<b>NORGES FLOTTESTE KONTOR-UTSIKT?</b> - Det må oppleves for å tro det, sier overstyrmann Ingar Loretsen om naturopplevelsene med MS Fram. Foto: Per Ervland
NORGES FLOTTESTE KONTOR-UTSIKT? - Det må oppleves for å tro det, sier overstyrmann Ingar Loretsen om naturopplevelsene med MS Fram. Foto: Per ErvlandVis mer

Har den utsikten på jobben

Overstyrmann Ingar Lorentsen har Norges kanskje flotteste utsikt fra kontorstolen.

- Jeg har seilt langs kysten tidligere, og har vært her på Fram i to måneder, forteller overstyrmann på Fram, Ingar Lorentsen. Jeg må si at jeg er fascinert over det jeg har opplevd så langt. Jeg har sett bilder fra disse stedene før, men det må oppleves for å tro det, sier Lorentsen til DinSide.

- Det blir noe eget når man opplever det selv, det kan liksom ikke beskrives, sier hotellsjef på Fram, Else Kristine Tjessem.

Hun har jobbet på MS Fram siden skipet ble hentet fra skipsverftet i Italia i 2007.

- Grønland var nok favoritten første og andre sesongen, men nå må jeg si at jeg har blitt veldig glad i Antarktis, sier Tjessem videre til DinSide.

Restriksjoner på turisme i Antarktis

Hurtigruteskipet MS Fram er ikke som andre hurtigruteskip du kanskje tenker på når du hører navnet Hurtigruta. Selv om alle hurtigruteskipene omgir seg med ganske så fantastiske naturopplevelser, er det nok ekspedisjonsskipet Fram som har de mest eksotiske omgivelsene.

Fram seiler vanligvis på destinasjoner som Antarktis og Grønland. Etter tre år i polhavet, gjør det imidlertid en gjesteopptreden langs norske havner og Europa for øvrig. Snart er ekspedisjonsskipet på vei til Spitsbergen.

Se bildene fra ekspedisjonscruise på Svalbard

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Båten er bygd spesielt for antarktiske farvann. Opprinnelig var den laget for å gå langs Norges-kysten om vinteren og Grønland om sommeren, forteller Else Kristine Tjessem.

Vi besøkte skipet da det stoppet innom i Oslo. Fra boblebad på dekk til avslappende komfort på lugarer og salonger: Her kan du se hva som venter deg ombord på MS Fram:

Else Kristine Tjessem, hotellsjef på Fram, ønsker velkommen ombord. Foto: Per Ervland
Balkongsuitene er de nest-flotteste ombord. Foto: Per Ervland
Det finnes seks slike balkongsuiter - alle er 2-sengs. Foto: Per Ervland
Egen balkong på balkongsuitene. Foto: Per Ervland
Balkongen. Foto: Per Ervland
Bad på balkongsuitene. Foto: Per Ervland
Velkommen inn til suite 601. Foto: Per Ervland
Suite med eget soverom. Foto: Per Ervland
Fra salongen i suiten med eget soverom. Foto: Per Ervland
Fra suiten med eget soverom. Disse suitene er samme prisklasse som balkongsuitene. Foto: Per Ervland
Minisuite. Foto: Per Ervland
Minisuite. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Minisuite. Foto: Per Ervland
Alle navn ombord er gønlandske. Foto: Per Ervland
Salongen i vrimleområdet ved informasjonssktranken. Foto: Per Ervland
Det er aktuelle foredrag ungerveis, om dyreliv, etc. Foto: Per Ervland
PC-er til fri benyttelse. Foto: Per Ervland
Replika av Fram. I tillegg har de også noen gjenstander på lån fra Fram-museet, til utstilling ombord. Foto: Per Ervland
Fridtjof Nansen ble verdenskjent for sine ekspedisjoner over Grønland og over polhavet. Foto: Per Ervland
Restauranten, hvor alle måltidene serveres. Foto: Per Ervland
Balkong utenfor restauranten. Foto: Per Ervland
Trimrommet er flittig brukt av gjester i alle aldre, ifølge hotellsjef Else Kristine Tjessem. Foto: Per Ervland
Det er to boblebad på dekk ved trimrommet. Foto: Per Ervland
Fram. Foto: Per Ervland
Behagelige ørelappstoler i panoramabaren Quilak. Foto: Per Ervland
Med øye for detaljer. Foto: Per Ervland
Bibliotek ombord, i panoramabaren. Foto: Per Ervland
NORGES FLOTTESTE KONTOR-UTSIKT? - Det må oppleves for å tro det, sier overstyrmann Ingar Loretsen om naturopplevelsene med MS Fram. Foto: Per Ervland
Standard utvendig 2-sengs lugar. Foto: Per Ervland
Standard 2-sengs. Foto: Per Ervland
Standardbad på de billigste lugarene. Foto: Per Ervland
Båtens billigste: Innvendig 4-sengs. Foto: Per Ervland


Intimbåt med utsikt

Når vi går rundt på skipet, og som du også kan se av bildene, er det tydelig at skipet er bygget for utsikt. Du har godt utsyn nesten uansett hvor i skipet du befinner deg. Du kan følge med på omgivelsene om du befinner deg til bords i restauranten, eller avslappet i en ørelappstol i panoramabaren Qilak. Det er panoramautsikt fra trimrommet, og det er utsikt fra boblebadene på dekk. Det er til og med nesten-utsikt fra de innvendige lugarene, i form av direkteoverføring far en kamera foran på båten og rett inn på TV-skjermen i lugaren.

