Hadde feil kjønn i passet

Hans Morten (35) reiste verden rundt som kvinne i ti år - uten å vite det.

<b>"KJØNN/SEX: F"</b> En skrivefeil førte til et kjønnsskifte for Hans Morten Meland. Foto: Per Ervland
"KJØNN/SEX: F" En skrivefeil førte til et kjønnsskifte for Hans Morten Meland. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det kan være lurt å ta en ekstra sjekk på passet når du får det utstedt, er Hans Morten Meland et prakteksempel på.

19. april 1999 fikk han ikke bare et nytt pass i posten av politiet i Stavanger. Han var også blitt omgjort til kvinne. Men den lille detaljen fant han ikke ut før ni år seinere, takket være kjæresten.

– Hun ville bare le litt av passbildet mitt og plutselig begynte hun å le ekstra høyt, forteller Meland og flirer.

For der hvor det egentlig skulle stå «M» for male under passkategorien «kjønn/sex», hadde politiet skrevet «F» for female i Melands pass. Han var altså en kvinne, ifølge passet.

Les også: Hvor lik er du på passet ditt?

Ingen har oppdaget det

– Det er helt utrolig at det gikk an å reise verden rundt i så mange år uten at noen reagerte. Jeg har levert det på så mange passkontroller og ikke en kjeft har sagt noe, sier Meland, som selv synes det er fantastisk morsomt.

Men selv om han ser humoren i det, er det nærmest et under at han ikke fikk problemer da han var på reise. Hele passet hans var nemlig fullt av stempel fra blant annet Oseania, Brasil og Thailand, og det var mange som sjekket det underveis.

Ettersom så mange ikke har sjekket at Meland står oppført som kvinne i passet, kan man begynne å lure på om det er noe vits i å ha det i passet. DinSide spurte derfor grensekontrollen på Oslo Gardermoen om de sjekker at kjønnet i passet stemmer når folk flyr til og fra utlandet.

– Kjønn skal alltid sjekkes i passkontrollen, sier vedkommende, som ikke ønsker å ha navnet sitt på trykk.

Hvis det viser seg at personen har fått feil kjønn i passet, gjør de som følger:

– Dersom det er en norsk statsborger, sjekker vi datasystemene våre for å se om det er en feil. Hvis det er en utenlandsk statsborger må vi kontakte landet personen er fra for å verifisere personen.

FLERE FEIL: I tillegg til å ha feil kjønn i passet, er det ifølge dagens passregler ikke lov å bruke briller. Men det finnes unntak: "Ved bruk av briller: Ikke farget glass, innfatningen må ikke skjule noe av øynene, det må ikke være refleksjon i glassene." Her er det tydelig refleksjon .... Foto: Per Ervland
GAMMELT: Nå er passet til Hans Morten utgått og ti år som "kvinne" er historie. Foto: Per Ervland
FULLT AV STEMPEL: Hans Morten Meland var gjennom utallige passkontroller i løpet av de ti årene. Blant annet var han i Australia, på stillehavsøyer, i Brasil og i Thailand. Ingen reagerte på at Meland stod oppført som kvinne. Foto: Per Ervland

Her ser du bilder av passet

Er endelig mann igjen

Hva gjorde du da du fant ut at du var kvinne i passet?

– Jeg ventet til passet var utgått før jeg skaffet meg et nytt. Jeg tenkte at siden passkontrollørene hadde godtatt det i så mange år, ville det sikkert gå greit. Og det gikk bra, sier Meland.

Han er endelig oppført som mann i sitt nye biometriske pass, noe han også påpekte da han søkte om nytt.

– Jeg prøvde meg på en spøk på passkontoret, og spurte dama bak skranken: «Kan jeg få være mann denne gangen?» Men hun tok den ikke, forteller Meland lattermild.

Les også: Disse flyreglene kom etter 11. september 2001

Passeierens eget ansvar

Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Bevillingsavsnittet i Politiet, sier at hun ikke har hørt om at noen har fått feil kjønn i passet før.

– For å unngå feil, blir alle personer som søker om pass i dag bedt om å lese igjennom opplysningene som står på søknaden før de skriver under, og beskjed om å sjekke at opplysningene i passet er korrekte når de mottar det ferdigproduserte passet hjem i posten, forteller Hessenschmidt til DinSide.

På den tiden da Meland fikk utstedt passet gjaldt det andre passregler enn nå. I dag blir alle passfoto tatt direkte ved skranken - uten briller, i tillegg til at de er både biometriske og maskinskrevne.

Husk å fornye passet ditt i tide: Så lang tid tar det å få nytt pass


Personer under 16 år må skifte pass hyppigere enn voksne. Her får du en oversikt over hvor lenge barnas pass er gyldig:

  • 0-5 år: To år
  • 5-10 år: Tre år
  • 10-16 år: Fem år
Pass til personer over 16 år koster 450 kroner, mens pass for personer under 16 år koster 270 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!