Norge på hjernen?
Norge på hjernen?Vis mer

Harry eller helgrei?

REISEMINNER: Langt fra alle suvenirer er like gangbare som erkenorske trollfigurer. Send oss dine gyseligste suvenirbilder.

Det tyske middelaldrende ekteparet vurderer norgescaps-kolleksjonen nøye før de bestemmer seg for en rød og blå med "Norge" påtrykt i panna. En flokk asiatiske turister flokker seg rundt hyllene med T-skjorter; produkter vurderes og veies og studeres fra alle vinkler. Beslutningen om den perfekte Norges-suveniren er vrien.

Oslos suvenirbutikker bugner over av elger, troll, glass, kopper, skjorter, hatter, kjøleskapsmagneter og postkort med norske troll, fjell og fjorder, når turistsesongen snart setter inn for fullt.

Ekte norsk

- Vikinger, troll og elg er det som det går aller mest av, sier Daniel Halvorsen ved suvenirbutikken Alle Tiders på Karl Johans gate i Oslo. Troll selger vi veldig mye av, og så går det mange ting med Norge og flagg på, og ofte med Oslo, fortsetter han.

- Det er mye norske produkter i denne butikken, det er et ønske fra de som driver butikken å kunne tilby mest mulig norske produkter. Det vi kjøper fra utlandet, kjøper vi for å kunne tilby noe for alle, i alle prisklasser, fortsetter Halvorsen ved Alle Tiders.

Han kan også fortelle at de ofte ser at turister av samme nasjonalitet kjøper samme type produkter.

- Kineserne kjøper for eksempel sjelden noe dyrt, om de kjøper noe i det hele tatt, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Troll og postkort trekker turister fra Karl Johans gate og inn i suvenirbutikken Alle Tiders.
Troll og postkort trekker turister fra Karl Johans gate og inn i suvenirbutikken Alle Tiders. Vis mer


Alle Tiders har suvenirer fra rundt 39 kroner - men du kan selvsagt også nøye deg med et postkort til rundt 8 kroner.

- For de fleste ender det på 200-300 kroner, det er sjeldent noen kjøper noe ekstremt dyrt, sier Daniel Halvorsen.

Hyllevis med troll

- Hos oss er det nok kanskje magneter, troll og strikkegensere som er det mest populære, sier ekspeditøren ved hatte- og suvenirbutikken Thv.L.Holm AS i Hier Heyerdahls gate på Rådhusplassen i Oslo. Men vi selger også en god del krus og shots-glass, og endel troll - kanskje fordi vi har mye av det, sier hun.

Hyllemeter på hyllemeter med troll i alle fasonger, hos Thv.L.Holm AS i Oslo.
Hyllemeter på hyllemeter med troll i alle fasonger, hos Thv.L.Holm AS i Oslo. Vis mer


Også her får vi vite at hvilke suvenirer turistene velger, er svært forskjellig fra nasjonalitet til nasjonalitet.

FERIEMINNER

Kjøper du med deg suvenirer fra ferie? (Avsluttet)
Noen ganger(51%) 213
Nei, aldri(26%) 110
Ja, alltid(23%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Italienerne vil gjerne ha glasskip, japanerne kjøper gjerne reinsskinn, mens amerikanerne gjerne kjøper glasskip eller T-skjorter, sier ekspeditøren ved Thv.L.Holm. - Vi har små suvenirer som drops, og blyanter til 10 kroner som noe av det billigste, opp til Dahle-gensere til 2.700 kroner som noe av det dyreste. Det er veldig forskjellig hvor mye kundene bruker på suvenirer, fortsetter hun.

Kunst eller kitsch?

Er du mann for din hatt - eller hjelm?
Er du mann for din hatt - eller hjelm? Vis mer


Troll, troll og troll preger de fleste av suvenirbutikkene i Oslo sentrum. Vi fant overraskende lite glitrende og usmakelige suvenirer, som vi ofte har sett ved suvenirhandel i andre deler av verden - men selvsagt også i Norge. Hvem vil vel ha en kopp med pupper påsmurt stedsnavnet på årets sommerferiedestinasjon over hele puppestellet, eller kengurubæsj, syngende Elvis-dukker som juletrepynt eller veske i paddeskinn (og som ser ut som en utstoppet padde)?

Har du sett, kjøpt eller hørt om syke suvenirer? Om det er fra Norge eller andre land - send inn historier og bilder til reise@dinside.no. Husk å skrive hvor den utrolige suveniren stammer fra.

>> Få inspirasjon om syke suvenirer i denne bildespesialen