Halloween

HØSTFEST: Smådjevlene banker på dørene i disse dager, og hekser, vampyrer og annet pakk feier nattklubbene. Her er det Halloween-feiring.

Fra en Halloween-festival ved Everland fornøyelsespark i Yongin, Sør-Korea, 19. oktober 2005.Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press
Fra en Halloween-festival ved Everland fornøyelsespark i Yongin, Sør-Korea, 19. oktober 2005.
Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Vis mer

Feirer du Halloween?

(Avsluttet)
Nei, det er tull(73%) 402
Ja, det er moro(19%) 104
Vet ikke helt ...(8%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


New Yorks' Village Halloween Parade blir fulgt av to millioner mennesker over hele verden. 50.000 utkledte mennesker deltar i paraden. Ifølge New York's Village Halloween Parades nettsted, generer paraden mer enn 60 millioner dollar årlig. Hvert år velges det et tema for paraden, tema for 2004 var Sweet, men i år er temaet gjenfødelse og det vil være arrangementer til inntekt for orkanofre.

Paraden feirer New Yorks mangfold, og er en inkluderende fest som passer for hele familien. Sleng deg med, enten som deltaker eller som frivillig medarbeider

Møt opp ved 6th Avenue South of Spring Street ved HERE Arts Center, Greenwich Village, New York.

Nett: New Yorks' Village Halloween Parade
Les mer: DinSides New York-arkiver

Hjemsøkte London

I London vrimler det av spøkelser, både på de gamle gravplassene, i gater og på sykehus. Forfatteren bak bøkene Walkin Haunted London og Haunted Britain, Richard Jones leder deg til Londons kanskje mest hjemsøkte steder den 27. og 31. oktober, som ifølge markedsføringen skal være den gunstigste tiden for å oppleve spøkelser.

Hvor: Møt opp Bank Underground Station, utgang 3 den 27. og 31. oktober klokken 19.
Pris: 6 pund person, tilsvarende cirka 84 kroner.
Nett: London Ghost Walk

Fra en Halloween-festival ved Everland fornøyelsespark i Yongin, Sør-Korea, 19. oktober 2005.Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press
Fra en Halloween-festival ved Everland fornøyelsespark i Yongin, Sør-Korea, 19. oktober 2005.
Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Vis mer


Norge

I uken fremover vil mange av oss få besøk av utkledde smådjevler som tigger godteri. Naturligvis vil også de som er eldre benytte anledningen til å ta en fest. Her er hva som skjer i Oslo:

 • Halloween i Botanisk hage den 29. og 30. oktober: Lag din egen gresskarlykt, sminkeverksted, eventyr og salg av gresskar?
 • Halloween-party på klubbene Naken (Pilestredet 17) og på Rå (Karl Johans gate 18, Oslo)
 • Halloweenkonsert på Fa-So-La Bar (Thorvald Meyers gate 70, Grünerløkka i Oslo). Entre: 100 kroner, men kommer du i kostyme får du avlsag.
 • Har du tips om hva som skjer ellers i landet, så legg dem inn i debattforumet nederst på siden.

  Hvordan det hele startet

  Den offisielle Halloweendagen er 31. oktober, men feires ofte uken i forveien. Festtradisjonen knyttes særlig til USA, men opprinnelig kan den spores tilbake til de britiske øyer og Nord-Frankrike for rundt 2000 år siden. Det finnes flere varianter av Halloweens historie. Fellesnevneren i opprinnelseshistorien er at det var en fest ved overgangen til det nye året, som for 2000 år siden startet 1. november. Kvelden i forveien døde det gamle året, og onde ånder var særlig mektige denne siste dagen i året. Gudene Pomona og Samhain går igjen i flere av beretningene. Den såkalte Trick or treat-skikken - knep eller knask - skal ha sitt opphav fra 800-tallet da barn gikk rundt og tigget godsaker i bytte mot bønner for døde.

  Solgte sin sjel til djevelen

  De nifse gresskarlyktene har sitt utspring i den irske myten om Jack O`Lanterns drikkferdige liv. Jack ville selge sin sjel til djevelen for en siste drink på puben, men med en smule list ble djevelen lurt. Da Jack døde ble han avvist i så vel himmel som helvete, og ble dømt til et evig liv vandrende langs veiene. Men Jack var mann nok til å få med seg lys på veien: Lykten han fikk var utskåret i en kålrot. Da potetsyken herjet Irland i 1845-50 emigrerte 700.000 irer til Amerika. Med seg brakte de myten om Jack O`Lantern, men i sitt nye hjemland gikk de over til å bruke gresskar. De utskårne gresskarlyktene er kanskje det mest kjente symbolet på Halloween.

  De siste årene har den spesielle høstfesten fått fotfeste i Norge. Det er ikke få norske hjem som rundt den 31. oktober har fått besøk av utkledde småtroll som tigger godteri. De noe eldre har benytter anledningen til å kle seg opp som både vampyrer og onde stemødre ute på by'n.

  Allehelgensskikker i Norden

  Også i her i Norden har vi lange allehelgensskikker. Ifølge nettstdet Aktivioslo.no har Allehelgensdagen blitt markert på følgende måter:

 • Allehelgensdag har vært en værmerkedag. Dagen ble regnet som første vinterdag. Det er også en dag som ga varsler for hvordan jakten ville bli. Var det bra jaktdag 1. november, ville det bli et godt år. Hvis det regnet, ville det fortsette å regne i sju uker fremover. Hvis solen skinte så lenge at du rakk å sale på en hest ville det bli godt vær i det følgende året. Alt vinterbrød skulle være bakt til allehelgensdag og det er også den beste tiden å slakte sauer på.
 • Folk er særlig sanndrømte denne natten. Sov i rom du aldri har sovet i før og ha en ny sopelime under sengen og en kålrot til hodepute.
 • En ugift pike kan se sin fremtidige ektemann dersom hun går baklengs ned en trapp og ser i et speil.
 • Hvis du vil se hvem du skal gifte deg med, kan du natt til 1. nobember kutte et eple på midten og spise det foran et speil i skinnet fra stearinlyset.
 • Det har enkelte steder vært vanlig å tenne bål.