Guide til Norges stavkirker

Kun 28 stavkirker er fortsatt bevart i Norge. Her finner du dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Stavkirken i Nore er av de første som får offentlige restaureringsmidler via Riksantikvaren. Foto: Fortidsminneforeningen
Stavkirken i Nore er av de første som får offentlige restaureringsmidler via Riksantikvaren. Foto: Fortidsminneforeningen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Stavkirkene er en del av den norske kulturarven, og noen av våre store attraksjoner, som kanskje er større i utlandet enn hva vi har forstått her hjemme.

- Stavkirkene er de eldste konstruksjonene i tre i verden som er bevart. Ingen andre land har slike klenodier, og vi ønsker å arbeide for en forståelse av dette her til lands, forteller generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Kristen Grieg Bjerke.

Fortidsminneforeningen eier åtte og driver ytterligere en av landets 28 kulturskatter i tre.

 • Her kan du se hvor de forskjellige kirkene ligger, og når du kan besøke dem.
 • Mange av kirkene er i regelmessig bruk, og er det man fortsatt kan kalle aktive kirker. Det betyr at du kan få adgang inn i kirkebygningen for eksempel ved gudstjenester og konserter. For øvrig har de aller fleste guidede turer i sommerhalvåret, der du betaler en mindre sum for å få omvisning og for å få vite mer om bygningens særegenheter og historie.

  Forfall og slitasje

  Detaljer i byggestilen viser tydelig at de norske byggmestrene tok inn over seg tradisjoner og inspirasjon fra andre land. Dessverre viser den offentlige rapporten Miljøstatus i Norge, at mange av kirkene forfaller, og at det vil kreve betydelig innsats å sette dem i tilfredsstillende stand. Forfallet skyldes både naturlige nedbrytingsprosesser, manglende vedlikehold, og slitasje på grunn av mange besøkende.

  75 prosent av de besøkende i Hopperstad stavkirke i Sogn og Fjordane, er gruppetilreisende og cruisegjester. Foto: Fortidsminneforeningen
  75 prosent av de besøkende i Hopperstad stavkirke i Sogn og Fjordane, er gruppetilreisende og cruisegjester. Foto: Fortidsminneforeningen Vis mer

  Alle kirkene har nå fått brannsikringsanlegg som er i kontinuerlig drift. Men forfallet av stavkirkene krever også tiltak, og Riksantikvaren er nå i gang med forberedelser til restaurering. Først ute er stavkirkene i Nore og Uvdal, og arbeidet starter i sommer. Begge kirkene er eid av Fortidsminneforeningen.

  - Selv om restaureringsprogrammet starter i Nore og Uvdal, betyr ikke det at disse kirkene er i spesielt dårlig stand, presiserer rådgiver Lisbeth Dahl Lundgren hos Riksantikvaren i en pressemelding.

  I gjennomsnitt skal Riksantikvaren bruke omkring en million kroner på hver av landets 28 gjenværende stavkirker. I år er det satt av tre millioner, og restaureringsarbeidet skal vare i ti år. Formålet er at stavkirkene etter ti år skal være i god stand, og at eierne skal ha kompetanse til å ivareta vedlikeholdet i fremtiden.

  Eldst, størst, best bevart og mest besøkt

  Stavkirkene finner vi fra Vestfold i sør til Trøndelag i nord. Tettest ligger de i Buskerud, Sogn og Fjordane og Oppland. Urnes stavkirke i Sogn og Fjordane er den eldste og blir besøkt av 10.000 turister hvert år. Den er også er den eneste som står på UNESCOs World Heritage List. Der har den hatt sin plass helt siden 1979. Kirken eies av Fortidsminneforeningen. I denne foreningens eie er også Borgund stavkirke, ikke langt unna i Lærdal. Den regnes for den best bevarte av landets stavkirker, og blir besøkt av omkring 40.000 betalende gjester hvert år.

  - Her arbeider vi med å bygge et besøkssenter som både skal gi en bedre besøksopplevelse, og avlaste kirken og området rundt, forteller Bjerke i Fortidsminneforeningen.

  Den aller mest besøkte av de 28 stavkirkene ligger i Lom. Her vandrer cirka 60.000 gjester over dørstokkene hvert år. Det skyldes ikke bare at den er spesiell, men også at den ligger sentralt til like ved turistrutene. Regn med kø her i høysesongen, da busslastene stiller seg opp på rekke for å komme inn. Mer utilgjengelig er Grip stavkirke på øya Grip utenfor Kristiansund. Hit må du ta båt, og den går to ganger per dag. Da har du halvannen time på deg til å se øya og kirken. Båtturen tar en halv time hver vei fra Kristiansund. Størst av de 28 er Heddal stavkirke i Telemark, som gjerne beskrives som en gotisk katedral i tre.

  Unik arkitektur

  Ikke alle stavkirker fremstår i dag som tjærebrune. Dette er Kvernes stavkirke på Averøy i Møre og Romsdal. Foto: Fortidsminneforeningen
  Ikke alle stavkirker fremstår i dag som tjærebrune. Dette er Kvernes stavkirke på Averøy i Møre og Romsdal. Foto: Fortidsminneforeningen Vis mer

  Om stavkirkene sier UNESCO at de er Norges viktigste bidrag til verdensarkitekturen. Navnet stavkirke kommer av at de bærende delene av kirkebygningen er vertikale stolper som kalles staver. To og to staver bindes sammen med sviller oppe og nede, slik at de danner en ramme for veggplankene. Ornamentikken er preget av dyr og drager. Urnes Stavkirke har bygningsdeler fra helt tilbake til 1050. Treskurden på nordportalen har gitt navn til en utsøkt stilart fra vikingtiden, Urnes-stilen, med snirklende drager i hårfin utskjæring.

  - Jeg har opplevd at det er flere utenlandske turister enn norske som bevisst oppsøker stavkirkene. Mange av dem nærmest "samler" på stavkirker, og har sett nesten alle, forteller Karin Stormo ved Turistinformasjonen i Kristiansund. Hun har tidligere arbeidet som guide på Kvernes Stavkirke på Averøy i Møre og Romsdal, og vist frem bygningen for både norske og utenlandske turister.

 • Hvor, når og hvor mye. Oversikt over hvor du finner kirkene, og omvisningsperiode ser du her.
 • Kilder: Fortidsminneforeningen, UNESCO i Norge, Riksantikvaren og rapporten "Miljøstatus i Norge".

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.