Den cubanske bilparken hensetter deg 50 år tilbake i tid...
Den cubanske bilparken hensetter deg 50 år tilbake i tid...Vis mer

Havanna: Tidsmaskinen

Dagliglivet i Havanna ligner ikke hva vi er vant til hjemme. Tempoet er lavt, bilene er eldre og markedene livligere.

HAVANNA: Den cubanske storby-atmosfæren ligner ikke på hva du opplever i andre store byer rundt om i verden. Livet går på ett vis saktere her. Ting tar tid, og det må man bare innfinne seg med. Men cubanerne er menneskevarme, og virker fornøyde selv om de lever i det vi fra vesten vil oppfatte som en annen tid, preget av dårlig råd og forfall.

Å dra til Cuba er som å tre inn i en tidsmaskin: Husene er gamle og slitte og bybildet er preget av alle de herlige 50-talls bilene som utrolig nok fortsatt ruller rundt.

Puls blant biff og bananer

Jeg bestemmer meg for å ta en tur innom et lokalt grønnsaks- og kjøttmarked. Her er det et yrende liv. Selgerne skriker til kundene. Kundene hyler tilbake, og til slutt blir man enige om prisen. Et geitehode ligger slengt på gulvet. Mannen bak kjøttdisken spør om jeg vil smake på litt skinke. Jeg tok vaksiner mot turistdiare og kolera før jeg dro, så jeg lar det stå til… Hmm, det var faktisk kjempegodt!

Sigarpushere

Uniformerte skolejenter nyter fritid i parken.
Uniformerte skolejenter nyter fritid i parken. Vis mer

Utenfor markedet står det et par karer som vil selge meg noen billige sigarer. Jeg har blitt advart om at kvaliteten på slike varer ikke er god, og takker høflig nei. Sykkeldrosjen er mer enn villig til å ta meg med på tur, og jeg ber sjåføren gi full gass når jeg ser at sigarmannen er i ferd med å kaste noe etter meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkeldrosjene er absolutt å anbefale hvis du ønsker å se litt mer av gatelivet i byen. Men sørg for å ta hjertemedisinen din før du setter i vei. Selv om alt synes å gå sakte på Cuba, er ikke trafikken av den rolige og reglementerte sorten.

Parken

En stille stund...
En stille stund... Vis mer

Jeg setter meg i parken utenfor Capitolio. En gruppe uniformerte skolejenter nyter støyende fritiden midt på dagen, mens eldre mennesker velger å benytte de heteste ettermiddagstimene til å sove på parkbenkene.

Overalt henger det plakater om Elian-saken, som fordømmer USA og sier at gutten straks må tilbake til øya! Nesten daglig er det demonstrasjoner i sentrale Havanna for at Elian skal komme hjem...

På vingene

Ellers har jeg fått beskjed om at dere vil jeg skal reise til Santiago. Jeg har i dag booket innenriksbillett med Cubana Airlines. Overlever jeg den turen, skal dere få en fyldig rapport fra en av Cubas aller største byer som ligger på den andre siden av øya i forhold til Havanna!

Ciao!
Hilsen Petter

Utenfor internettrekkevidde

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Når Petter drar fra Havanna, kan vi ikke regne med at han kan holde kontakten like tett som til nå. Som han skrev i en 9015 TARGET="_top">tidligere artikkel, er ikke Internett blitt folkeeie på Cuba. Faktisk er det bare såvidt det er mulig å finne nettilgang selv i hovedstaden Havanna.

I mellomtiden kan du lese rapportene fra Petters første uke ved å klikke på linkene til høyre. Vær med på avstemningen om hva Petter skal gjøre de siste dagene 9040 TARGET="_top">her.