Har du vaksinert deg før reisen?

Nye reisevaksinasjonsråd gjelder reisende til alle verdensdeler.

<b>NYE REISEVAKSINASJONSRÅD:</b> Nå bør du ta MMR-vaksine som reisevaksine - også i Europa. Gjelder alle som ikke vet om de er vaksinert, eller som ikke har hatt sydommene. Foto: NTB SCANPIX
NYE REISEVAKSINASJONSRÅD: Nå bør du ta MMR-vaksine som reisevaksine - også i Europa. Gjelder alle som ikke vet om de er vaksinert, eller som ikke har hatt sydommene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet (Fhi) har nylig oppdatert reisevaksinasjonsrådene, som plutselig kan gjelde veldig mange.

Blant de nye rådene, er et som gjelder reisende til alle verdensdeler, derunder også Europa:

MMR-vaksine anbefales til personer som er uvaksinerte og som ikke vet om de har gjennomgått alle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder). Dette gjelder før reise til samtlige verdensdeler.

Bakgrunnen for dette, er en oppblomstring av meslinger og til dels røde hunder, i mange land, også i Europa.

Les også: Husk europeisk helsetrygdkort

Betyr dette at du må vaksinere deg for sverigeturen?

VAKSINER DEG: Spør bedriftslegen om han kan vaksinere deg, eller hør med helsestasjonen i kommunen - de har ofte en reisevaksinasjonstjeneste. Det finnes også private reisevaksinasjonsklinikker. Foto: NTB SCANPIX
VAKSINER DEG: Spør bedriftslegen om han kan vaksinere deg, eller hør med helsestasjonen i kommunen - de har ofte en reisevaksinasjonstjeneste. Det finnes også private reisevaksinasjonsklinikker. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Er du vaksinert?

Har du kontroll på vaksiner og eventuelle barnesykdommer du har hatt? (Avsluttet)
Ja, full kontroll(48%) 488
Nei, absolutt ikke(27%) 277
Usikker(25%) 251
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Dinside har spurt Folkehelseinstituttet hvorvidt dette betyr at man bør vaksinere seg også om man skal til typiske «Syden-land», eller også til Sverige eller Danmark.

- Vi anbefaler at alle barn følger barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne bør også være beskyttet. Den siste oppdateringen fra det europeiske smitteverninstituttet viser utbrudd i at land som Tyskland (Berlin), Østerrike, Kroatia og Frankrike. Det er ikke rapportert større utbrudd i Danmark og Sverige, svarer Øystein R. Riise, overlege ved avdeling for vaksine ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Også Italia nevnes som land med oppblomstring av meslingesmitte, i en EU-rapport.

Du finner alle Folkehelseinstituttets reisevaksinasjonsråd på nettsiden deres.

Les også: Du kan utsette fridagene om du blir syk midt i ferien

Voksne og små barnFhi anbefaler deg også å vurdere å fremskynde MMR-vaksinen på små barn, som ikke ennå har fått vaksinen:

- Skal du på reise med barn mellom 9 og 15 måneder til land med pågående meslingutbrudd, kan det være aktuelt å framskynde MMR-vaksinasjonen, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

De anbefaler også voksne innefor visse aldersgrupper om å vaksinere seg. Dette gjelder voksne som er født etter 1960 og som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller om de har gjennomgått de aktuelle sykdommene som vaksinen beskytter mot: Meslinger, kusma og røde hunder.

Meslingvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) innført med to doser (alder 15 måneder og 13 år).

Etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født i årene før innføring også ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom.

Dette gjør at noen av disse mangler immunitet fordi de hverken fikk vaksine eller sykdommen.

Har du kun fått meslingevaksine (1969 til 1983) har du heller ikke beskyttelse mot de øvrige sykdommene som MMR-vaksinen beskytter mot, dersom du ikke har hatt sykdommene.

Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig.

- Betyr dette at alle som er født mellom -69 og -83, og som kun har fått en dose med meslingvaksine ikke har full beskyttelse og dermed bør ta en dose MMR for å få 100 prosent beskyttelse?

- Barn anbefales to doser. Voksne må gjerne også få to doser. En dose MMR-vaksine gir beskyttelse hos de fleste, derfor anbefaler vi minst en dose vaksine til voksne. Over 95 prosent får beskyttelse mot meslinger etter en dose og nesten 100 prosent får beskyttelse etter to doser, sier Riise til Dinside.

Vet du ikke om du er vaksinert?

Det kan være vanskelig å vite hvilke vaksiner man har fått da man var barn, og å huske hvilke vaksiner man eventuelt har tatt i senere tid.

Tjenesten Mine vaksiner kan hjelpe deg med å finne ut av dine vaksiner, men det er kun barnevaksiner for alle som er født i 1995 og senere, og reisevaksiner, influensavaksiner og andre vaksiner som er tatt i 2011 og senere, som er registrert der.

Du er også avhengig av at helsepersonell faktisk har registrert opplysningene dine i systemet.