Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Har laget egne dametoalett på flyet

Flyselskap sier de responderer på passasjerers ønsker, mens en undersøkelse avdekker delte meninger.

Må man, så må man. Og det gjelder også når man er ute og flyr.

Det er vel få som har et spesielt godt forhold til flytoaletter, men personlig har jeg aldri hatt noen skrekkopplevelser når jeg har åpnet døren inn til flytoalettet. Det pleier å være rimelig rent og ordentlig.

Det japanske flyselskapet All Nippon Airways mener imidlertid at det er på tide å gi de kvinnelige passasjerene egne toaletter. Og selskapet sier at det er passasjerene selv som har bedt om dette. I 2007 gjennomførte flyselskapet en undersøkelse der 90 prosent av de kvinnelige passasjerene var positive til å få et eget dametoalett ombord. Nå har All Nippon innført dette på sine langdistanseflyvninger. Et av toalettene bakerst i flyet er kun for damer.

All Nippon er ikke først ute med dette. Konkurrenten Japan Airlines har tilsvarende ordning.

Delte meninger

Den britiske reisenettsiden Skyskanner gjennomførte en meningsmåling der de spurte brukerne hva de mente om slike dametoalett på flyet. 900 personer svarte, og 46 prosent mente at det var et bra tiltak som flere flyselskaper burde følge opp. 51 prosent synes det var en dårlig idé. Undersøkelsen differensierte ikke mellom kjønnene, men det er vel legitimt å anta at de som synes tiltaket var bra i hovedsak var kvinner, mens menn vendte tommelen ned.

- Egne dametoaletter er flott for damene, men problemet er at de fleste fly ikke kommer til å installere nye toalett, men istedet gjøre om allerede eksisterende unisextoalett til rene dametoalett. Dette er dårlige nyheter for menn, ettersom det for dem utvilsomt vil skape lengere køer, mener Barry Smith, en av Skyscanners grunnleggere, i en pressemelding.

Kommentarene til deltakerne i meningsmålingen som var for egne kvinnetoaletter var av typen:

"Vi trenger egne dametoalett fordi mannfolk søler sånn."

Mens de som var imot kom med kommentarer som dette:

"Hvis de introduserer egne dametoalett, burde de introdusere egne herretoalett også. Fordi damer bruker unødvendig lang tid på toalettet."

Flytoalett

Bør det være egne toalett for kvinner ombord på fly? (Avsluttet)
Nei, det er unødvendig, jeg ser ikke problemet(41%) 415
Nei, da bør det også komme egne herretoalett, ellers er det urettferdig(36%) 371
Ja, da slipper kvinner urinsøl og toalettseter som ikke er lagt ned(12%) 125
Ja, kvinner bruker så lang tid, så da blir det mindre press på de andre toalettene ombord, og det går fortere å komme seg på toalettet(11%) 109
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.