Gul feber smitter ved myggstikk!
Gul feber smitter ved myggstikk!Vis mer

Gul feber

Gul feber er en virussykdom som kan føre til alvorlig leverbetennelse. Sykdommen er kjent for å spres ved myggstikk i hyppige epidemier. Det finnes per i dag ingen effektiv behandling.

Gul feber er den eneste sykdommen som omfattes av internasjonale regler. Reiser du til land hvor sykdommen utgjør en risiko kan du kreves å være vaksinert for i det hele tatt å slippe inn. Har du først sluppet inn der, kan du få problemer ved videre reise hvis du ikke kan fremvise dokumentasjon på at du har blitt vaksinert.

Gul feber er opprinnelig en apesykdom som man kan få i jungelen. Utbrudd forekommer også i bymessige strøk. Dette skjer når mennesker har tatt med seg viruset inn i byer og hvor mygg så sprer sykdommen.

Hvor risikerer du å få gul feber?

Gul feber forekommer i Afrika, sør for Sahara, samt i tropiske deler av Sør-Amerika. Som med malaria er risikoen for å bli smittet av gul feber størst utenfor byene.

Som med malaria og denguefeber kan du minske risikoen for smitte ved å unngå myggstikk. Les mer om dette her

Vaksinering

Vaksine mot gul feber får du kun på helsestasjoner godkjent av Verdens helseorganisasjon. Du skal da også få en gul vaksinasjons bok hvor det bekreftes at du har fått vaksine og når du har fått den. Hvis du planlegger en reise til et land hvor det forekommer gul feber bør du få en vaksine.

Vaksinen består av levende, svekket, gul feber virus som gir nær full beskyttelse ti dager etter vaksinering. Vaksinen har en varighet som er i overkant av ti år, attesten er gyldig i nøyaktig ti år.

Symptomer

Høy feber, hodepine, brekninger med mulighet for blødninger fra nese. Videre kan det forekomme gulsot og nyresvikt. Gul feber er en dødelig sykdom. Det anbefales å oppsøke lege umiddelbart skulle du frykte å ha blitt smittet.

Slik behandles gul feber

Det finnes per i dag ingen spesifikk behandling for sykdommen.

Her får du mer informasjon

Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66.

Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse