Guide til finere fransk finesse

Du trodde kanskje Omelette Norvegiénne er en omelett med smeltet ost?

Full kontroll på faux-filet og framboise med Bon Appétit!
Full kontroll på faux-filet og framboise med Bon Appétit! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til opplysning: Omelette Norvegiénne er en kake med marengs og iskrem. Det er mange av oss som får lett panikk ved synet av franske menyer. Ikke kan vi uttalen, og ikke pokker om vi vet hva oreilles de porc, og ourisinade er. Bon appétit! Hjelp til selvhjelp på franske restauranter lover å være et manual til hvordan håndtere fransk restaurantetikette.

Lett å lese, lett å putte i vesken

Den vesle boklefsen på 160 sider gir en kjapp forklaring på alt ferske frankriketurister undrer seg på. Hvordan tiltaler man kelneren? Spiser man skorpa på osten? Og hva skjuler seg bak franske matnavn? Det hele er lettlest, enkelt og greit. Bakerst i boken er det en gastronomisk ordliste som oversetter mat og restaurantrelaterte fraser mellom norsk, fransk og engelsk. Men hvor ble det av lydskriften? For non-fransktalende er det sannelig ikke like enkelt å uttale menyinnholdet selv om en faktisk skjønner hva som står der. Kanskje det kommer en oppfølger?

Om forfatteren

I bokens forord skriver forfatter Steinar Lone muntert at Bon appétit! er et resultat av flere års nitid filologisk feltarbeid på franske og belgiske restauranter. Lone har likevel gjort mer enn å studere vinlister og serviettbretting. Lone er mag. art. i romansk filologi og har arbeidet i forlag, oversettelsesbyråer, utenriksdepartementets oversettelsesenhet og som frilansoversetter.

Bokfakta

Tittel: Bon appétit! Hjelp til selvhjelp på franske restauranter.
Forfatter: Steinar Lone
Forlag: Spartacus
Utgitt: 2002
Pris: 168
160 sider

Mer om reiselitteratur

DinSide Reise skriver jevnlig om fersk reiselitteratur fra både inn- og utland:

Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!