Gull blant gråstein på Mallorca

Omtrent midt mellom feriebyene Cala Bona og Cala Millor finner du et knippe av gull: En restaurant, en bar og en lærforretning. Hva mer enn dette trenger man for en skikkelig god ferie?

Hvert år reiser tusenvis av skandinaver, tyskere og briter på chartertur til Cala Bona og Cala Millor nord-øst på Mallorca. Resultatet er en turistmaskin med hyppige innslag av lav kvalitet både på mat og annet - men også her finner du skjønne perler.

Vegg i vegg ligger gullet langs strandpromenaden. Restauranten Harlekin til venstre for bildet. Vis mer


I vår langvarige jakt på en bar som kunne servere en ekte dry martini før middagen - uten Seven-up, fikk vi plutselig napp omtrent midtveis på den to kilometer lange strandpromenaden mellom feriebyene:

Stoker´s kompetente bartender. Vis mer


"How dry would you like it?" lød det overraskende svaret hos Stoker's bar, og vi måtte spesifisere om vi ville ha James Bonds favoritt gin- eller vodkabasert. Bartenderen på stedet, Tamsin Knott, er tidligere catering-sjef fra hotell i England, og har vært i restaurantbransjen siden 15-årsalderen. Med en drøm om å komme seg bort fra administrative oppgaver og tilbake til kjernen ved catering, slo hun seg ned på Mallorca for et par år siden, og ble rekruttert av ekteparet Conny Pietz og Tim Stoker.

Stoker's eiere var ferdige i mai i år med å forvandle den medtatte iskrembaren på hjørnet til en tradisjonstro innredet bar, som nå er i full drift.

Utsikt fra Stoker´s om formiddagen. Vis mer

- Folk sa til meg at det var umulig å drive en bar her uten TV-apparat, forteller Stoker, som
kom til området etter lang erfaring fra bardrift i Hellas.

- Mitt svar var "helt feil!".

Og jamen var det han som fikk rett. Folk strømmer til baren med den avslappende atmosfæren - særlig på kvelden. Og businessen går strålende etter bare et par måneder.

Om formiddagen spilles det klassisk musikk hos Stoker's, som dermed blir en ypperlig rasteplass for trette ben, hvor øynene får hvile på Middelhavet.

Etter middagen på en annen perle - restauranten to hull i veggen bortenfor, bør du prøve Tamsins piña colada-baserte dessert .

Gode nye naboer

Omtrent samtidig som Stoker's sto frem i ny og gloriøs drakt, kom det også nye eiere til restauranten Harlekin. Goron Todorovitsj forteller at han bestemte seg for å satse på stedet etter å ha drevet catering i 27 år i Sør-Afrika, Sveits, Hellas, Frankrike og Italia.

Er du så heldig at du ikke legger merke til stedets litt kjedelige innredning, og likevel velger å prøve deg på en rett på den ganske så anonyme klassiske menyen, blir du et sannsynligvis et lykkeligere feriemenneske. Harlekins chef, Jane, har nemlig grepet på mat.

- Jeg elsker gode biffer - denne er i toppklasse, sier vårt kresne reisefølge etter den første biten.

- I mitt liv har jeg bare smakt en som var enda bedre, utbryter hun henrykt litt senere i måltidet.

En mør og perfekt stekt biff med grønnsakene stekt al dente til under 16 euro. Vis mer


Og vi spiser og spiser og drikker hos Jane og Goron under hele resten av vårt opphold: Grønnsaker perfekt al dente, deep fried green peppers hvor ganen eksploderer av sanseinntrykk ved første biten, himmelsk paella (må bestilles et døgn i forveien) med en håndfull mallorkinske forretter fra grønnsakhagen (aldri har en reddik smakt bedre), dagens utsøkte fiskeretter - ja, vi spiser og har det godt.

- Maten her er alt for lavt priset i forhold til kvaliteten, sier vårt fornøyde reisefølge etter fire dager. Regningene våre for to blir sjelden over 40 euro - litt over 300 kroner - inkludert mer enn gode nok viner som Goron henter fram.

Gründeren av den nye Harlekin Goron Todorovitsj. Vis mer


- Jeg driver ikke dette stedet for å bli rik, svarer Goron fornøyd.

Shopping før dessert

Og ennå har vi ikke fortalt om Don Diego, som driver lærvareutsalget midt mellom restauranten og baren. En kveld hos Harlekin, forteller han sin historie om mange års drift av en lærvarefabrikk på øya, barn som ikke har ønsket å overta, og senere åpning av sitt lille utsalg og verksted. Nok en liten og upretensiøs perle, med egne designede og produserte jakker etter mål, og innkjøpte lærvarer av kvalitet.

Vi reiser hjem med kanskje noen gram ekstra etter en uke hos vårt kvalitetsbevisste og hyggelige vertskap, men du verden hvordan det løfter en ferie når en er så heldig å støte på gull blant gråstein.

Mer om Mallorca

  • Strandguide til Mallorca
  • Mallorca utenfor ghettoene
  • Våryr i Palma