Har solbrillene dine riktig merke?

Og nei, vi snakker ikke om Dolce&Gabbana, Gucci eller Ray-Ban.

For mange er utseende på solbrillen viktig, men først og fremst er det CE-merket som bør være et must. Foto: Per Ervland/produsentene
For mange er utseende på solbrillen viktig, men først og fremst er det CE-merket som bør være et must. Foto: Per Ervland/produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-folk er mer opptatt enn andre av at solbrillene er moderne eller har riktig merke, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

Her innrømmer ti prosent at de synes det viktigste er at de ser tøffe og kledelig ut, mens 35 prosent er opptatt av at de har god UV-beskyttelse, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Flere har god grunn til å være opptatt av dette. UV-merket er nemlig noe av det første du bør se etter når du kjøper solbriller.

Derfor bør barn og unge under 20 år være ekstra påpasselige med å bruke solbriller

Se etter CE-merket

Solbriller som har UV-beskyttelse, har merket UV 400 eller CE. Alle solbriller som selges i Norge, skal ha dette merket. Men dersom du har kjøpt brillene dine i utlandet, kan det lønne seg å ta en ekstra sjekk.

KVALITET: Solbriller med dette merket beskytter 99,5-100 prosent mot UV-stråler.  Foto: Wikipedia
KVALITET: Solbriller med dette merket beskytter 99,5-100 prosent mot UV-stråler. Foto: Wikipedia Vis mer


– Du bør alltid kjøpe briller som er CE-merket. Disse oppfyller en europeisk standard og beskytter effektivt mot UV-stråler, mellom 99.5-100 prosent. Siden pupillen utvider seg i mørket, vil mørke solbriller av dårlig kvalitet føre til at mer UV-lys slipper inn i øyet, har Rigmor C. Baraas, forsker ved Høgskolen i Buskerud, avdeling for optometri og synsvitenskap, tidligere uttalt til DinSide.

Meteorologisk institutt har også advart mot ekstra sterk UV-stråling denne påsken. Klikk her for å sjekke det daglige UV-varselet på yr.no.

Hva skjer egentlig dersom øynene dine blir for mye eksponert for ultrafiolette stråler? Over tid kan det faktisk føre til grå stær og forkalkning på netthinnen (makuladegenerasjon).

De sykeste påsketabbene: Ikke gjør dette

Bybriller ikke like bra i fjellet

Det er ikke sikkert at solbrillene du vanligvis bruker er egnet for den sterke solen i fjellet.

– En solbrille som er mer enn bra nok for en rusletur i byen, kan være uegnet hvis du skal på skitur. Kjører du bil, bør brillene gi riktig fargegjengivelse og ikke være for mørke. Ute i skog og mark bør brillen beskytte mot fysiske skader, som for eksempel en kvist i øyet, sier Rigmor C. Baraas, til Newswire.

Garanterer ikke at øynene blir beskyttet

Husk at selv om du bruker linser med UV-beskyttelse bør du likevel ha solbriller, fordi linsene kun dekker iris og ikke det hvite området i øyet.

Men det gjelder å være forsiktig, selv om du bruker briller med UV-beskyttelse. De gir nemlig ingen garanti for at øynene ikke får for mye sol.

– På fjellet eller sjøen reflekteres strålene fra alle kanter og kan komme inn på sidene av brillene hvis de ikke dekker godt nok. I påsken kan det være fare for å få brennskader på øynene, såkalt snøblindhet, forklarer Baraas.