Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej ...

SANKT HANS: Sild, sang og maistang - bli med på svensk midtsommerfest.


Midtsommer er en stor feiring i Sverige, hvor man feirer den blomstrende vegetasjonen og lyset på årets lengste dag. Det er verdt å merke seg at de fleste butikkene stenger klokken 13 denne dagen, som alltid faller på nærmeste fredag til den virkelige sankthansdagen. I år faller altså sankthansdagen selv på en fredag.

Midtsommer feires både i byen og på landet, men mange byfolk vender nesen ut av byene og til marinaer, landsbygda, campingplassene og sommarstugene for å feire. Midtsommerfesten i Sverige legges alltid til den helgen som er nærmest til den 24. juni - med midtsommeraftenen på fredagen og midtsommerdagen på lørdag. Datoene for festlighetene kan variere noe fra sted til sted; les mer om de store feiringene i denne artikkelen.

I sentrum for feiringen står sang, dans, maistangen og midtsommermaten.

Dans rundt maistang i Skåne.Foto: Peter Westrup/Folio og Image Bank Sweden Foto: Peter Westrup/Folio og Image Bank Sweden
Dans rundt maistang i Skåne.
Foto: Peter Westrup/Folio og Image Bank Sweden Foto: Peter Westrup/Folio og Image Bank Sweden Vis mer


Maistang

Maistangen er en stang som pyntes med blomster, grener og blader - eller også med eggeskall som i Småland (!). Stangen pyntes om morgenen, og reises opp om ettermiddagen - og da er det klart for sang og dans rundt maistangen. Når det kommer til maistangens utseende og bruk, er det mange forskjellige lokale variasjoner - og for deg som kanskje trodde at maistangen har fått navn etter måneden mai, så må vi skuffe deg. Navnet er avledet etter det svenske uttrykket "majas ut" - som på norsk vil si noe sånt som "å dekke med løv".

Midtsommermat


Svenskene er berømte for sine sildebord, og det er også silda som står i høysetet når midtsommermaten skal serveres: Sild med poteter, dill og rømme er hovedretten, og til dessert serveres gjerne en skål friske jordbær med krem ved siden av. Øl og snaps brukes til tørsteslukking.

Midtsommer feires over hele Sverige, men de største feiringene finner du fremfor alt i Dalarna. Populære steder er også Öland og Gotland, Stockholms skjærgård og utenfor Bohuslän og på vestkysten.

>> Klikk her for å se mer om hvor du finner de store midtsommerfeiringene.
>> BILDESPESIAL: Sild, sang og maistang - det er svensk midtsommer!

Fristet av svensk midtsommerfest? Trall med på den tradisjonelle mitdsommersangen:

  Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej
  Helan går, sjung hopp faderallan lej
  Och den som inte helan tar,
  han heller inte Halvan får.
  Helan går...
  Åhhh!!!
  Sjung hopp faderallan lej

- God midtsommer!