Helsingfors

Fra museer til øyopplevelser. Her er gratisopplevelser i Helsingfors.


Museer og gallerier

I Helsinki er det en god del museer og gallerier som har gratis adgang:

  • Design Forum, Skillnaden 7. Her er det designutstillinger pluss burikk med finsk nåtidsdesign.
  • Pressehistoriske museet, Ludvigsgatan 2-4.
  • Stiftelsen Reitz Samling, Apollogatan 23 B 64. Hjemmemuseum med blant annet finsk malerkunst.
  • Konsthemmet Kirpilä, Norra Hesperiagatan 7. Hjemmemuseum med finsk kunst.
Hver torsdag er det gratis inngang til alle museene som tilhører Helsingfors' bymuseum, og ellers er det en god del museer som har gratis inngang andre dager:
  • Kunstmuseum Ateneum-Finlands nasjonalgalleri, gratis inngang onsdager mellom 17 og 20.
  • Sinebrychoffs kunstmuseum. Gratis inngang torsdager mellom 17 og 20.
  • Moderna museet Kiasma. Gratis inngang fredager mellom 17 og 20.30.
  • Nasjonalmuseet . Gratis inngang torsdager mellom 17.30 og 20.
  • Kulturenes museum. Gratis inngang tirsdager 17 til 20.

Festning og friluft

Sveaborg sjøfestning ligger en 15 minutters fergetur fra Helsingfors. Du må betale 3,60 euro for fergeturen, men inngang til øya og området er gratis. Ønsker du imidlertid å utforske museene på stedet, må du betale inngangsavgift. Det er mange museer å velge i, blant annet lekemuseum, tollmuseum, militærmuseum mm.

Sveaborg står på Unescos verdensarvsliste, og er spesielt populært som pikniksted sommerstid. Men det er mulig å besøke stedet året rundt.

Fölisöns friluftsområde og utemuseum ligger en 20 minutters busstur (rute 24) utenfor sentrum. Utemuseet består av gamle bygninger som er hentet fra ulike deler av Finland. Ønsker du å se inn i bygningene, er det en inngangsavgift, eller er det gratis å rører seg på øya. Stedet er spesielt populært blant barnefamilier, til dels på grunn av alle ekornene og fuglene på øya.

Vinterhagen i Hammarskiöldsvägen 1 har gratis inngang og er åpent tirsdager 9 til 15, onsdager og fredager 12 til 15 og lørdag og søndag 12 til 16.

Eksterne lenker: Sveaborg, Fölisön.

Shopping og fornøyelser

Du må selvsagt betale om du kjøper noe, men vindus-shoppingen er gratis, og opplevelsen av området er kanskje vel så interessant. Vi snakker om Salutorget og Gamla Saluhallen i sentrum, som har åpent året rundt. Hagnäshallen i Hagnäs er også en mulighet som har helårsåpent.

For fornøyelser, sett kursen mot Borgbackens fornøyelsespark. Det er gratis inngang til området, men du må selvsagt betale om du er lysten på kiling i magen - om du ikke er av dem som heller ville fått betalt for å sette deg i en av attraksjonene. Borgbacken har åpent fra mai til september.

Eksterne lenker: Borgbacken

Stat og kirke

Som Stortinget i Oslo, er det også gratis inngang og guidede turer til Riksdagshuset i Helsingfors. Guidingene går lørdager klokken 11 og 12, og søndager klokken 12 og 13. Guidingene er på flere språk, foruten finsk også svensk og engelsk.

Det er gratis inngang til alle kirker i Helsingfors. Du kan prøve domkirken på Senatstorget, eller Tempelplassens kirke i Lurthersgatan 3. For øvrig er den russiskortodokse kirken Uspenskijkatedralen, kanskje spesielt kjent. Du finner den i Kanalgatan 1.

Eksterne lenker: Riksdagshuset