<strong>STORE BELØP:</strong> Andre ting enn billettprisen blir stadig viktigere for flyselskapene. Og beløpene er solide. Foto: Per Ervland
STORE BELØP: Andre ting enn billettprisen blir stadig viktigere for flyselskapene. Og beløpene er solide. Foto: Per ErvlandVis mer

Har økt inntektene med 44 prosent

Tilleggstjenester du må betale for, er stadig viktigere for flyselskapene.

Flyselskapene har et økende fokus på billettpris og ekstrakostnader. En rapport fra konsulentselskapet IdeaWorks, utført for Amadeus, viser at flybransjens inntekter fra tilleggstjenester vil komme opp i 32,5 milliarder dollar i 2011.

Det er en økning på 9,9 milliarder dollar, tilsvarende 43,8 prosent i forhold til fjoråret, skriver Amadeus i en pressemelding.

– Tidligere fokuserte flyselskapene på billettprisen, nå fokuseres det på tjenester som utvider produkttilbudet og styrker varemerket, sier Jesper Söderström, administrerende direktør i Amadeus Scandinavia i pressemeldingen fra selskapet.

Ikke bare flyselskapene: Nå satser også hotellene på lavpris og ekstrakostnader. For eksempel må du betale for fjernkontroll og rengjøring.

Store forskjeller

I rapporten deles flyselskapene inn i fire kategorier, basert på hvor ivrige de er på å legge inn salg av tilleggstjenester. I mange tilfeller vil det for den reisende i praksis bety ekstraavgifter knyttet til alt fra bonusordninger, bagasjehåndtering og setevalg, til tjenester om bord og på flyplassen.

De som har økt sine inntekter minst på dette området de siste årene, er de som allerede i utgangspunktet hadde stor fokus på dette. For eksempel selskaper som easyJet og Ryanair. Denne typen selskaper har nå i snitt 19,8 prosent av de totale inntektene sine herfra.

I en undersøkelse blant britiske reisende taper Ryanair klart når de reisende tar hensyn til kostnad, service og komfort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre lavprisselskaper fortsetter også å øke inntekter fra tilleggstjenester, selv om de ligger litt under snittet med 33 prosent økning fra 2010 til 2011. Men for disse utgjør disse inntektene bare 6,5 prosent av de totale.

Ivrigst i Nord-Amerika

Oljeprissjokket i 2008 trigget de Nord-Amerikanske flyselskapenes innførsel av tilleggstjenester som inntektskilde. USA-baserte flyselskap er i dag de største aktørene på området, ifølge rapporten fra IdeaWorks.

De største amerikanske flyselskapene har økt sine inntekter fra betaling ut over billettprisen mest fra 2010 til 2011. Hele 87 prosent øker inntekter i år sammenlignet med i fjor. Dermed kommer 11,9 prosent av disse selskapenes totale inntekter fra tjenester som bonusprogram og bagasjeavgifter.

Den fjerde gruppen kalles gjerne tradisjonelle flyselskaper, som Emirates, Finnair og Singapore Airlines. Disse har foreløpig minst fokus på tilleggstjenester, der disse utgjør kun 2,9 prosent av inntektene. De har likevel økt sine inntekter på dette området med 28 prosent siste år, og summene er totalt sett store.

Da DinSide sjekket ekstrakostnadene hos de tre største flyselskapene i Norge i oktober i fjor, kom SAS best ut, mens Ryanair ikke overraskende tapte for Norwegian.

Les også: Fire ganger dyrere for småbarn hos Ryanair