- Handikappede uønsket i Syden

Handikapforbundet mener at charterselskapene ikke ønsker handikappede som feriegjester. Charterselskapene mener de strekker seg langt for å tilfredstille alle gjester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Jeg har inntrykk av at charterselskapene ikke ønsker handikappede som feriegjester. Selskapene har så stor pågang at de ikke prioriterer handikappede. Vi føler oss diskriminert, sier Hilde Fjærgård, ferie- og fritidskonsulent i Norges Handikapforbund.

Ikke tilrettelagt

- Vi bygger for en sammensatt gruppe feriegjester, sier Star Tours Lena Petersson.
- Vi bygger for en sammensatt gruppe feriegjester, sier Star Tours Lena Petersson. Vis mer

Hilde Fjærgård mener at charterselskapene i svært liten grad tilrettelegger forholdene for handikappede. Hun trekker frem flere eksempler:

- Bussene som henter charterturistene på flyplassene og skysser dem til hotellene er aldri tilrettelagt for folk med rullestoler. Denne gruppen må derfor ta drosje for egen regning fra flyplassen til hotellet. Videre må vi betale ekstra for å få med oss rullestoler. Dette opplever vi diskriminerende - slikt utstyr er på sett og vis bena våre, sier Fjærgård.

Fjærgård sier også at hotellene i Syden ofte er uegnet for handikappede.

- Det er svært få steder og hoteller som passer seg for bevegelseshemmede. Vi hører også fra tid til annen at våre medlemmer har blitt lovet tilrettelagte leiligheter når de har bestilt ferieturer, men når de har kommet ned på feriesteder viser det seg at boforholdene er uegnede. Særlig ofte opplever vi at baderomsdørene er for smale til rullestoler.

Fjærgård sier også at som følge av vanskene i forbindelse med charterturer lar mange være å reise.

Star Tour avviser Hilde Fjærgård og Norges Handikapforbunds påstand om at charterselskapene ikke vil ha handikappede som feriegjester.

- Vi har ingen policy på at vi ikke ønsker handikappede på våre reiser, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson.

- Det er ofte flyselskapene sikkerhetstiltak som begrenser tilgjengeligheten for bevegelseshemmede. Rullestoler går også gratis på flyene, opplyser hun.

Star Tour sier at de satser på å bygge hotellanlegg for en sammensatt gjestegruppe.

Ulike hensyn

- Vi strekker oss langt for å tilfredstille de fleste behov, sier Anne Lise Sørli, direktør i Saga Solreiser.
- Vi strekker oss langt for å tilfredstille de fleste behov, sier Anne Lise Sørli, direktør i Saga Solreiser. Vis mer

Også Saga Solreiser sier at de strekker seg langt for å tilfredstille ulike behov.

- Vi er avhengige av våre partnere i utlandet. Det er ofte vanskelig å få gjort noe med alle forhold når det er våre partnere det skorter på, sier Saga Solreisers direktør, Anne Lise Sørlie til DinSide Reise.

-Men hvorfor er det ofte vanskelig å se av katalogene hva som er egnet når en er bevegelseshemmet?

- Ingen handikappede er like, det er en sammensatt gruppe vi her snakker om. Det er mange behov å ta hensyn til. Vi merket tidligere om for eksempel at baderomsdørene var brede nok, men dette har vi nå gått bort fra fordi det stadig dukker opp folk med andre typer rullestoler som ikke kom gjennom døren. Vi er derfor forsiktige med å anbefale noen steder.

Charterselskapet Ving opplyser om at de tilrettelegger for bevegelseshemmede med rullestol på sine egne familiehotell.

- Vi har ingen spesifisert oversikt over hvor mange av våre over 500 hoteller som er egnet for rullestolsbrukere. Dog har vi i alle fall våre 26 familiehoteller på i alt åtte reisemål som er godt egnet. Ved en konkret forespørsel til våre selgere, kan imidlertid de gi kunden informasjon om hvordan hotellet er egnet for rullestolsbrukere, opplyser Per Otto Nyhagen, produktsjef i Ving.

Ikke bare negativt

- Det er ikke umulig å reise med rullestol. Det er mye god hjelp å få, sier Hans Jørgen Ødegaard (57).
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Det er ikke umulig å reise med rullestol. Det er mye god hjelp å få, sier Hans Jørgen Ødegaard (57).
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Hans Johan Ødegaård (57) ble for noen år siden rammet av amyotrofisk lateral sklerose, eller muskelsvinn. Den tidligere banksjefen og direktøren har likevel ikke latt seg hindre av sykdommen og har reist rundt i mange land, rullestol til tross.

- Man bør jo ikke være skvetten av seg, og man på stå på for å komme seg noen vei. Men det er fantastisk god hjelp å få, sier Ødegaard til DinSide Reise.

Ødegaard slutter seg ikke til Norges Handikapforbunds påstand om at handikappede er en diskriminert gruppe reisende.

- Jeg har tvert i mot opplevd å førsteklasses behandling på flyselskaper og på reise med charterselskaper. Jeg har fått med rullestolen gratis til tross for at den veier flere hundre kilo, og har blitt båret ombord i flyet. Selvsagt kunne man ønske mye annerledes, men det er likevel mye som er positivt, fremholder Ødegaard.

Ødegaard mener likevel at det skorter på antallet steder som er velegnet for folk med bevegelseshemninger.

- Selv om det finnes mange gode steder, så er det altfor få i forholdt til antallet reisende som trenger spesiell tilrettelegging, mener han.

  • Hvordan ser den ideelle ferien for en bevegelseshemmet ut? ALS-rammede Hans Johan Ødegaard forteller.
  • Nyttig på nett

  • Norges handikapforbund har laget en liste over hva du bør tenke på før du legger ut på ferien.
  • Rullerens guide til de skrå bredder i Norge.
  • Yahoos reiseseksjon for turister med ulike tilretteleggingsbehov.
  • Independentliving
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!