Heathrow T5: Den største bygningen i Storbritannia

Det er ett år til åpningen av Heathrows etterlengtede Terminal 5.

Om et knapt år skal Heathrow åpne sin Terminal 5, som skal betjene 30 millioner passasjerer i året. Den 27. mars 2008 vil første fly slippe sine passasjerer inn i den nye terminalen, som i sin helhet betjener British Airways flygninger. Før den tid vil 16.000 liksom-passasjerer teste bygningen og driften.

Se bilder fra byggingen og tegninger av terminalen slik den blir seende ut.

Storbritannias største

T5 blir den største frittstående bygningen i Storbritannia. Hovedbygget er 40 meter høyt, 396 meter langt og 176 meter bredt. Det bølgeformede taket veier 18.500 tonn, og bygget er utstyrt med 30.000 kvadratmeter glassfasader.

Heathrow T5: Den største bygningen i Storbritannia

  1. T5 i bilder


I forbindelse med byggingen har to elver fått nye løp, og det er boret 13 kilometer med tunneler for tog og bagasje. Bagasjesystemet er det største i Europa knyttet til en terminal. Det blir togforbindelse både via undergrunnen og Heathrow Express til London via en jernbanestasjon med to plattformer for ekspressen og to for undergrunnen.

Mens du venter på flyet ...

T5 får handelsområder på drøye 18.000 kvadratmeter. 3.000 av disse blir forbeholdt taxfree-shopping. Shopperne kan også glede seg over varer fra Harrod's, Paul Smith og Tiffany. 25 restauranter skal mette sultne reisende, deriblant den britiske kjendiskokken Gordon Ramseys første flyplassrestaurant. Dessuten skal de store glassfasadene gi prima utsikt til det som skjer ute på rullebanen.

Glassfasaden står klar. Foto:  © BAA Limited
Glassfasaden står klar. Foto: © BAA Limited Vis mer


Byggingen startet i september 2002 etter en rekordlang og dyr planleggingsfase (14 år ...).

Se bilder fra byggingen og tegninger av terminalen slik den blir seende ut.