Hele familien på ferie i Norge


Forutsetninger: Her har vi plukket ut forskjellige eksempler på ferier fra et utallig utvalg. Vi forutsetter at familien tar seg i egen bil til feriestedet. Transportkostnadene er ikke medregnet (men vi har heller ikke tatt med kostnadene for å komme seg til/fra flyplassen i Norge i sydeneksemplene).

I tilfellene der mat/drikke ikke er inkludert, har vi regnet ut kostnadene ved hjelp av SIFOs standardsatser, med utgangspunkt i at familien lever godt. En familie på fire med barn på 5 og 8 år bruker da cirka 14.000 kroner i måneden på mat, dagligvarer og husholdningsartikler. Det er 3.500 kroner i uken. Vi plusser på ytterligere 1.500 kroner i uken, for i ferien vil de fleste unne seg noe ekstra. Dermed regner vi at familien bruker 5.000 kroner i uken på mat og dagligvarer.

I tilfellene der aktiviteter og utflukter (besøk i familiepark, tur til nærmeste by/tettsted, arrangerte utflukter som kanopadling, rafting osv) ikke er inkludert i prisen, legger vi til 5.000 kroner uken til slike ting.

Hytte ved sjøen

Det er ikke alle forunt å ha en hytte ved sjøen, men det finnes hundrevis av hytter som leies ut om sommeren.

Koselig hytte i Vestfold. (Se flere bilder i Finnannonsen.) Foto: Hytteeier/Finn.no
Koselig hytte i Vestfold. (Se flere bilder i Finnannonsen.) Foto: Hytteeier/Finn.no Vis mer


Ved Viksfjord, cirka 15 minutters kjøring fra Sandefjord eller Larvik, ligger en hytte med seks sengeplasser som leies ut for 3-7.000 kroner i uken. Vi regner med at hytta koster 7.000 kroner i leie i juli. Hytta ligger 200 meter fra en barnevennlig strand og brygge med båtplass. Hytta har en solrik tomt med egen veranda. Ingen gjenboere, innlagt vann og strøm. Hytta har peis, dusj, WC og utendørs oppvaskbenk. Vei helt frem til hytta. Se annonsen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for to ukers leie er altså 14.000 kroner. I tillegg kommer utgifter til mat og dagligvarer, som vi regner med er 10.000 kroner på to uker. I tillegg kommer utgifter til aktiviteter og utflukter på 10.000 kroner. Dermed er vi oppe i cirka 34.000
kroner
for en toukers ferie i en hytte ved sjøen.

Sørlandsidyll ved Arendal. (Se flere bilder i Finnannonsen.) Foto: Hytteeier/Finn.no
Sørlandsidyll ved Arendal. (Se flere bilder i Finnannonsen.) Foto: Hytteeier/Finn.no Vis mer


I Kjenes ved Arendal kan du leie en hytte med egen bryggeplass. Hytta ligger ved langangvannet, en 20 minutters båttur inn fra Trømøysund. Eiendommen har 85 meter strandlinje, og sol hele dagen. Utegrill og stor terrasse. Godt utstyrt hytte med tre soverom + en tv-stue der ytterligere åtte kan overnatte. Hytta er tilgjengelig med båt. Parkeringsplass på andre siden av vannet. Utedo. Det koster 12.000 kroner uken å leie hytta i juli. Se annonsen her.

Leieprisen for en toukers ferie i juli blir dermed 24.000 kroner. I tillegg kommer utgifter til mat og dagligvarer på 10.000 kroner, og 8.000 kroner for aktiviteter og utgifter. Totalpris for en ferie i en litt dyrere hytte blir dermed cirka 42.000 kroner.

Merk! Du kan finne hytter med både dyrere og rimeligere leie ved sjøen. Hytter med en eller to kilometer til sjøen koster fra rundt 5.000 kroner i uken, mens hytter i vannkanten gjerne koster 15.000 kroner per uke i juli. Det gjelder å være tidlig ute, for de fineste hyttene blir utleid raskt.

Hvor mye penger som går med til mat og aktiviteter er veldig individuelt. Prisene er derfor bare en pekepinn på hva du kan regne med at ferien koster.

