Har du flyskrekk?

Annen hver nordmann føler ubehag ved å fly. Trives du i luften, eller synes du det blir farlig unaturlig? Her er tipsene for deg med flyskrekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er verken unaturlig eller uvanlig å føle ubehag når du skal ut å fly. Sist uke fikk vi rapport fra vår skrekkplagede utsendte journalist, Eirik Rønjum. Les hans artikkel om kabinangst, og om hans opplevelser på kurs mot flyskrekk.

Ta testen

Er du usikker på hvorvidt du har flyskrekk? DinSides flyskrekktest kan gi deg en pekepinn på hvordan du føler det i det turbulente blå. Fasiten finner du her.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Trygg med SAS

Bli kjent med flyet! Kursene fokuserer på at deltagerne skal få innsikt i flyenes tekniske aspekter.
Bli kjent med flyet! Kursene fokuserer på at deltagerne skal få innsikt i flyenes tekniske aspekter. Vis mer

SAS arrangerer jevnlig kurs mot flyskrekk på Gardermoen. For tiden holdes det årlig fem kurs, med maksimalt 14 deltagere. Kursene skjer i regi av psykolog og tidligere flyvertinne, Solveig Grenness, og pensjonert flykaptein Per Arne Thrygg. Grenness som har angst og fobi som sitt spesialfelt, tok initiativet til kursene for 15 år siden. Nå står folk på venteliste.

- For tiden opplever vi en Mette-Marit effekt. Når kjente personer står fram med fobier, så opplever gjerne folk det som en god unnskyldning for å ta tak i sitt eget problem, forteller Grenness.

SAS-kurset, som arrangeres i samarbeid med reisebyrået Via Flyspesialisten, tar 27 timer – spredd over to helger. Kurset fokuserer på angstbehandling og dypavslapping. Deltakerne får teknisk informasjon, og bruker en del tid på gradvise konfrontasjoner med angst i selve flyet. Kurset kulminerer i en eksamenstur i fly. Grenness kan bekrefte at rundt 90 prosent av kursdeltagerne klarer å overvinne fobien. En drøy halvpart av disse, synes til og med at det blir gøy å fly. Prisen for kurset ligger på kr 4.300. Inkludert er tilbud om fire til seks årlige oppfølgingsturer, hvor det tilbys sterkt rabatterte billetter til reisemål rundt i Europa.

Krasj-kurs på video

Synes du prisen blir litt vel stiv, får du også en komprimert utgave på video. Et totimers opptak og en lydkassett utgjør et selvstudium. Kurset er lagt opp slik at det skal spres over fem uker. Prisen er kr 390.

- Vi får veldig god tilbakemelding fra de som har forsøkt selvstudiet. Prisen blir jo langt rimeligere, men til gjengjeld kreves det at du er motivert og har selvdisiplin, sier produsent og distributør, Jørn Svendsen. Mer info om videopakken finner du på nettsiden www.flyglede.com.

Braathens rundt om i landet

Braathens har arrangert kurs i 18 år. Kursene holdes i alle byer i selskapets rutenett, med forbehold om etterspørsel. Det arrangeres årlig fem kurs i Braathens lokaler på Fornebu, og totalt 16 på landsbasis.

Kursene går over syv uker, med møter en gang i uken. Utover timer med psykolog, gis det undervisning fra teknikere, piloter, leger, kabinansatte og flygeledere. Kursdeltagerne må også igjennom en flysimulator, hvor det blant annet blir demonstrert nødlandinger. Kurset kulminerer i en eksamenstur på en innenriksrute. Prisen for moroa er kr 4.000. Braathens kurskoordinator, Marit Hidle, kan fortelle at de aller fleste består prøven.

- Joda, de fleste flyr. Men det er ikke dermed sagt at det er det morsomste de gjør, sier Hidle.

Sjansen for å omkomme under en flygning mellom India og Pakistan i Januar.
Kilde: amigoingdown.com
Sjansen for å omkomme under en flygning mellom India og Pakistan i Januar.
Kilde: amigoingdown.com Vis mer

I fjor gjennomførte 57 av 60 deltakere kurset med eksamenstur. I tillegg til kursets syv uker, arrangeres det oppfølgingsmøter med jevne mellomrom. Hidle har selv aldri vært plaget av flyfobi, men har følgende stalltips til de som synes turene i det blå er ubehagelig.

- Ta kontakt med flybetjeningen, og si ifra at du er litt engstelig. Du kan eksempelvis spørre om å få komme inn i cockpiten for å ta en titt. Mye av angsten ligger i at folk ikke forstår hvordan flyet fungerer, sier Hidle.

Hjelp fra psykolog

Et annet alternativ er å ta kontakt med en psykolog, helst da med angst og fobier som fagfelt. Psykolog Hedvig Montgomery, ved Psykologbistand i Oslo har erfaring med å behandle flyskrekk. I prinsippet er behandlingen den samme som på de organiserte kursene. Forskjellen er at du selv kan styre hvor og når behandlingen skal finne sted.

- Det kan både anbefales og gjennomføres. Det som er viktig er å sjekke hvorvidt den aktuelle psykologen har kompetanse innen relevante fagfelt.

En konsultasjonstime hos en privatpraktiserende psykolog kan koste alt fra kr 300 til godt over det dobbelte per time. Ifølge Montgomery holder det ofte med tre til fire konsultasjoner, og da blir heller ikke totalbeløpet avskrekkende.

Sjekk oddsen på nett

På nettstedet amigoingdown.com kan du trøste deg med beroligende statistikk. På bakgrunn av flyselskap, flytype, flyplasser, reiserute og måned, regner nettsiden ut den eksakte oddsen for at flyet ditt forulykker. På nettsiden finner du i tillegg gode tips om sikkerhet om bord i flyet. En full oversikt over verden tryggeste flyselskap.

Følgende bøker om temaet kan også anbefales.

  • ”Det er ikke farlig å fly” – Av Øivind Ekeberg. Gyldendal Norsk Forlag. 100 sider – kr 135.

  • ”Flying? No fear!” – Av Capt. Adrian Aker-Douglas & George Georgiou. Summersdale. 100 sider – kr 98.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!