Gullkorn fra turistmunn

Når går neste tog til Svalbard, og hvor i Trondheim kan man få kjøpt seg damer? Turistkontorene må svare på så mangt.

En amerikansk dame fikk et uheldig møte med etterlatenskaper fra reinsdyrene i Hammerfest.
Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Sørdal
En amerikansk dame fikk et uheldig møte med etterlatenskaper fra reinsdyrene i Hammerfest.
Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Sørdal Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Turistsesongen er på hell, og turistkontorene vi har vært i kontakt med melder om en dalende turiststrøm. Da er det godt at man har underholdende historier å varme seg på utover vinteren.

- Unnskyld, hvor får jeg kjøpt damer?

Turistkontorene i Hammerfest, Tromsø, Trondheim, Ålesund, Stavanger og Bergen forteller villig om turister og turisters spørsmål. Og det mangler ikke på gode historier. De er nedtegnet i bøker og pryder ellers kjedelige vegger.

Historiene og de kongelige spørsmålene kommer stort sett fra utlendinger, men det kommer også gullkorn fra våre egne landsmenn. Denne historien har vi fått fra Trondheim Aktivum, som er turistkontoret i Trondheim:

- Det ringte en mann fra Romsdal eller Sogn og Fjordane, jeg husker ikke nøyaktig hvor han var fra. Han var svært forsiktig og nølende, og spurte etter hvert litt spakt, om hvor man kunne få kjøpt seg damer i Trondheim. Jeg ble litt satt ut et øyeblikk, men svarte at da måtte han ringe et annet sted, forteller Nina Smiseth ved Trondheim Aktivum.

Kunnskapsmangel

Mange av de merkelige spørsmålene som turistkontorene i vårt langstrakte land blir stilt, springer ut av misforståelser og manglende kunnskaper om landet, steder, byer og ikke minst avstander. Turistinformasjonen i Tromsø får ofte besøk av turister som tror det er en liten busstur til Nordkapp, eller som tror at distansen Tromsø-Lofoten er unnagjort på noen få timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistinformasjonen i Bergen får spørsmål om veibeskrivelser fra folk som vil besøke Ole Brumms hjem (i stedet for Ole Bulls hjem), og i Ålesund lurer turistene på hvor høyt over havet byen ligger.

Forsvunne slektninger

Amerikanerne er veldig opptatt av sine aner og hvor de kommer fra, og mange har familie i Norge. Noen mistar tydeligvis turistkontorene for å drive med slektsgranskning, som turistkontoret i Ålesund fikk erfare.

- Jeg fikk en mail fra en amerikaner, som fortalte at hans tippoldemor het Ruth og kom til Ellis Island i 1879. Amerikaneren ville videre ha adresse og telefonnummer til denne Ruths slektninger i Norge, forteller Anita Vadset ved turistinformasjonen i Ålesund.

Når uhellet er ute

«Ulykken er alltid godt for noe», skrev den franske forfatteren Michel de Montaigne på slutten av 1500-tallet. Det kan nok også den amerikanske fruen som ankom Hammerfest for noen år siden, skrive under på.

- Den amerikanske damen med lilla hår kom til Hammerfest med cruiseskip. Da hun gikk av skipet, sklei hun på reinskitt og brakk foten. Vi fikk henne opp på sykehuset, men ettersom dette var et ganske alvorlig brudd, måtte hun bli liggende der ganske lenge, og cruiseskipet måtte bare dra videre. På ettermiddagen skulle jeg opp dit på besøk, og var egentlig litt bekymret for å møte den amerikanske damen med lilla hår, men jeg kjøpte da med noen aviser og dro opp på sykehuset, forteller Trine Halvorsen Tagestad, reiselivssjef ved Hammerfest Turist AS. Da jeg kom opp dit, lå hun og gliste fra øre til øre.. Tenk å gli på reinskitt og brekke beinet - dette var det beste og mest eksotiske hun hadde opplevd i hele sitt liv, kunne damen begeistret berette Halvorsen Tagestad.

  • Her kan du more deg med merkelige spørsmål som er servert turistinformasjonene i Hammerfest, Tromsø og Trondheim.
  • Her kan du se hvilke merkelige spørsmål turistinformasjonen i Bergen, Stavanger og Ålesund må svare på.
  • Når åpner fjordene? Le mer av spørsmål til turistkontorene, i en tidligere artikkel om temaet.
  • Pannekaker med tyttebær? Se hva utenlandske skribenter har funnet for godt å publisere om Norge.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.