Til fjells på hesteryggen.
Til fjells på hesteryggen. Vis mer


Kombiner stølsferie med ridetur i fjellet

Fjellet er vakkert om sommeren, og her er fri boltreplass for ungene. Det er bare å bestemme seg for hva slags ferie familien vil ha. Overnattings- og aktivitetstilbudet avhenger av hvor du drar. Her har vi sydd sammen en kombinert stølsferie og rideferie.

Vi lager en kombinasjonsferie med en uke på en stølshytte, og en uke på ridetur i fjellet. Persletstølen ligger vakkert til ved Vinstervatn, langs Jotunheimvegen 14 kilometer unna Bygdin. Hytta har åtte sengeplasser, og plass til ytterligere fem på hemsen. Hytta har peis i stua og på kjøkkenet, gasskomfyr og gasskjøleskap, og en pumpedusj på badet. Do i eget rom. Robåt ved Vinstervatn. Persletstølen er stedet for ro og rekreasjon, turer i fjellet, fiske i vannet og leik rundt stølen. "Mjølkeruta" kalles veistrekningen, på grunn av alle kyrne og geitene som går på sommerbeite her. Pris for en uke i juli er 4.900 kroner.

Etter en uke på stølen er det på tide med mer fart og spenning. En uke på hesteryggen i fjellet sørger for det. Å oppleve naturen fra hesteryggen er en helt unik opplevelse. Hest i Hallingfjell arrangerer ukesturer i juli. Hestene er trygge og snille, så selv en uerfaren rytter burde henge med (stølhet må påregnes). En ukestur i fjellet, inklusive kost og losji, koster 4.500 kroner for voksne, og 3.500 kroner for barn opptil 15 år. (NB! Slike turer egner seg ikke særlig for barn under ti år, hvis de ikke er hestevante.) Totalpris for familien blir dermed 16.000 kroner.

En uke på Persletstølen og en uke på hesteryggen koster 20.900 kroner. I tillegg kommer ekstrautgifter til mat i uken på stølen, 5.000 kroner, og 5.000 kroner til andre aktiviteter (seterbesøk, kanopadling etc.). Dermed kommer totalprisen for støls/rideferien på cirka 31.000 kroner.

Det finnes støler/fjellhytter til leie over hele landet. Bestem deg for område, og gjør et søk på nettet. Det finnes også flere som arrangerer hesteridning på fjellet. Les artikkelen Høyt til hest, som har en oversikt over noen av aktørene.

Moro for unga ute i naturen. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Moro for unga ute i naturen. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer


Leirferie i fjellet

Arrangerte familieferier på fjellet holder barna i aktivitet uten at foreldrene må vri hjernene sine for å finne på noe. Her er to fine forslag. Merk at disse leirferiene bare varer rundt en uke. (En leirferie på fjellet kan for eksempel kombineres med en ukes hytteleie ved sjøen.)

Første uken av juli (1.-8. juli) har du sjansen til å ta med hele familien på en lærerik villmarksleir i naturen. RAMP arrangerer hvert år ukesleire for ungdom, men har også en familietur der foreldre med barn opptil 12 år er velkomne. Matlaging rundt bålet, fisketurer, gjørmebading og historiefortelling står på programmet. Overnatting i telt eller lavvo. RAMPs turer går i Liernes utmark, i Nord-Trøndelag. Pris per voksen er 3.500 kroner, pris per barn 2-14 år er 1.500 kroner (gratis for barn under to år).

Totalpris for en familie på fire (begge barn over to år) blir 10.000 kroner.

Brennabu Leirskole og Aktivitetssenter arrangerer hver sommer familieferier (søn-fre) fulle av aktiviteter som padling, hesteridning, fisketurer, buskyting, klatring, steinsliping eller bekkevandring/fosseklatring. Innkvartering på familierom med dusj og toalett. Brennabu ligger i Vestre Slidre, 20 kilometer fra Fagernes. Familieferien koster 3.900 kroner for de over 12 år, mens de mellom fem og 12 år betaler 1.950 kroner. Gratis for alle under fem år. Alle måltider og aktiviteter med leder er inkludert i prisen.

Prisen for en familie med to barn over fem år blir dermed 11.700 kroner.

Les også:
>>Hele familien til Syden