Håndholdt og kokende het

Rent vann er mangelvare mange steder i verden, men det hjelper å koke opp vannet.

Idealet er friskt, kaldt og rent. Virkeligheten er ofte grumsete, bakteriebefengt og illeluktende. Vann på reisen er ikke alltid hva man skulle ønske seg. Helst velger du nok sikkert flaskevann. Selv om det kan ha antydninger til plastsmak, er det rimelig trygt i de fleste land. Men av og til er det både tryggest og best å koke opp de blanke dråpene.

En leser sendte oss følgende tips:

- En liten ting jeg ble helt avhengig av på ryggsekktur var vannkokeren min. Den består av en spiral i metall med ledning og stikkontakt. Jeg kjøpte min i Brasil - vet dere om man får kjøpt disse i Norge?

Vannkoker uten beholder

 Foto: Karoline
Foto: Karoline Vis mer
 Foto: Karoline
Foto: Karoline Vis mer
Det koker! Foto: Karoline
Det koker! Foto: Karoline Vis mer

De fleste har sett og prøvd de snertne vannkokerne du får i elektrisitetsbutikkene. En kanne med stikkontakt og en rustfri sak innvendig som varmer opp vannet når strømmen kobles på. Kjempepraktisk, men selvsagt alt for stort og klumpete til å ta med i bagasjen.

Sånn flaks, tenkte vi da, når vi fant den varmekolben – med stikkontakt – uten den reiseuvennlige plastbeholderen rundt. I en overfylt produktkatalog finner vi Dyppvarmeren. "Praktisk å ha med på reise. Varmer vann eller annen drikk på noen minutter. 220V/300 W effekt." Det er den korte og greie beskrivelsen katalogforfatterne spanderer på minivannkokeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hett vann

Et glass vann og en stikkontakt, og det er klart for testing. Først passer vi på at det verken er for mye eller for lite vann i glasset (ca. 2,5 dl i vårt tilfelle). Deretter setter vi i stikkontakten mens vi holder metallet under vann. Kokeren er til og med utstyrt med en liten krok som du kan hekte over kanten på vannbeholderen. Slik slipper du å holde den hele tiden.

Etter litt ser vi at vannet strømmer svakt rundt i glasset. Deretter begynner det å danne seg små luftbobler på metallet. Boblene blir større og større, og det damper fra vannet. Etter nesten fem minutter koker det faktisk. Når det har kokt lenge nok (husk at for å drepe bakterier må det koke en stund, ikke bare koke opp), napper vi ut stikkontakten, løfter ut kokeren og er klare til å nyte hett og rent vann.

Smått er godt

Dyppvarmeren er ikke redskapet du velger når du skal lage tevann til ti, eller hardkoke egg. Til det er den for svak og treg. Skal du derimot koke opp en skvett vann – til te, tannpuss eller hva du nå måtte ønske, er dette et velegnet verktøy. I tillegg er ikke vannkokeren større enn at den passer i en fullpakket ryggsekk eller koffert.

Den er ca. 20 centimeter lang, ledningen er det tredoble. Dypperen har godkjenningsmerker fra Nemko og deres svenske søsterorganisasjon, og den er produsert i Tyskland. For 98 kroner kan du også skaffe deg en slik. Leverandør er Clas Ohlson.

Din favoritt?

DinSide Reise presenterer i denne serien noen av de hjelpemidlene vi synes skal være med i bagasjen. Flere nyttige greier finner du omtalt i artiklene nede til høyre. Har du en favoritt som er uunnværlig på reisen? Skriv inn og fortell oss om det på e-post - reiseinfo@dinside.no

Ut på tur

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev!