Gutteturer på reisereporterens ønskeliste

Er drømmen en eventyrlig tøff guttetur? Se hvor DinSides globetrottende reisereporter helst vil dra...

Publisert
Sist oppdatert

Å planlegge ferien kan gjøres på en rekke måter. Noen planlegger ut fra hva de har råd til, andre prøver å tilfredsstille barna. Mange planlegger også etter eget ønske om nye opplevelse og interesser. Det er ikke til å underslå at det siste er aller morsomst.

Slik finner jeg mine drømmereisemål:

Når jeg planlegger mine personlige ferier (for tro det eller ei - det er faktisk en forskjell på å være reisejournalist på jobb og feire) følger jeg ikke de vedtatte reisetrendene altfor mye. Det er klart at jeg også tenker økonomi, og er påvirket av hva jeg leser og hører om i bransjen, men mine egeninteresser har en tendens til å stå sterkest.

Under lister jeg opp noen av de reisene som ligger på min ønskeliste over ferier. Du skjønner nok raskt hvorfor. Hvor dyre de blir, er ikke vurdert altfor nøye - men en idé har jeg jo. Jeg håper det kan inspirere deg som også drømmer om en skikkelig guttetur (eller jentetur, for den saks skyld).

Drømmereiser:


Når jeg reiser på privaten, liker jeg å ha et formål med reisen. Det vil si at jeg har mange personlige interesser og kriterier til destinasjonene jeg vil reise til. Å reise for å dra seg på stranden, dra kredittkortet eller dra på kafé, er ikke min ting. De er kanskje dyre og pretensiøse noen av disse reisene, men jeg tror de hadde gitt gode ferieminner og kanskje et fotografisk blinkskudd eller to;

Maldivene, surfetur med liveaboard

Besøk øyriket før det synker i havet sier noen, det skjer vel ikke med det første. Uansett har de fleste som har sett et bilde fra Maldivene fått ett innebygd tvangsønske om å få strekke seg på de melkehvitestrendene med en parasoldrink i lanken.

Det jeg ønsker er likevel litt annerledes. Bølgesurfing er en av mine favorittaktiviteter, og Maldivene er en destinasjon med bra bølger store deler av året. Det er forholdsvis snille bølger her, men stedene der de brekker over korallrev er likevel ikke å anbefale for nybegynnere.

Det ultimate i Maldivene er å kjøpe seg en liveaboard-pakke på en av mange "surfecharterbåter" som seiler mellom øyene og atollene for å finne de beste surfeforholdene for gjestene sine. Dette er ganske små seil- eller motorbåter som kan ankre opp der de vil, men fortsatt har komfortable kabiner. Alt av mat og drikke er som regel inkludert for lengden av oppholdet du vil tøffe rundt mellom tusenvis av øyer på jakt etter bølger.

Aktivitetene begrenser seg likevel ikke til surfing, selv om det er hovedmålet med disse reisene. Underveis kan du dykke, snorkle, fiske og gå på land på øde strender der det passer seg.

Juni og juli er de månedene med typisk mest regn på Maldivene, men det er også da du får de beste bølgene som kommer fra store stormer sør for øygruppen. Reiser du i august, vil det være bedre vær og fortsatt gode bølger.

Kjøper du flybillett ned med f.eks. SAS i august, koster den rundt 10.000 kroner.

Prisene for et opphold på en slik båt varierer med standard, lengde og destinasjon på turen, men regn fra 10.000 kroner og oppover for en uke på en god båt.

Les om Hans Kristians surfetur i Marokko her: Våte marokkanske drømmer

Sør Afrika, rundreise med action

Sør Afrika har alltid vært en drøm for meg. Et land som byr på så mye spennende både kulturelt, natur-, opplevelses- og aktivitetsmessig at en ferie her ikke kan slå feil.

Et stikkord vil være dykking med hvithai. En aktivitet mange mener kommer til å bli begrenset i fremtiden på grunn av at stadig flere haiangrep forekommer i farvann hvor mennesker lokker til seg og forer hvithai for turister. Forskere mener haien etter hvert har begynt å assosiere mennesker og mat - en dårlig kombinasjon i lengden.

Nord i landet er de sør-afrikanske myndighetene i gang med å åpne nye områder for safariturisme. Å være en av de første turistene her, vil garantert være en opplevelse.

Sør Afrika også er en av av de billigste alternativene for jakt i Afrika. Turer kan arrangeres gjennom operatører som XXL Adventure og Safari Managment i Norge eller direkte i Sør Afrika, og koster i underkant av 10.000 kroner og oppover uten flyreise inkludert.

Litt luksus på en reise som dette er heller ikke å forakte. En tur med Rovos Rail gir deg en meget behagelig og opplevelsesrik reise gjennom landet til priser fra 7.000 kroner og oppover for tre dager på skinnene.

Dyphavsfiske på Black Marlin, Panama


Det største du kan fange på stang er vel en svart marlin. En kampfisk som kan veie over ett tonn. Nede i Darién-deltaet, det ville jungelbelte mellom Colombia og Panama, ligger et øde lite fiskeresort som heter Tropic Star Lodge som du må bli flydd inn til i småfly.

Havforholdene utenfor den lille campen i Pïnas Bay byr på noe av verdens beste forhold for denne typen fiske. Dette er heller ikke gratis, og vil sette kontoen din på prøve med priser som starter på rundt 20.000 kroner per hode for en uke med seks dager fiske og opphold.

Flyturen til Panama City kan du få for rundt 6.000 kroner.

Sjekk ut Hans Kristians dykk blant krokdiller og skipsvrak i Panamakanalen

Europas største fest?


Kanskje ikke i alles smak og favør - i hvert fall ikke oksene, er likevel okseløpene i Pamplona noe en hver liten Hemingway må oppleve før de vipper av pinnen.

Å løpe foran oksene er kanskje ikke det smarteste, eller mest humane du kan gjøre, men San Fermin-festivalen byr på mye mer enn akkurat okseløping og tyrefekting. Spanjolene vet hvordan en skikkelig fest skal arrangeres.

For mer info på festivalen, besøk hjemmesiden www.sanfermin.com

Ikke like ekstremt, men vel så moro - Hans Kristian har selvsagt vært på Oktoberfest i München

Verdens beste offpiste, Valdez, Alaska

Heliskiing i Valdez er det noe av det ypperste du kan gjøre som frikjører. Enorme og ukjørte fjellsider som kan vekke en våt pudderdrøm for alle som venter på vinteren.

På langt nær den billigste skiferien du kan bestille, men hos Valdez Helicamps kan du booke en uke all inclusive med flere løft om dagen fra rundt 35.000 kroner. Da er ikke flyreisen til Alaska inkludert.

Se det Australia få reiser for å se

Jeg har bodd fire år i Australia, men fikk aldri sett nok av det store og så innholdsrike landet i sør.

Et av mine store ønsker er å reise oppover vestkysten av Australia, fra Perth og nordover. Fylle en campingbil med familien, surfebrett, dykkeutstyr og tute av gårde i områder som er langt fra så overkjørte av turister som Australias østkyst, men minst like vakre.

Krydret med nasjonalparker og blant annet Ningaloo Reef, som skal være like fint som Great Barrier Reef, men på langt nær ha så mange turister plaskende rundt.

Priser på leie av campingbiler i Australia trenger ikke å være så avskrekkende. Flybilletter Down Under koster fra rundt 7.000 kroner og oppover fra Norge.

Costa Rica er et annet paradis som er perfekt for deg som liker dyreliv, strand og action. Sjekk ut bildene fra Hans Kristians besøk der: Eventyrlige Costa Rica

Så gjenstår det bare å tippe lotto og leve i trua...

Denne artikkelen ble første gang publisert i mai, men er oppdatert i august 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer