalgte kunder for å bidra med noe ekstra ved siden av salget av helsekostprodukter. Reisen skal være en gave til selskapets kunder.

Det høres uten tvil forlokkende ut, men er det bare lureri? På vegne av alle som får tilbud om denne typen reiser og lurer på om det er juks og fanteri eller ikke, har vi reist undercover for å sjekke ut hva det faktisk innebærer å reise gratis.

Det første man bør innse først som sist, er at gratis faktisk koster, selv om det ikke er dyrt.

Ifølge innbydelsen får man påspandert flyreisen tur-retur Italia, tre netter på hotell, frokost, transport til og fra hotellet og norsktalende guider gjennom reiseselskapet Universal Tours. Det eneste man må betale er lokale flyplassavgifter, i dette tilfellet 445 kroner.

Når undertegnede ønsker å melde seg på, viser det seg at det koster 39,50 å få tilsendt reservasjonsskjema.

I etterkant blir det i tillegg lagt til tre middager på hotellet, som man takke ja til hvis man ønsker å reise. Pris: 200 kroner stykket. Dermed er "gratis" allerede før avreise oppe i 1084,50 kroner. Likevel kan det lønne seg sammenlignet med å bestille reise på egenhånd.

Det billigste alternativet for en flybillett tur-retur Verona kommer nemlig på rundt 1.500 kroner i november. Da flyr man med Air France fra Oslo, og må bytte fly i Paris. I tillegg kommer hotellkostnader for tre netter.

Les også: Åtte nye ruter fra denne flyplassen

Ikke valgfri avreise og reisemål

Før man velger å takke ja til en slik tur, er det et par ting man bør tenke gjennom på forhånd. Ikke minst om det er praktisk mulig å reise, med tanke på at reiseselskapet velger dato for deg.

På påmeldingskjemaet krysser man av for ønsket dato for avreise blant tre oppgitte datoer. Samtlige gratisreiser vi fikk velge mellom var med avgang mandag, og tilbake fra Italia torsdag.

Et par måneder senere blir man oppringt, med tilbud om avreisedato. Personlig fikk jeg tildelt en annen dato enn den jeg hadde bedt om, og jeg ble oppringt fredag formiddag med frist innen mandag med å bestemme om jeg ville reise eller ikke.

Er man i full jobb, er det rent praktisk vanskelig å avgjøre om man har mulighet til å reise på såpass kort varsel.

Dette forklarer antakelig også hvorfor en stor del av de som faktisk reiste til Italia sammen med oss, var eldre eller pensjonister.

Les også: Hit reiser vi for å feire jul

Intimt

Er man av den blyge sorten, bør man også tenke gjennom om det å dele dobbeltrom med en reisende av samme kjønn, som har fått en tilsvarende gratisreise, er et alternativ.

For en tidligere backpacker med uttallige vandrerhjemsovernattinger på samvittigheten, var det uproblematisk å dele rom med en hyggelig, voksen dame, selv med senger som sto bare 15 centimeter fra hverandre.

Er man derimot var på å bo så nært innpå folk man ikke kjenner, bør man vurdere om en slik reise er noe å satse på.

Ønsker man å bo alene, eller sammen med en man kjenner, koster dette ekstra. Dermed bør man regne på om den i utgangspunktet gratis reisen fortsatt lønner seg.

Takler du å bo tett innpå en fremmed, er denne typen gratisreiser et helt ok alternativ. Foto: Berit B. Njarga
Takler du å bo tett innpå en fremmed, er denne typen gratisreiser et helt ok alternativ. Foto: Berit B. Njarga Vis merDårlig beliggenhet

Takker man ja til tilbudet om å reise gratis, får man ikke info om hotellet før noen dager før avreise. Personlig fikk jeg ingen info tilsendt, men ringte og sjekket dette tre dager i forkant av turen.

Ønsker man å benytte en slik gratisreise for å besøke Italia på egenhånd, og ikke delta på utfluktene reiseselskapet tilbyr, er dette spesielt viktig å sjekke på forhånd. Slik får man anledning til å planlegge egne aktiviteter før man ankommer destinasjonen.

Hotellet viste seg å ligge cirka syv kilometer utenfor sentrum, i nærheten av en større motorveg og et kjøpesenter. Til og fra sentrum måtte man ta taxi, som kostet rundt hundrelappen hver veg.

Man fikk heller ikke benytte seg av hotellets gratis shuttle-buss, ettersom denne ikke var tilgjengelig for gruppe-reisende.

Som betalende turist ville jeg personlig aldri valgt dette hotellet - rett og slett på grunn av beliggenheten.

Heller ikke middagen på hotellet, som man måtte takke ja til å betale for å kunne benytte seg av reisen, var den beste. Drikke var ikke inkludert, og maten bar preg av å være laget til mange personer. Man kan fint få et måltid på en av Veronas restauranter som smaker bedre, og koster det samme - med vin inkludert.

Er man derimot ikke opptatt av beliggenheten på hotellet, og har tenkt å benytte utfluktene fra reiseselskapet, skal det sies at fire stjerners-hotellet i seg selv absolutt var av godkjent standard.

Les også: Krever ekstra skatt hos turistene

Reise i flokk

En annen ting man bør tenke gjennom, er om man synes det er greit å reise i gruppe. For det gir både klare fordeler og ulemper.

Både innsjekking på Gardermoen og transport til og fra flyplassen tar litt tid å organisere, nettopp fordi det er mange reisende som skal på samme tur.

I tillegg var det til tider noen huller i informasjonen fra guidene, som i vårt tilfelle viste seg å snakke svensk - ikke norsk. Det vil imidlertid passe deg som syns det er fint at andre ordner det praktiske, og som tåler å reise i følge med mange nordmenn, der ikke alle nødvendigvis er på samme alder som deg selv.

Det lønner seg og å tenke gjennom på forhånd om man ønsker å delta på de organiserte utfluktene under oppholdet, og ikke være redd for å takke nei. DinSide kommer tilbake med en egen sak om dette de nærmeste dagene.

Les også: Hit reiser vi for å feire jul

Takke ja?

Vår konklusjon er at dette er en helt grei reise, som ikke minst gir deg muligheten til å oppleve Italia. Men det krever at man synes det er ok med liten valgfrihet og ikke minst tåler å bo såpass tett innpå en man ikke kjenner.

Er man i tillegg lite kresen på beliggenheten, synes det er greit å reise i gruppe med andre nordmenn og klarer å takke nei til tilbud man ikke er interessert i, i dette tilfellet utfluktene man blir tilbudt ved ankomst, kan man trygt takke ja til en reise av denne sorten.

Fordeler

  • Du slipper å ordne transport til og fra flyplassen
  • Du slipper å undersøke hvordan man kommer seg rundt på egenhånd
  • Du slipper å lete etter spisested
Ulemper
  • Hotellet kan ha dårlig beliggenhet.
  • Du bor tett innpå en fremmed person, om du ikke betaler ekstra.
  • Liten eller ingen valgfrihet, både i forhold til hotell, spisesteder og dato for avreise.

Les også: Reis utenom disse feriene - da blir det billigere

Ønsker du å oppleve Italia på rimelig vis, er denne typen gratisreiser et helt greit alternativ. Foto: Berit B. Njarga
Ønsker du å oppleve Italia på rimelig vis, er denne typen gratisreiser et helt greit alternativ. Foto: Berit B. Njarga Vis merLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!