Middelaldrende

Nedenfor kan du se priseksempler på hva et cruise koster. Men hvem er det som reiser på cruise med Fram?

- Til Antarktis er det mye tyskere, engelskmenn, amerikanere og asiater, kinesere og asiater har begynt å komme mer og mer, forteller Else Kristine Tjessen til DinSide.Det er litt lite skandinaver, men så er det jo en lang reise også. Tyskerne er de som gjennom året er mest representert, forteller Tjessem videre.

- Det er stort sett par, også endel single i grupper, og snittalderen er 50-55 år, sier Tjessem.

Her er reiseselskapene som gir deg de beste opplevelsene - også i Antarktis

Penger kan ikke kjøpe alt ...

Penger kan imidlertid ikke kjøpe alt - heller ikke en ekspedisjon med Fram. For har du skrantende helse, kan de nekte deg ombord. Det kreves legeattest om at du er i god nok form til å seile. Dette er slik fordi når du seiler i Antarktis, er det rimelig øde - og legevakten er ikke akkurat bak neste sving. Men skipslegen har også myndighet til å overprøve din festlegeattest dersom han finner det nødvendig.

- Det har vært passasjerer som ikke har fått være med, fordi vår lege har funnet at de ikke har vært frisk nok, sier Tjessem.

Cruiseskip i krise - ingen spøk å delta på cruise i Antarktis

"Frynsegoder"

Ombord finnes det flere lugarkategorier - du kan se bilder av de billigste, standardlugarene og de flotteste lugarene i bildespesialen. Det er tre forskjellige typer suiter å velge i ombord, og pristillegget per person fra den billigste standardlugaren (innvendig 4-sengs, koster 38.975 kroner) til den billigste utvendige lugaren (utvendig 4-sengs) er 4.200 kroner per person.

Vil du oppgradere til rimeligste suite, og få tilgang til suite-frynsegodene, koster det deg 21.125 kroner i tillegg i forhold til billigste lugar. Og vil du slå på stortromma og bo på skipets aller flotteste lugar, Grand Suite, må du ut med et tillegg på 37.425 kroner i forhold til prisen for 13-dagers cruise i Antarktis i billigste lugar - dette er nesten dobbel pris i forhold til hva cruiset koster i billigste lugar.

Men med bedre lugarklasse, følger også mer ekstrakomfort og andre frynsegoder. Det er tøfler og morgenkåper å alle suiter, drikke til måltidene er inkludert, minibarinnholdet ved avreise er inkludert, du får en hilsen fra kapteinen, og gjerne en sniktitt på broen.

Pakketurer

Hurtigruta selger mange ulike pakketurer med ekspedisjonsskipet Fram. Det kan være ulik varighet på de ulike pakketurene, avhengig av hvor reisen går. Her er noen priseksempler på ulike cruise. Merk at dette er fra-pris, og at det koster mer dersom du vil oppgradere til bedre lugarer.

13-dagers Antarktis-cruise
Pris: Fra 38.975 kroner per person
Dette inkluderer også flyreiser tur-retur Oslo-Buenos Aires og Buenos Aires-Ushuaia, i tillegg til to hotellovernattinger i Buenos Aires. Prisen er for billigste lugarkategori (4-sengs innvendig), og omfatter også helpensjon. Dersom du skal oppgradere til utvendig lugar koster det fra 43.175 kroner per person (i utvendig 4-sengs). Vil du slå til med den saftigste lugaren, Grand suite, koster dette cruiset deg 76.400 kroner per person - eller 152.800 kroner for to.

Klimareisen 2010
Pris: Fra 29.900 kroner per person
11-dagers cruise med avreise fra Tromsø. Skiper er innom Honningsvåg og Bjørnøya før ankomst Svalbard. Bellsund, Ny Ålesund, Kongsfjorden, Spitsbergen Nasjonalpark, Isfjorden og Longyearbyen står på programmet.

Diskobukten og Thule (Grønland)
Pris: Fra 65.320 kroner per person
Prisen gjelder per person i innvendig dobbeltlugar. 15-dagers cruise som inkluderer flyreise fra Oslo via København til Kangerlussuaq tur/retur, transfer til og fra skipet, fullpensjon ombord, utflukter og vind- og vanntett skalljakke.