Hellas mot Tyrkia

To av de største sommerfavorittene for norske turister, er også naboer med hverandre. Hva frister mest? Hellas eller Tyrkia? Leserne sier sin mening.

De fleste vil nok hevde at det tyrkiske kjøkken rangerer skyhøyt over det greske. <I>Foto: Dag Yngve Dahle</I>
De fleste vil nok hevde at det tyrkiske kjøkken rangerer skyhøyt over det greske. Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas og Tyrkia trekker tusener av norske turister som jakter på sol og sommeropplevelser. Begge nabolandene kan by på fantastiske bademuligheter, historiske minnesmerker i verdensklasse, nydelig klima og velutbygget turisme. Men dette er også to naboland som er svært ulike. Det er ikke bare det historiske uvennskapet og en krigersk innstilling til den nærmeste naboen som gjør landene forskjellige. De av oss som har vært begge steder vil også ha merket store forskjeller i innbyggernes lynne, den lokale maten og kulturen. Så hva passer for deg? Vi lar leserne råde deg med sine tips fra Reiseguiden. Her kan også du fortelle om dine reiseopplevelser.

Overfylt i Hellas

De fleste som skriver i reiseguiden virker svært fornøyde med sine opphold i Hellas. Men noen skjær dukker opp i Egeerhavet, og de vanligste er at det greske særpreget rett og slett drukner i masseturismen.

En av de som har blitt skuffet enkelte steder er Vidar som besøkte Rhodos med to kamerater.

- Vi, med vårt mål om å oppleve Hellas, syntes ikke dette var stedet for oss. Det greske var helt eller delvis borte, og alt føltes som en turistmaskin, et produkt. Det som på utsiden kunne føles som kultur, kunne ved nærmere undersøkelse avfeies som "business", med en eim av "made in..."

Kveldene ble ikke det helt store heller.. Fulle, svenske ungdommer, ikke eldre enn 15, og godt voksne, solbrente turister preget natten.

Sandstrender av topp kvalitet finner du både i Hellas og Tyrkia. Dette bildet er fra en gresk øy...
Sandstrender av topp kvalitet finner du både i Hellas og Tyrkia. Dette bildet er fra en gresk øy... Vis mer

Jonny er heller ikke overbegeistret for sin greske øyopplevelse fra Zakynthos.

- Var i byen Laganas. Forferdelig sted. Sinnsykt mye engelskmenn som var drita døgnet rundt. Strendene var heller ikke OK.

Lars har vært på samme øy, men er bare delvis enig i kritikken.

- Laganas var en veldig OK by! Mye engelskmenn, men vi overlevde, vi. Regn med å snakke mye engelsk. Det fine er at 99 prosent av grekerne der snakker engelsk! På "mainstreet" er det mye butikker, restauranter og barer/diskotek, hvilket betyr at det er mye støy når solen har gått ned. Vi bodde et lite stykke unna gata, og vi var veldig glade for det!

Påtrengende i Tyrkia

I veldig mange innlegg om Tyrkia kan vi lese om norske reisendes møte med dette store landet på grensen mellom Europa og Asia. Og meningene er sterke, og delte. Det er spesielt landets innbyggere som skaper reaksjoner, på godt og vondt.

Hilde og Ruth har for eksempel hatt sine problemer i møtet med innbyggerne i den tyrkiske byen Side.

... og denne finner vi i et tyrkisk ferieparadis. Foto: Dag Yngve Dahle
... og denne finner vi i et tyrkisk ferieparadis. Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer

- Vi var i Side 2001. Forferdelig er alt vi kan si. Mannfolka har ingen oppdragelse og er så innpåtrengende og ekle... Selv om vi ikke viste noen interesse gav de seg aldri. De sto på utsiden av butikkene og tvang oss inn, og slapp oss ikke ut før vi hadde kjøpt noe.

Hans Petter er heller ikke fornøyd med oppholdet i Tyrkia.

- Maten var så som så, strendene var skitne, folkene UTROLIG innpåslitne.

Iren har vært flere ganger i landet og imøtegår denne kritikken.

- Jeg har vært i Tyrkia både med og uten kjæreste¸ ingen har "elga" seg innpå. Kjæresten min og jeg gikk forbi butikker og bare kikka. En butikkinnehaver ga bort et smykke til meg og jeg tilbød meg faktisk å betale, men han ville ikke ha noe.

På markedet gikk vi hver fredag og handlet masse gode grønnsaker, et sted handlet vi bare dill, for vi hadde handla masse annet av de andre, og da vi skulle betale ville damen ikke ha penger, det var en gave. Vi følte oss rimelig skamfulle med tanke på hvor lite de har og hvor mye vi har i forhold, men hadde vi insistert på å betale, ville vi fornærmet dem.

Anbefalinger

Paul mener også at Tyrkia er vel verdt et besøk.

- Innrømmer gjerne at turistfellene med tilhørende selgere ikke er noe bedre her enn f.eks. Copacabana i Brasil (møkkete og høy kriminalitet). Men fakta er at Tyrkia har en mye flottere og grønnere natur langs Middelhavskysten enn f.eks. Hellas, og folkene utenfor turistfellene er vennlige og åpne.

En som bare kaller seg turist mener at du får mye for pengene i Tyrkia, og anbefaler et besøk.

- Jeg synes folk burde ta prisene i betraktning når de gir sin "dom". Ønsker du å kombinere kultur med strandliv for en rimelig penge, burde du dra til Tyrkia.

Hellas har også mange forkjempere. Trine er en av dem, og hun anbefaler Hellas for alle og mener du ikke kommer til å angre på at du velger dette landet som reisemål.
- I Hellas finner du noe for en hver smak. Drar du bare for å slappe av og hvile, vekk fra hverdagens stress og mas, kan du jo finne deg en stille øy med vakker natur og øde strender. Og hvis du reiser med familie kan du velge øyer med langgrunne strender, attraksjoner, restauranter med levende musikk¸ byliv og muligheter for å kikke litt rundt.

Alle innleggene om Hellas, Tyrkia og andre land og reisemål i Europa finner du her.

Planlegg reisen her

Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er noen nyttige linker:

  • Finn billige charterturer i restplassoversikten

  • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter

  • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden

  • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren