Guide: Karneval 2008 i Brasil

Karneval i Brasil er under full opprulling - fra 2. til 6. februar braker det løs. Planlegg årets feiring med vår guide til verdens villeste fest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare å møte opp på verdens mest populære karnevalsfeiringer og tro at alt skal gå på skinner fra første stund. Her trengs planlegging i forkant, kunnskap om de forskjellige stedene og hva som egentlig foregår der.

Det begynner å bli i seneste laget å planlegge, men du kan fortsatt få deg en uke på verdens villeste fest for i overkant 10 000 kroner med reise og opphold. Hvordan finner du ut lengre ned i denne artikkelen.

Bilder fra Karneval i 2007 finner du her...

Se enda flere bilder fra karneval her...

Les hvordan brasilianere drukner i sex og samba under karneval her...

Transvesitter er et vanlig syn på karneval.
Transvesitter er et vanlig syn på karneval. Vis mer


I Brasil er det i hovedsak tre steder som er aktuelle for turister å se eller delta i karneval. Rio de Janeiro, Salvador og Olinda/Recife. Salvador er den største folkefesten, med over to millioner mennesker i to parallellgater konstant i seks dager. Rio er først og fremst et tilskuerkarneval og sambaskolenes domene, selv om det også er gatefester her. Olinda blir regnet som en av de tryggeste karnevalsfeiringene, og er også kjent for alle sine sprakende farger og eksepsjonelle stemning.

Vi har vært til stede på to av stedene under karneval, og gir deg våre tips til en trygg og herlig fest i Rio og Olinda.

Rio de Janeiro

Sambaskoler er ikke skoler, de er store klubber for musikere, dansere, kostymedesignere og koordinatorer. Sammen bruker de 11 måneder av året på å planlegge showet som de fyrer av i løpet av en helg i februar på den kjente Sambádromoen. Det er denne paraden Rio handler om, og det er herfra du ser de lekre bertene i slutten av Dagsrevyen en gang i februar hvert år.

Sambádromo
Sambaskolene velger et tema, som kan være alt fra et land til en sinnsstemning, og blir bedømt etter kategorier som beste musikk, beste kostymer, beste tema, beste flåter og best gjennomføring. Prisutdeling skjer på askeonsdag.

De fem beste skolene holder i etterkant parader som du kan være med i om du ønsker å kjøpe et kostyme og har råd til det. Siden vinnerne allerede er kåret, er dette en mer avslappet parade som vi absolutt anbefaler at du deltar i. En opplevelse du kommer til å kjede barnebarna dine med til evig tid.

Prisene på å delta i paraden gjennom dromen, varierer på hvor ekshibisjonistisk du er, men begynner på rundt 800 kroner og varierer opp til 15.000 kroner for å stå på en flåte. Et krav om supermodellfigur og sambakunnskaper stilles også for en flåteplassering.

Får å få en fantastisk opplevelse av Brasil og Rio, holder det å gå for et 1.000-kroners kostyme. Du vil bli bedt om å møte opp en times tid før den 80 minutter lange paraden starter. En koordinator vil fortelle deg at alt du trenger å gjøre er å hoppe rundt og ha det gøy, så det er ingen bekymringer for egen opptreden.


Når du kjøper billettene er det en fordel å ha med seg en lokalkjent. Særlig for å få seg en god plass på dromen tidlig i karnevalet, når skolene konkurrerer. Lokale har en tendens til å få en gunstig plass til halv pris.

Du har to valgmuligheter for å overvære paradene som tilskuer - VIP-boksene og benktribunene. Tribunene har priser som varierer fra 300 kroner og oppover. Det er hit de fleste går. Boksene er en god del dyrere, og du må regne med å betale fra 1.200 kroner for en plass i en av dem.

Forskjellen ligger i hovedsak i serveringen som skjer i boksene. Utsikten mot paradegaten trenger ikke være så mye bedre hvis du velger de rette benksektorene. Ikke havn opp i ytterkant av dromen. Der ser du ingen ting av showet i seg selv. Gå for sektor 3, 5 eller 7.

Gatekarneval
Sambadromen skjer på kvelden og natten, på dagen er Copacabana og Ipanema pakket med folk som slipper seg løs. Et fint sted å begynne dagens fest. Små blocos, band, og trios electricos, musikkbusser, går gjennom gatene. Full fart forspill, sleng deg med i dansen. Husk vann og solkrem.

Ustoppelige rytmer og flotte kostymer - på karneval har du alt vi mangler på fest her hjemme.
Ustoppelige rytmer og flotte kostymer - på karneval har du alt vi mangler på fest her hjemme. Vis mer


Ball
Karnevalball er en puppa i taket/orgiefest. Ingen offentlig sex, men den ivriges beste stikk for å få seg litt. Varierer i kostymetvang, tema og kostnad. Noen steder er pakket av kjøpedamer og menn. Hotellet Copacabana Palace har det mest kjente og dyreste av karnevalballene.

På en tre dagers karnevalsfeiring i Rio burte du få med deg i hvert fall en natt på sambadromen. Oppleve gatefesten ved strendene og prøve å gå på et ball eller to. Ikke ta med deg norsk drikkekultur, og bruk kondom!

Olinda/Recife

Ikke så kjent her hjemme for sitt karneval, men regnet som det kanskje beste blant brasilianere og andre karnevalspatrioter. Karnevalsfeiringen er delt mellom de to byene Olinda og Recife, hvor dagene svettes vekk i Olinda og nettene festes bort i bydelen Recife Antigua.

I motsetning til Rio, hvor det i stor grad er et tilskuerkarneval, deltar alle i gatekarnevalet her. Kle deg ut som akkurat det du måtte føle for, eller ikke i det hele tatt - du vil få en opplevelse for livet. Dans av deg skoene med såkalte blocos som slår på trommer og spiller blåseinstrumenter, nyt nærkontakt med lokale skjønnheter eller bare se på.

Les mer om hvordan karneval utarter seg i Olinda og Recife her ...

Gatekarnevalet i Olinda går for å være det beste i hele Brasil.
Gatekarnevalet i Olinda går for å være det beste i hele Brasil. Vis mer


Alt er gratis av underholdning på dette karnevalet, noe som er fint og betyr mer fest for pengene.

Vi anbefaler denne typen karneval hvis du må velge mellom Rio og Olinda. Her føler du i mye større grad at du tar del i moroa. Får du til begge deler, kan ingen skryte av at de har vært på en råere fest enn deg.

Bo og reisetips

Det er viktig å planlegge bosted og flyreise en god stund i forkant av reisen. Å starte nå kan være optimistisk, men ikke umulig. Det enkleste alternativet er å kontakte turoperatører her hjemme. Det koster imidlertid mer enn å arrangere alt selv. Noe som for så vidt ikke er så vanskelig hvis du leser denne guiden.

Flybillett
Nummer én for å være med på karneval. Varierer i pris med operatører, men er som regel dyrere rundt karnevaltider. I år er selve høydepunktet i karneval fra 2.-6. februar. Vi sjekket siste liten billetter for deg til Rio de Janeiro og Recife/Olinda.

Air France flyr deg dit og tilbake for 7.670 kroner den 31. januar til 8. februar. Samme turen koster 6940 nok med Central Brasil på like datoer med litt annen reiserute.

Til Recife ser det dyrere ut, med rundt 9000 kroner i billettpris hvis du flyr med Tap Portugal og har mellomlanding i Lisboa. Velger du å finne en billigflight til London, kan du kombinere det med å reise fra Gatwick til Natal (cirka 5000 kroner) med Thomson, for så å fly til Recife med Gol (cirka 1000 kroner).

Bosted, transport
I Rio vil du ikke bo i nærheten av sambádromo, siden den er i et belastet område av byen. Gå for backpackere eller hoteller i områdene Ipanema, Copacabana og Leblón. Priser skrus i været ettersom festen nærmer seg og du må som regel kjøpe en pakke for de fem aktuelle dagene av festen.

Espnes Reiser tilbyr pakkereiser med flybillett og opphold i alle karnevalsbyene i Brasil. De kan derimot opplyse at siden vi nærmer oss festen med stormskritt, blir det dyrt. Det vil si fra 25 000 til 30 000 for en full karnevalspakke bestående av bosted og flytur.

Vi sjekker med www.copacabanaholiday.com, som tillbyr private leiligheter med alle fasiliteter sentralt i Rio fra 300-400 kroner natten i karnevalsperioden. Sjekk hjemmesiden deres på norsk for tilbud.

Reiser du med billigste flybillett og skaffer deg rom på Copacabana, kan du derfor fortsatt klare hele pakken til rundt 10 000. Ikke medregnet lommepenger såklart. Kursen på kroner og reais er 3-1, altså du må betale 3 kroner for 1 real.

Karnevalsklovner i Recife Antigua.
Karnevalsklovner i Recife Antigua. Vis mer


For transport bruker du taxi. Til enhver tid. Busser har en tendens til å være utrolig trege, mens den lokale mobben pleier å tenne på en eller to av dem når de er misfornøyde med regjeringen. De er også lette mål for ranere. En bil fra fra Ipanema til sambádromo koster cirka 100 kroner. Avtal fastpris.

I Recife/Olinda vil du definitivt bo i sentrum av Olinda, men du må være tidlig ute og betale for det. Du finner ingen fine hoteller her, men pousadaer som selger karnevalspakker med mat og rom inkludert.

Ikke forvent luksus, men du er heller ikke her for å ligge på rommet mer enn de timene du er heldig. Du kan også leie leiligheter på paradegaten til en dyr penge, fra 10.000 kroner og oppover for seks dager.

Det er vanskelig å få kjøpt noe annet enn en full pakke hvis du skal bo der kun noen netter i løpet av karnevaltiden. Da er det bedre å gå for et hotell i Recife. Med karnevalstrafikk må du regne med 1,5 timer fra hotellet i Boa Viagem, Recife til Olinda under karneval. Cirka 150 kroner hver vei med taxi.

En anbefalt pousada i Olinda er: Pousada Quatro Cantos

Alle smiler på karneval.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Alle smiler på karneval.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Billetter
Reiser du til Rio, vil det lønne seg prismessig å kjøpe billetter til paraden og ball ved ankomst, men for de mest populære ball og plasser på sambadromo kan forhåndsbestilling lønne seg. Det gjør du her: Rio Carnival Centre
Kjenner du en lokal, er det absolutt billigst å benytte seg av dette for billetter.

Sikkerhet

Kriminalitet er ikke til å unngå under karnevalet. For å unngå det verste følger du visse forhåndsregler.

 • Ingen smykker eller dyre klær. Caps er en free bee.
 • Unngå de alt for befolkede stedene, hold deg litt i ytterkant av kaoset.
 • Ikke gå med mer eller mindre penger enn du tror du trenger for en dag/natt. Ha råd til å miste dem og ikke putt alt i en lomme. Dyre kameraer blir fort ødelagt av vann, øl og annen fukt, med mindre de blir kibbet før det.
 • Ikke drikk for mye. Her har du råd til å drikke mer enn en dag i uken. Ikke vær en enslig dranker. Husk å drikke vann mellom alt det andre, kroppen dehydrerer fort i varmen.
 • Er ulykken ute, så ikke prøv å være helt. Du har vel reiseforsikring? Klarer du å avverge ransforsøket, så se til å komme deg vekk fra åstedet så fort som mulig. Kameratene hans er rett rundt hjørnet.
 • Ikke spis mat som ser tvilsom ut, den er det. Sjømat i solen får garantert innvollene til å reagere som et sambaorkester.
 • Kondomer er gratis. Bruk dem.
 • Ikke glem å ha det moro, det er derfor brasilianere feirer karneval!

  Se bilder fra karneval her...

  Les hvordan brasilianere drukner i sex og samba under karneval her...

  Mer fra Brasil:

  Nye saker på DinSide Reise