Hellig og hipt i Tokyo

Få land virker så fremmed på oss som Japan. DinSides medarbeider har vært i Tokyo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer fremmed kan det knapt bli i den såkalte siviliserte del av verden. Jan Harry Svendsen fra DinSide har besøkt Tokyo, og etter noen dager i Japans hovedstad kan han skrive under på at dette er en av de dyreste byene på kloden. Men det er også en av de tryggeste og reneste - en by han gjerne reiser tilbake til.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Trengsel på T-banen - og dette er utenom rushtiden. Foto: JHS
Trengsel på T-banen - og dette er utenom rushtiden. Foto: JHS Vis mer

- Tokyo er en svært ren by, det er lite søppel å se. Japanerne setter også sin ære i å være høflige og korrekte, noe som blant annet resulterer i at kriminaliteten er svært lav. Jeg følte meg trygg selv i snuskete bakgater.

Svendsen har også prøvd seg på T-banenettet, og fått oppleve trengselen der.

- Det er lett og relativt rimelig å ta seg frem med T-banen når man har skjønt systemet, og togene går når de skal. Men nettet er underdimensjonert i morgen- og kveldsrushet. Trafikken på veiene er også tett, og du må regne med å stå i kø.

Gatene i Tokyo er dessuten merket på måter som er vanskelige å forstå for den som ikke snakker språket. Det er derfor å anbefale å bruke offentlig kommunikasjon fremfor bil.

 • Tradisjonelle Tokyo - fra templer til sjømat.

 • Moderne Tokyo - fra stål til neon.
 • Japansk etikette

  Tokyos templer trekker både turister og troende. Foto: JHS
  Tokyos templer trekker både turister og troende. Foto: JHS Vis mer

  Japanerne er kjent for å være reserverte og høflige. Etikette er viktig, men du kan ikke regne med å beherske alle detaljene til fulle. Det forventes heller ikke av deg som vestlig besøkende. Det vil imidlertid bli satt pris at du prøver. Her er noen tips til førstegangsbesøkeren fra den japanske ambassaden.

  • Hilse - det er vanlig å bukke når man hilser, men flere og flere forretningsfolk velger å ta hverandre i hånden også. Et lite nikk med hodet når du hilser er viktig.
  • Visittkort - møter i Japan starter med at dere bytter visittkort. Det er smart, spesielt ved forretningsbesøk, å ha kort der navn, stilling og adresse står både på engelsk og japansk. Kortene du mottar bør du studere nøye og la ligge på bordet under møtet. Å skrive på kortet eller putte det i lommen regnes som lite respektfullt.
  • Gaver - gi og motta gaver er viktig. Det er vanlig å gi gaver til vertskap og viktige gjester, og det er vanlig å gi gaver til dem du får gaver av. Pakk inn, men pakk ikke ut før giveren er gått. Unngå gjenstander med skarp egg som kan symbolisere å kutte vennskap. Dyr, single malt whisky, mat og gaver med firmakjennetegn eller spesiell lokal tilknytning er positivt.
  • Sitt ned - men ikke før rommets viktigste gjest har satt seg. Skaff deg godvilje ved å takke nei til rommets fineste sitteplass, vanligvis den som er lengst unna døren.
  • På restaurant - skal du sitte ned ved et japansk restaurantbord vil du ofte oppleve å måtte helt ned på bakken. Da kan menn krysse beina og kvinner knele. Ikke strekk ut beina eller vis noen fotsålene dine.
  • Drikke - hold glasset når du får påfyll. Lar du det stå, er det et tegn på at du ikke vil ha mer.
  • Spisepinner - ikke kryss spisepinnene eller sett dem fra deg i risbollen - det assosieres med døden. Ikke send mat fra spisepinne til spisepinne. Ikke dytt mat og fat rundt. Ikke vift eller pek med spisepinnene når du drikker fra bollen.

  Fakta om Japan

  Neonskilter i Tokyos sentrum, Ginza. Foto: JHS
  Neonskilter i Tokyos sentrum, Ginza. Foto: JHS Vis mer

  Landet er det niende mest folkerike landet i verden med 126.500.000 innbyggere (1999). Landområdene utgjør omkring 1/25-del av USAs størrelse med 380.000 kvadratkilometer. 67 prosent av landmassene er dekket med skog, mens 13 prosent er dyrket mark.

  Tokyo har vært hovedstad siden 1868, og er både økonomisk og politisk hovedstad i landet. Byen har omkring 12 millioner innbyggere. Japan har religionsfrihet, men buddhismen er dominerende. Den opprinnelige japanske religionen heter Shinto.

  Alle bilder: Jan Harry Svendsen

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Kilder: Den japanske ambassadens nettsider og Japan Information Network.