Gull av vann

Islenderne skulle skaffe seg varmeanlegg. Lite visste de da at de også konstruerte det som nå har blitt landets fremste turistattraksjon.

Et varmekraftverk som blir landets fremste turistattraksjon? Jada, det finnes på Island. Foto: Blue Lagoon
Et varmekraftverk som blir landets fremste turistattraksjon? Jada, det finnes på Island. Foto: Blue Lagoon Vis mer


I 1976 skulle islenderne skaffe seg oppvarming ved å bygge et anlegg basert på geotermisk varme, og et område på Svartsengi utenfor Reykjavik ble valgt. Den blå lagunen ble dannet midt i lavamarkene her, av vannet som blir hentet opp fra dypet for å holde islenderne varme. Først i 1981 kom imidlertid noen på tanken å bade i de åpne dammene av sydende vann, og psoriasispasienter merket at de ble bedre i huden ved å smøre seg med den kiselholdige gjørmen. Men først i 1987 ble fasilitetene åpnet som offentlig bad.

I dag legger stadig større antall tilreisende og forbireisende på Island inn et stopp i Den blå lagune. Badefasilitetene fikk i år en femteplass i Travel Channels kåring av verdens ti beste bad. Vannet holder nå mellom 37 og 39 grader, og her er det vannfall, svøm-inn badstuer og dampbad i en lavahule. 320.000 besøkende brukte badeanlegget i fjor mot 115.000 ti år tidligere.

Fra rått til fancy
- Jeg var der første gang i 1995. Da var det mye mer primitivt, og ingen fareskilt advarte besøkende om hvilke deler av bassenget som holdt 80 grader. Nå er det langt mer organisert, og selv om noe av sjarmen er borte er det også mye enklere å besøke anlegget, forteller journalist i DinSide, Knut Usterud-Svendsen, som besøkte fasilitetene igjen tidlig i vår.

- Du kan leie håndduker, badekåper og badetøy, det er enkelt med garderobeskap og nøkler; alt er tilrettelagt. Dermed er det lett å ta seg en tur selv om du ikke har pakket for bading.

De nye spa-fasilitetene er omkranset av vegger bygget av lavasteiner. Arkitekten bak er Sigríður Sigþórsdóttir. Det er mulig for hele 700 gjester å skifte her på samme tid, og det finnes både fellesrom og private omkledningsrom for både kvinner og menn.

 • Se bildene fra Den blå lagune
 • Vakker arkitektur med vegger av lavastein. Foto: blue lagoon
  Vakker arkitektur med vegger av lavastein. Foto: blue lagoon Vis mer


  Velvære i mange former

  Vannet i lagunen består av to deler saltvann og en del ferskvann, som inneholder store mengder mineraler som kisel samt en blå-grønn alge som gir farge til vannet. Vannet kommer fra kilder helt nede i 2.000 meters dyp, og lagunen forsynes kontinuerlig med nytt vann slik at vannmassene er helt fornyet i løpet av 24 timer. I et hjørne av den 5.000 kvadratmeter store lagunen kan du kan sitte og ta leire fra bunnen og smøre i fjeset om du syns det er stas. Besøkende kan både få massasje og behandling i vannet, foruten mer ordinær spabehandling. Blue Lagoon hudpleieprodukter og spaprodukter kan du kjøpe i en butikk på stedet. I fjor og i år har dessuten badeanlegget fått blått flagg for sin gode vannkvalitet og høye standard på fasiliteter.

  - Det er også en restaurant der som skal være en av Islands beste, uten at det trenger bety så mye i et land der jeg ikke har spist så veldig mye god mat, forteller Usterud-Svendsen.

  Restauranten har fått gode kritikker, og om ikke maten frister kan du også nøye deg med å drikke en øl og slappe av her etter badet.

  Åpent hele året

  Siden det er varme kilder vi snakker om, er dette et helårsanlegg på tross av beliggenheten i det kalde nord. Mellom september og midten av mai holder anlegget åpent mellom 10 og 20. Fra 15. mai og ut august kan du gå inn mellom 9 og 21. Dessuten kan du bade i lagunen inntil 45 minutter etter stengetid.

  Voksne betaler 1.200 ISK for inngang (cirka 130 kroner), barn slipper inn gratis i følge med en voksen. Tenåringer mellom 12 og 15 betaler 600 ISK og pensjonister (fra 67 år) betaler 900 ISK. Du kan leie badedrakter for 350 ISK (tilsvarer omkring 40 kroner), håndduker for 300 ISK og badekåper for 700 ISK.

  Flere hete badealternativer

  Er du lengre tid på Island anbefales turer til naturlige hottubs der du også kan bade i varmt vann. Slike finnes mange steder, og kan nås både med firehjulstrekkere, hest og til fots. Ofte er de tilrettelagt med en renner med varmt vann og kaldt vann, der du justerer temperaturen i dammen ved å ta rørene inn og ut etter behov.

 • Les mer om DinSide Motors runde i terrenget på Island.
 • Se bildene fra Den blå lagune