Gutta på fjelltur

Med historie tilbake til medlemmenes studietid i Bergen, er Knatten patentførarlag nå en erfaren sommerturgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vi har vært på turer hver sommer siden starten for ti år siden, og har både gått i fjellet og syklet. Årets tur var vår jubileumstur, og den har vi spart til over flere år med å sette av ett par hundre hver i måneden, forteller Kjartan Berge, en av de seks tidligere bergensstudentene i Knatten patentførarlag, til DinSide Reise.

Årets tur gikk til Spania, og nordmennene gikk langs rute GR 11 i den spanske delen av Pyreneene. Tilsvarende finnes en fransk rute GR 10 på den andre siden av grensen.

- Franskmennene har sørget for god merking og velutbygd service i fjellheimen, forteller Berge.

- På den spanske siden er det mer uberørt, og dårligere merket, og nettopp derfor valgte vi å vandre her. Men for all del, rute GR 11 er godt merket, det er alle mindre ruter rundt om som ikke eer så lette å finne.

Toppturer vanligst

Spektakulær natur i Valle de Ordesa i Pyreneene.
Spektakulær natur i Valle de Ordesa i Pyreneene. Vis mer

Pyreneene beskrives som Jotunheimen ganger to av Berge, i den forstand at det både er høyere og brattere her enn i vår hjemlige fjellheim.

- Det var en flott opplevelse. Det er en nyttig lærdom for oss nordmenn å se at de faktisk kan gå i fjellet i andre land også. Vi møtte flest spanjoler, men også briter og franskmenn.

De norske guttene gikk fra hytte til hytte i fire dager, men det er ikke så veldig vanlig her. Toppturer derimot er populært i dette fjellområdet, som har dusin på dusin med 3.000-meters fjelltopper å vise frem.

- Fra hytten Refugio de Goriz i nasjonalparken Valle de Ordesa kan du nå 20 topper over 3.000 meter. Deriblant Spanias tredje største fjell, Monte Perdido. Her lå mange for å innta topp etter topp, forteller Berge som selv overnattet på denne spartanske hytten underveis.

Tips for fjellturer i Pyreneene

En av gutta kunne spansk, og det var langt viktigere enn turlaget hadde forestilt seg på forhånd.

- Veldig få snakker engelsk, og det er veldig viktig å kunne kommunisere på spansk på et eller annet vis, mener Berge.

Han anbefaler også at du bestiller plass på hyttene før ankomst.

- Vi visste ikke at det var nødvendig, og holdt på å bli liggende ute, men heldigvis var det noen som tipset oss og hjalp oss med bestillingen. Dessuten reiste vi tidlig i sesongen (månedsskiftet juni/juli) slik at det var plass på kort varsel, sier Berge.

Enkelte steder holdt guttene på å miste stien, men det gikk bra.

- Det skumleste var partier der vi måtte holde oss i kjettinger langs stien for ikke å miste fotfestet. Med bratte skråninger på hundre meter, var det en tanke skremmende, innrømmer Berge, og forteller at du kan unngå disse partiene ved å gå lengre omveier.

Et siste hett tips om hvordan du holder energien oppe i fjellene:

- De har godt øl, men frokosten på hyttene er meget knapp med kun kaffe og en muffin. Sørg derfor for å ta inn rikelig med føde under middagen kvelden før, eller ta med noe spiselig til morgenmat i sekken, avslutter Berge.

Eksterne lenker:

  • Her er en liste over Refugios i Pyreneene

  • Informasjon om Valle de Ordesa
  • Tilbake til innledningsartikkelen
  • Fancy eller fjollete til fjellbruk

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!