Helse på reisen

Du har endelig fått ferie og kommet deg av gårde på drømmereisen så skjer det som ikke skal skje. Du blir syk. Hva gjør du nå? Her finner du gode råd for en sunn og trygg reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

God helse på reisen er noe man tar for gitt helt til man erfarer det motsatte. Da er det gjerne for sent. Ferien spoleres og man kan ende opp med spolert ferie og en ekkel, stor regning i stedet for hyggelige minner. Det er vanskelig å gardere seg mot uhell, men med et par forberedelser og litt sunn fornuft kan du unngå de aller verste risikoene.

Før reisen

Overlege Jan Fuglesang ved Statens institutt for folkehelse har denne formaningen til folk som skal ut på reise:

- Planlegg vaksinasjoner i god tid. Skaff mest mulig informasjon om forhold på stedet du skal til, og dann et bilde av hvilke boforhold det er snakk om. Hvilken standard er maten du får servert? For de mer eksotiske steder bør du undersøke hvor det er mulig å få brukbar legehjelp. Husk reiseforsikring!

Er du født etter 1952 er du høyst sannsynlig vaksinert mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt. Da disse vaksinene har en varighet på ti år kan du være tjent med å sjekke om du trenger en ny dose. Planlegger du en reise til mer eksotiske strøk kan du i tillegg trenge vaksiner mot gul feber, hepatitt A og kolera. Du kan også behøve forebyggende middel mot malaria. Videre anbefales vaksine mot tyfoidfeber for litt lengre reiser med usikker mathygiene.

Søk veiledning, vaksinasjon og eventuell resept hos din lege eller på vaksinasjonskontoret i nærheten av der du jobber eller bor. Planlegger du å reise med barn eller under graviditet bør du vurdere faktorer som trygghet, hygiene og helse ved reisemålet. Det kan også være lurt å ta med seg et lite reiseapotek.

Under reisen

- Bruk sunt vett! Det er flere risikoer enn smittsomme sykdommer, ikke minst trafikk. Mat og drikke er viktige smittekilder. Spis gjennomstekt mat, unngå rå grønnsaker, drikk vann fra flaske hvor du selv bryter seglet. I mer tropiske strøk er det i tillegg viktig å beskytte seg mot innsektstikk, sier Fuglesang.

Med god hygiene og enkle forhåndsregler minsker risikoen for sykdommer som diaré, kolera og hepatitt A. Lær mer om hvordan du unngår smitte gjennom mat og drikke og hvordan du best beskytter deg mot myggen.

Seksuelt overførbare sykdommer er dessverre også et økende problem ved reiser til utlandet. Fuglesang anmoder folk til å ta med kondomer hjemmefra samt å bruke vettet!

- Prostitusjon forekommer i andre situasjoner enn de vi tenker oss her hjemme, sier Fuglesang.

Ved lengre reiser plages flere av forskyvninger i døgnrytmen, også kjent som jetlag. I denne artikkelen har vi samlet en del tips om hvordan du best unngår jetlag.

Etter reisen

- Dersom du blir syk skal du fortelle legen hvor du har vært. I Norge tenker man for eksempel ikke umiddelbart på sykdommer som malaria. Har du eller har du hatt diaré skal du være oppmerksom på muligheten for å føre smitten videre. Dette kan eksempelvis skje ved matlagning, sier Fuglesang.

Her får du mer informasjon


Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66, telefontid er mellom klokken 14:00 til 15:30.

Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!