Hårsbredd fra døden etter økseangrep mot piloter

Bodø (NTB): Dornierflyet fra Kato Air var bare 30 meter over havflaten da de blødende pilotene igjen klarte å få kontroll med flyet etter å ha blitt angrepet av en asylsøker med øks. Øksa var trolig smuglet om bord.

28 flyplasser uten skanningssystem

  1. Hårsbredd fra døden etter økseangrep mot piloter


- Hendelsen var svært dramatisk. Vi kan bare prise oss lykkelig over at det ikke gikk verre, oppsummerer Bodøs fungerende politimester, Tone Vangen etter flydramaet ved Bodø lufthavn onsdag.

Ettersom flere opplysninger kommer fram om hendelsen på Kato Air-flyet på turen fra Narvik til Bodø, står det klarer og klarere at pilotene og de sju passasjerene bare var en hårsbredd fra døden.

30 meter

30 meter over havflaten i området Tverlandet-Saltstraumen, få kilometer fra flyplassen i Bodø, klarte pilotene å rette opp flyet og unngå den store katastrofen. Da hadde den 34 år gamle asylsøkeren sendt flyet i stup og så i spinn ved å kaste seg over flykontrollene.

For å nå fram til kontrollspakene hadde han først slått kapteinen og så styrmannen i hodet med en øks han hadde klart å smugle om bord i flyet. Mens han gjorde dette, skal han ifølge de skrekkslagne passasjerene ha ropt at han skulle få flyet til å styrte. De to pilotene fossblødde og ropte til passasjerene om hjelp. To menn skal så ha klart å overmanne 34-åringen, som nå er siktet etter straffelovens paragraf 148 for å ha forsøkt å forvolde en luftfartsulykke.

De to pilotene, samt en passasjer i alderen 30 til 45 år, ble skadd i øksedramaet. Ifølge sykehuset skal alle være lettere skadd.

Dødsangst

Irene Lokland fra Bjerkvik i Nordland var med og holdt gjerningsmannen fast etter at de hadde klart å overmanne ham.

- I noen grusomme øyeblikk trodde jeg vi skulle dø, og jeg så for meg barna mine, sier trebarnsmoren med tårer i øynene.

Hun forteller at alt var normalt under turen helt til flyet begynte nedstigningen til Bodø. Hun satt bakerst i flyet og leste, og så ikke at mannen reiste seg opp og gikk inn i cockpiten.

- En av de andre passasjeren fortalte meg etterpå at han så mannen ta øksa fram fra under jakka si da han gikk fram, sier Lokland.

Smuglet øks

Den algeriske asylsøkeren skal ha smuglet øksa inn på flyet. Flyplassen i Narvik har i liten grad mulighet til å undersøke om passasjerer tar med seg farlige gjenstander om bord.

- Jeg føler at det er forferdelig, det som er skjedd. Men når vi ikke har sikkerhetskontroll på flyplassen ennå, så kan slike ting skje, sier lufthavnsjef Nils Erik Rognli ved Narvik flyplass til NTB.

I alt 28 regionale flyplasser får innført et skanningssystem 1. januar neste år.

Mistet mottaksplass

Informasjonssjef Geir Løndahl i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier at direktoratet nå arbeider på spreng for å kartlegge den siktede asylsøkerens bakgrunn. Mannen fikk avslag på sin asylsøknad i juni i fjor. Seinere gikk saken til Utlendingsnemnda (UNE). Der han fikk avslag i mai i år.

I september i år skal han ha mistet plassen sin på Borkenes asylmottak i Kvæfjord. Ifølge VG Nett skal mannen sist ha blitt sett på mottaket mandag, og han skal dermed ha bodd ved mottaket over fristen som var satt for hjemreise.

I fjor vår skal den 34 år gamle asylsøkeren fra Algerie ha gått løs på bilen til en av de ansatte ved Nordkalotten asylmottak. Episoden skal ifølge TV 2 Nettavisen ha ført til at han ble overført til Borkenes.(©NTB)

vegard.kristiansen.kvaale@ntb.no