Gylne tider i Frankrike

Her drikkes edle dråper som vann.

DinSide har tatt turen til Cognac for å finne ut mer om nordmenns yndlingsbrennevin. Foto: Astrid Mannion
DinSide har tatt turen til Cognac for å finne ut mer om nordmenns yndlingsbrennevin. Foto: Astrid Mannion Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konjakkens popularitet har gått opp og ned de siste tiårene. Men i dag er konjakken mer populær enn aldri før, så mye at den har blitt nordmenns yndlingsbrennevin. DinSide tok turen til Cognac for å finne ut mer om de edle dråpene.

Se bildene fra turen nederst i artikkelen

Startskudd i oktober

Vi besøkte Cognac i midten av september, like før startskuddet for drueplukkingen, som for konjakk er i begynnelsen av oktober.

- Hele Cognac blir ribbet på en uke, sier Marthe Abel, som er vår guide på turen. Hun er Norges eneste kvinnelige konjakkdestillatør, og er ansatt hos den norske vin- og brennevinsleverandøren Arcus.

Se portvinens vugge - bli med til Dourodalen

Marthe Abel utenfor Château de Triac.  Foto: Astrid Mannion
Marthe Abel utenfor Château de Triac. Foto: Astrid Mannion Vis mer
Regionens seks områder. Grande Champagne er det mest ettertraktede området. Foto: Visit Charente
Regionens seks områder. Grande Champagne er det mest ettertraktede området. Foto: Visit Charente Vis mer


Marthe Abel er en stor konjakkentusiast, og tok fagbrevet som destillatør hos den norske konjakkprodusenten Braastad for halvannet år siden. Hun bodde i Cognac både før og under opplæringen, og har knyttet et nært forhold til den forholdsvis lille familiebedriften.

- Jeg var så fascinert av håndverket, og spurte om jeg kunne lære det. Det er svært få konjakkhus som vil åpne opp døra for deg, forteller hun.

Se Marthe Abels konjakktips lenger ned i saken

Abel fikk bo på Braastadfamiliens vingård, Château de Triac, mens hun tok fagprøven. Det vakre slottet brukes i dag til konjakkrelaterte arrangementer, og med sine åtte soverom, svømmebasseng og nydelig beliggenhet, er det en populær destinasjon for konjakklubber og kurs.

Fra drue til konjakk

Imens vi kjører gjennom det nydelige landskapet med drueranker tett i tett, forteller Abel mer om hvordan druene sankes for gjæring før destilleringsprosessen begynner. I korte trekk presses drueklasene (med stilk) til en most som skal gjæres til vin. Etter en uke, er vinen klar for destillering. Regelverket sier at vinen må destilleres to ganger og at destilleringsprosessen må være avsluttet innen 31. mars.

Etterpå er det tid for lagring på tønner. Det er nemlig under lagringsprosessen konjakken utvikler farge, smak og lukt, og her spiller eiketønnene en veldig viktig rolle. Under lagringsprosessen, som skal vare i minimum to år, fordampes mye av alkoholen. En svart sopp lever av denne fordampede alkoholen, noe som gjør at konjakklagerne har sorte vegger og tak.

Etter lagringen har en kjellermester ansvar for å passe på at konjakken er stabil fra år til år ved å blande ulike årganger og distrikt.

Saftig og syndig - bli med til en østersfarm

Før lagring på eikefat, har ikke konjakken smak eller farge.  Foto: Visit Charente
Før lagring på eikefat, har ikke konjakken smak eller farge. Foto: Visit Charente Vis mer


Besøk et konjakkhus

En tur til Cognac er bortkastet uten et besøk til et av de mange konjakkhusene. Vi besøkte Braastads destilleri i landsbyen Jarnac, ved elven Charente. Elven har spilt en nøkkelrolle i konjakkens suksess, siden produktet før i tiden lett kunne transporteres på båter til resten av Europa.

Hos Braastad produseres rundt 1,4 millioner flasker konjakk hvert år. Konjakkhuset drives i dag av Sverre Braastads tre barnebarn, Jan, Richard og Antoine, som gjerne gir en omvising til besøkende. Jarnac er også hjemmet til andre kjente konjakkhus som Courvoisier, Delamin og Thomas Hine & Co. De aller fleste konjakkhus tar imot besøkende, og tilbyr både omvisninger og smaksprøver av de forskjellige produktene.

Drar du inn til senteret av Cognac, som er en beskjeden by med kun 20.000 innbyggere, bør du også ta turen innom Hennessey, som er en av de største og mest profesjonelle produsentene. Det imponerende og supermoderne hovedkvarteret ligger også ved Charenteelven, og omvisningen inkluderer en liten båttur.

Andre ting å se og gjøre i Cognac

Like ved Cognacs offentlige hage og parkanlegg finner du Cognacmuseet, hvor du vil få svar på alt du vil om regionen og konjakkprosessen. Den flotte, moderne strukturen av bygningen er et syn i seg selv, siden den er omringet av historiske murer. Etterpå anbefales en tur til Le Cognatèque – en konjakkbutikk hvor alle konjakkmerker skal være representert.

En sykkeltyr i Cognac-regionen er en fin måte å utforske de fantastiske omgivelsene.  Foto: Visit Charente
En sykkeltyr i Cognac-regionen er en fin måte å utforske de fantastiske omgivelsene. Foto: Visit Charente Vis mer


Frister det med litt aktiviteter etter all konjakkdrikkingen, er det offentlige parkanlegget i Cognac nydelig for en spasertur. Gågata og gamlebyen er fine å spasere i, og byr på mange fine butikker, kafeer og restauranter.

I tillegg til båtturer, finnes en rekke kanooperatører langs elvebredden. Dette er en fin måte å utforske elva og området rundt på – du kan til og med stoppe i en av de små landsbyene og spise lunsj.

Her kan du spise i Cognac:

Det er verdt å ta turen til et marked imens du er i Cognac. Vi besøkte et i Jarnac hvor det bugnet av fersk sjømat, kjøtt og friske grønnsaker. Foto: Astrid Mannion
Det er verdt å ta turen til et marked imens du er i Cognac. Vi besøkte et i Jarnac hvor det bugnet av fersk sjømat, kjøtt og friske grønnsaker. Foto: Astrid Mannion Vis mer


La Ribaudière
Nydelig plassert ved langs elva, La Ribaudière er en populær restaurant med en Michelinstjerne. Her vil du få innovativ mat i moderne omgivelser.
Adresse: 16200 Bourg-Charente
Telefon: + 33 05 4581 3054
På nett: laribaudiere.com

Le Bistro des Quais
Denne hyggelige bistroen er også plassert rett ved elven, rett ved Hennessey og Cognacmuseet. Her kan du nyte tradisjonell mat med ferske råvarer og et godt utvalg av konjakker i hyggelige omgivelser.
Adresse: 11 Quai des Flammonds
Telefon: + 33 05 4582 6032

Restaurant du Chateau
God, tradisjonell fransk mat. Hit bør du dra hvis du besøker Braastad eller noen av de andre konjakkhusene i Jarnac.
Adresse: 15 Place du Château, 16200 Jarnac
Telefon: + 33 05 4581 0717

Her kan du sove i Cognac:

Braastads konjakkhus har en stor samling med gamle konjakker som er nesten 200 år gamle. Her er en noen av de edle dråpene. Foto: Astrid Mannion
Braastads konjakkhus har en stor samling med gamle konjakker som er nesten 200 år gamle. Her er en noen av de edle dråpene. Foto: Astrid Mannion Vis mer


Château de L’Yeuse
Et av de mest eksklusive hotellene i regionen. Det ligger veldig nær byen og har en imponerende hage gjester kan utforske. Priser starter fra 98 euro (cirka 800 kroner) per natt per rom.
Adresse: 65 Rue de Bellevue, 16100 Châteaubernard
Telefon: + 33 05 4536 8260
På nett: chateau-de-lyeuse.com

Logis de Boussac
Det er veldig få soverom på dette sjarmerende slottet, så bestill så tidlig du kan. Priser starter fra rundt 80 euro (cirka 670 kroner) for et dobbeltrom.
Adresse: 16370 Cherves Richemont
Telefon: +33 05 4583 1301
På nett: chateaux-france.com/boussac

Château de Triac
Braastadfamiliens vinslott har åtte nydelige soverom og masse rom for underholdning, seminarer og kurs. Vinslottes drives ikke som et hotell, så grupper som vil bo her, må først søke.
Adresse: Triac
Telefon: + 33 05 4536 8700
På nett: www.braastad.com


I begynnelsen av oktober begynner innhøstingen av druer til konjakken. Foto: Astrid Mannion
Konjakk produseres av hvite druetyper. Den vanligste druesorten er Ugni Blanc. Foto: Astrid Mannion
Château de Triac, Braastadfamiliens slott. Foto: Astrid Mannion
Marthe Abel utenfor Château de Triac. Foto: Astrid Mannion
Her lages eiketønnene, som er en langvarig prosess. Treplankene står ute og tørker i flere år før de kuttes i riktig størrelse og settes sammen. Foto: Astrid Mannion
En ny tønne avgir mye mer smak og farge enn en eldre tønne. Det er derfor veldig viktig for kjellermesteren å avgjøre akkurat når en konjakk skal legges over i en eldre tønne. Foto: Astrid Mannion
Enkelte konjakkfat brennes for å avgi en røkt smak. Foto: Astrid Mannion
Marthe Abel viser hvordan destilleringsprosessen fungerer. Her drypper råkonjakken ut. Foto: Astrid Mannion
Etter destilleringen har konjakken ingen farge. Foto: Astrid Mannion
Det er under lagringen i eiketønner konjakken utvikler farge, smak og lukt. Foto: Astrid Mannion
Etter lagringen har en kjellermester ansvar for å passe på at konjakken er stabil fra år til år ved å blande ulike årganger og distrikt. Foto: Astrid Mannion
Her tappes det ferdige produktet. Foto: Astrid Mannion
Braastads konjakkhus har en stor samling med gamle konjakker som er nesten 200 år gamle. Her er en noen av de edle dråpene. Foto: Astrid Mannion
Jan Braastad viser stolt frem en av de elste flaskene fra 1810. De smaker ennå fantastisk, forteller han. Foto: Astrid Mannion
Den lille byen Jarnac, hvor du blant annet finner konjakkhusene Braastad, Courvoisier, Delamin og Thomas Hine & Co. Foto: Astrid Mannion
Trøffeljakt ved vinrankene. Foto: Astrid Mannion
Dagens fangst! Trøflene ble vasket og skrubbet, så hakket opp og blandet med hjemmelaget majones. Foto: Astrid Mannion
Det er verdt å ta turen til et marked imens du er i Cognac. Vi besøkte et i Jarnac hvor det bugnet av fersk sjømat, kjøtt og friske grønnsaker. Foto: Astrid Mannion
... og masse, masse ost, så klart! Foto: Astrid Mannion
Dagens fangst fra markedet. Foto: Astrid Mannion
Her tilberedes hummeren, med en god slump konjakk, så klart! Foto: Astrid Mannion
Røde druer dyrkes også i Cognac, men disse blir ikke brukt til konjakk. Foto: Astrid MannionDu kan lese mer om Cognac her: VisitCharente.com, Cognac.fr, Cognactapes.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!