Hahaha, Dublin er en vits

Rølp og gapskratt, poesi og humor – i Lonely Planets tidsalder er Frode Gryttens bok om Dublin en sann velsignelse.

Frode Grytten.<br />
<I>Foto: Spartacus.no</I>
Frode Grytten.
Foto: Spartacus.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

”Dei irske korpsa ser ut som om dei kjem rett frå dusjen, snublar av garde som om dei skal på årsmøtet til Irsk Forbund for Plattføttingar, ser ut som om dei har vore utsett for eit kollektivt tap av ryggrad.”

Her er ingen velmenende råd. Ingen tips om hvordan du inntar Dublin billigst mulig, eller hva du bare må se. I Frode Gryttens ferske skildring Dublin får du byen rett i fleisen. Både godt og vondt.

Bleika i huda

”Favorittsporten i Dublin er å preike. Dublinarane preikar, preikar, preikar. Dublinarane snakkar, snakkar, snakkar. Hadde det ikkje vore for at dei er så bleike i huda, så ville dei ha funne opp rappen.”

Hånd i hånd med rølpete humor forteller Grytten om hva han vet om Dublin. Det er slett ikke lite. Han kan ett og annet om så vel de mange irske poetene, og vel så mye om blodig irsk historie. Litt legger han friskt til, noe trekker han fra. Det er da det blir morsomt. I Lonely Planets tidsalder er Gryttens bok en velsignelse med sine subjektive innfallsvinkler og utallige gapskratt.

Frode Grytten er slett ikke interessert i å lage noen overlevelsesguide med pakkeliste, hvordan-finne-billetten-oppskrift og førstehjelpsskrin. Likevel har han i kapittelet Blindtarm laget en listesamling over ting du ikke trenger å vite om Dublin; Her finnes det lister over ti av de fineste gatenavnene, ti bøker om Dublin, og ti sanger om Dublin. Blant annet. Må du på død og liv bli fortalt hva du bør gjøre i en fremmed by så slenger Grytten ut en liste over fem restauranter – deriblant Bad Ass Cafè – men telefonnummerne får du finne på egen hånd.

Produktiv

Gapskratt fra Frode Gryttens Dublin.
Gapskratt fra Frode Gryttens Dublin. Vis mer

Frode Grytten (f. 1960) var tidligere journalist i Bergens Tidende, og er nå fulltidsforfatter. Grytten har gitt ut fem novellesamlinger, en roman, barnelitteratur og er representert i flere antologier. Siste bok fra Grytten var den kritikerroste Popsongar som kom ut på Samlaget i 2001.

Bokfakta

Tittel: Dublin
Forfatter: Frode Grytten
Forlag: Spartacus
Utgitt: 2002
Pris: 198
148 sider, illustrert

Mer om reiselitteratur

DinSide Reise skriver jevnlig om fersk reiselitteratur fra både inn- og utland:

Ut på tur?

DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren