Guttas reisedagbok

Gutta på tur har blitt et norsk TV-begrep. Nå følger de opp fjernsynssuksessen med en ny reisedagbok.

Guttas Greatest i bokform.
Guttas Greatest i bokform. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liker du gutta på tur? Da liker du sikkert også guttenes egen reisedagbok, Guttas Greatest. Ført i pennen av guttetur-sjefen Arne Hjeltnes, geleider boken deg gjennom de førti beste av turene, de beste matrettene og de beste tipsene.

For fansen

Vi advarer med en gang: Er du ikke en av gutte-fansen, er ikke dette boka for deg. Her er det Hjeltnes, Brimi, Dæhlie og Ulvang for alle de 378 kronene boka koster. Ispedd litt Smirnov, Nerdrum, Rodal, Drillo og Røkke mellom andre. Dette er rett og slett veldig gutte-macho - eneste kvinnelige innslag er flittige vertshusdamer og kokker rundt om i verden, samt Grete Ingeborg Nykkelmo (gift med Vegard Ulvang, og på guttetur på sin egen bryllupsreise).

Hvordan og hvorfor

Heldigvis er språket befriende Hjeltnesks - det vil si en slags vosse-nynorsk. Og forfatteren tar ikke seg selv og reisekameratene alt for høytidlig; boken har for eksempel en undertittel "Når menn blir gutar og turane mange". Enkelte steder er Hjeltnes til og med vennlig ironisk i sine beskrivelser. I teksten til et bilde av en japansk geisha i full mundur, skriver han at det er lederen for Toshiba på vei til morgenmøte ... Slike lune humoristiske anstrøk er en lettelse. Boken kunne fort blitt et kvalmende referat fra fire menns forsøk på å klamre seg til en lett ansvarsløs guttetilværelse.

Du som ønsker det, får her kjappe referat av 40 gutteturer i kronologisk rekkefølge fra de første i 1994 til de ferskeste fra i år. 14 av dem foregår i Norge. Resten går til alle typer steder i verden, fra Skagen i Danmark til Ngorongoro i Tanzania. Det viktigste for de fleste av turene er opplevelsen av natur, jakt og fiske. For eksempel kan du se en oversikt over alt vilt de har fanget på turene, fra 30 gjess til 1008 mygg. Flettet inn i referatene får du vite litt mer om hva som gikk galt underveis, hva som gikk bra og hvorfor det gikk slik. Du får også greie tips om nettadresser og telefonnumre til kontaktpersoner på reisemålene. Underveis finner du også avsnitt skrevet av de tre gutteturistene, der de forteller om sitt forhold til de andre i følget, gir sine kjappe turtips og velger sine favorittreiser.

Det beste

Boken er gjennomillustrert med fine bilder, mange med hovedpersonene som sentrale motiv.
Boken er gjennomillustrert med fine bilder, mange med hovedpersonene som sentrale motiv. Vis mer

Boken er heldigvis spekket med gode bilder, selv om hovedpersonene vel ofte befinner seg i skuddlinjen. Av bokens innhold setter undertegnede mest pris på Arne Brimis utvalgte oppskrifter som presenteres for hver turbeskrivelse. Nå har riktignok noen av dem eksotiske ingredienser som Bushpig og Florida Pinks, men Brimi er ikke dårligere enn at han foreslår norske substitutter til de eksotiske råvarene. I disse tilfellene gris, og reker eller sjøkreps. Oppskriftene virker herlig lettvinte, og presenteres på et slik vis at selv en amatør ved grytene kan innbille seg at det er lett å ro dem i havn.

Bokfakta

TV2-serien har også tidligere ført til bokutgivelser, for eksempel Gutta på tur fra 1997 og Uten mat og drikke fra 1995. Begge utgitt hos Det Norske Samlaget. Guttas Greatest er gitt ut på Kagge Forlag og koster 378 kroner. Boken føres i hovedsak i pennen av Arne Hjeltnes som har gitt ut flere bøker tidligere, både diktsamlinger og reisebøker. Hjeltnes har også virket som oversetter.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.